Καθηγητής ΑΠΘ: Αναμενόμενος ο αριθμός θρομβώσεων μετά τα εμβόλια - Τέλος 2021 ή αρχές 2022 το φάρμακο για τον κορονοϊό
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Παπαζήση, η συχνότητα των θρομβώσεων μετά από εμβολιασμούς δε θα αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Καθησυχαστικός, αναφορικά με τη συχνότητα εμφάνισης θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό, εμφανίζεται στο ethnos.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παπαζήσης. Όπως αναφέρει, ο αριθμός των επεισοδίων με την εμφάνιση θρομβώσεων που εμφανίστηκαν στη χώρα μας μετά από κάποιο εμβόλιο που χρησιμοποιεί ως φορείς αδενοϊούς (Astrazeneca και johnson & johnson), χαρακτηρίζεται ως αναμενόμενος, αφού βρίσκεται εντός των καταγεγραμμένων πλαισίων από τον Αμερικανικό και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (μία ανά 100.000 – 150.000 εμβολιασμούς σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών).
Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι η συχνότητα των θρομβώσεων μετά από εμβολιασμούς δε θα αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και σημειώνει ότι τα οφέλη και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι υπερπολλαπλάσια από τις αρνητικές περενέργειες.
Παράλληλα, ο κ. Παπαζήσης αναφέρεται και στο πότε αναμένεται να έχουμε κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει πριν από το τέλος της τρέχουσας χρονιάς ή τις αρχές της επόμενης. Όπως υποστηρίζει, τόσο το εισπνεόμενο φάρμακο που παρασκευάζει το Ισραήλ όσο και αυτό της Pfizer βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των κλινικών δοκιμών και θα μεσολαβήσουν αρκετοί μήνες, μέχρι αυτές να ολοκληρωθούν και να δοθεί η έγκριση από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.
«Δεν προκαλεί έκπληξη η συχνότητα των θρομβώσεων»
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, δεν προκαλεί μέχρι στιγμής κάποια έκπληξη ο αριθμός των επεισοδίων με θρομβώσεις που καταγράφηκαν στη χώρα μας μετά από εμβολιασμούς.
«Για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα, θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού και του Αμερικανικού Φαρμάκων αναφορικά με το ποσοστό θρομβώσεων μετά τους εμβολιασμούς. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι μέχρι στιγμής θρομβώσεις προκαλούν μόνο τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ως φορείς αδενοϊούς, δηλαδή της Astrazeneca, της Johnson & Johnson και το ρωσικό Sputnik και όχι τα εμβόλια με τεχνολογία Mrna. Με βάση τα μέχρις στιγμής δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το εμβόλιο της Jonshon & Johnson παρουσιάζει μία θρόμβωση ανά 100.000 εμβολιασμούς, στις ηλικίες μεταξύ 30 και 50 έτη. Λίγο – πολύ ίδια είναι η συχνότητα εμφάνισης θρομβώσεων και μετά από το εμβόλιο της Astrazeneca, αφού εμφανίζεται μία ανά 100.000 ή 150.000 δόσεις. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν γίνει περίπου 900.000 δόσεις με το εμβόλιο της Astrazeneca. Οι θρομβώσεις που παρουσιάστηκαν σε πέντε–έξι ή εφτά-οκτώ άτομα δεν προκαλούν κάποια έκπληξη. Η συχνότητα θεωρείται ως κάτι το αναμενόμενο. Επίσης, είναι λογικό, όσο αυξάνει ο αριθμός των δόσεων, να αυξάνει και ο αριθμός των θρομβώσεων», σημειώνει ο κ. Παπαζήσης.
Κατά τον ίδιο, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι το γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης θρομβώσεων που προκαλεί ο κορονοϊός σε ασθενείς είναι πενήντα φορές μεγαλύτερη από αυτήν που προκαλείται από τα εμβόλια.
«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βλέπουμε τα οφέλη από τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους. Άλλωστε, η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης από κορονοϊό είναι 50 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τους εμβολιασμούς. Οφείλουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, να καταγράφουμε τα περιστατικά και να γίνεται άμεσα αναφορά στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ωστόσο, εκτιμώ ότι δε θα αυξηθεί η συχνότητα των θρομβώσεων μετά από εμβολιασμούς το επόμενο διάστημα», τονίζει ο κ. Παπαζήσης.
Τέλος τα «Πασχούγεννα» μετά από δύο χρόνια: Οι 12 περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά» – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
Σάλος με αστυνομικό στο Χαλάνδρι: Επιτέθηκε σε πολίτες και χαιρέτησε ναζιστικά – Καταγγελία του δημάρχου
Μαγδεμβούργο: Η θεωρία συνωμοσίας των ακροδεξιών του AfD για τον μακελάρη - «Είναι κρυφοϊσλαμιστής»
Ιστορικό ρεκόρ της NASA: «Φίλησε» τον Ήλιο το Parker Solar Probe
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr