Πυροβασία στην Ακαδημία Πλάτωνος: Μυσταγωγία πριν την πανσέληνο στο πύρινο αλώνι
Δεκάδες συμμετοχές από όλη την Ελλάδα στη διήμερη πυροβασία που έγινε πλάι στο μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος στο κέντρο της Αθήνας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η γιορτή του ήλιου, του φωτός, και του πυρός με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα αλλά στη μακραίωνη πορεία των λαών σε πολλές γωνιές της Γης αναβίωσε στο ιερό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος στον Κολωνό πλάι στο μουσείο. Λίγο πριν την πανσέληνο του Μαΐου η ομάδα Π.Ο.Θ.Ο.Σ. (Παν, Ολική, Θεραπεία, Όλων, Συνολικά) με μπροστάρη και «ιερέα» τον Επίκουρο – κατά κόσμον Γιώργο Βράιλα έδωσε ένα ακόμα ραντεβού πυροβασίας αναβιώνοντας τη μυσταγωγία, την έκσταση και το θρυλικό τελετουργικό που ζυμώθηκε στα βάθη των αιώνων.
Η 10χρονη Έλενα
Το ραντεβού του Μαΐου είναι πάντα διπλό, δηλαδή, γίνονται δύο τελετές και ταυτίζονται και με την γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Δεκάδες συμπολίτες μας από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Μεταξύ αυτών και η 11χρονη Ελενα με τη μητέρα της…
Το πύρινο αλώνι
«Το διήμερο συνάντησης με την Ιερή Πυρά ήταν συντονισμένο με τα γενέθλια της Αρτέμιδας και του Απόλλωνα μα και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ηρθαν από πολλά μέρη της Ελλάδας, αξιόλογοι, πνευματικοί άνθρωποι που κάθε μέσα είναι μέσα στο έργο και πολλοί από αυτούς όπως και εγώ είναι υγειονομικοί. Η πυροβασία εδώ μας δίνει την ενέργεια να κάνουμε τις θεραπείες και την ένωση. Για μας εδώ είναι το πύρινο αλώνι. Σα να παίρνουμε μία άγραφη γνώση των παππούδων μας μέσα στους αιώνες, χωρίς βιβλία σε ασυνείδητο επίπεδο. Αυτή τη γνώση θέλουμε να την ενώσουμε με όλους τους ανθρώπους και να κάνουμε πολλά σημαντικά έργα», είπε στο ethnos.gr ο Γιώργος Βράιλας «Επίκουρος».
Οι Θράκες κράτησαν αναμμένα τα... κάρβουνα
Τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, οι πυροβασίες ήταν υπό διωγμό από την εκκλησία. Οι Θράκες κράτησαν άσβεστη την παράδοση και στη σύγχρονη εποχή όμως, τα «αναστενάρια» πραγματοποιούνται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αγία Ελένη Σερρών, στην Κερκίνη Σερρών στο Στρυμωνικό Σερρών, στο Λαγκαδά, στη Μελίκη Ημαθίας και στη Μαυρολεύκη της Δράμας. Συνδέονται με τη γιορτή των Ισαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου και για το λόγο αυτό οι τελετές αρχίζουν το βράδυ της 20ης Μαΐου και ολοκληρώνονται το βράδυ της 23ης.
Η δημιουργία Ασκληπιείου
Για τον Επίκουρο και τα μέλη της ομάδας Π.Ο.Θ.Ο.Σ. (Παν, Ολική, Θεραπεία, Όλων, Συνολικά) οι πυροβασίες έχουν έναν διαφορετικό στόχο και δεν είναι άλλος από την ένωση όλο και περισσότερων μελών αλλά και τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ασκληπιείου: «Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα Ασκληπιείο που να είναι σύγχρονο, με σύγχρονα ιατρικά μέσα που να έχει αρχαία ελληνική φιλοσοφία της ασκληπιείας ιατρικής που ήταν πολύ πιο ιερατική έχοντας σε επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Αυτό θέλουμε να δημιουργήσουμε. Με δωρεάν θεραπείες και οι θεραπευόμενοι θα γίνονται θεραπευτές. Το ψυχικό σθένος είναι αυτό που σε δυναμώνει εμπρός στο θάνατό σου. Να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για τους άλλους τώρα και όχι για τον εαυτό σου. Να προσφέρεις σε αυτόν που έχει ανάγκη χωρίς να περιμένεις την πληρωμή σου».
Απόκοσμη καμπάνα
Από νωρίς άναψε η φωτιά και όταν «χώνεψαν» τα κάρβουνα ο «ιερέας» χαιρέτησε τους συμμετέχοντες, τους εξήγησε το τελετουργικό και τους κέρασε κρασί και ψωμί. Το μεταλλικό σήμαντρο σαν απόκοσμη καμπάνα δίνει το έναυσμα και το νταούλι δίνει τον ρυθμό για την κορύφωση της έκστασης.
Η ευχή για καλό δρόμο
«Άντε καλό δρόμο», φωνάζει ο ιερέας και όλοι επαναλαμβάνουν την ευχή κρατώντας τα πολύχρωμα μαντήλια. Ο ιερέας πιάνει από το χέρι και μυεί τους πρωτάρηδες. Είναι η στιγμή που πατούν τα κάρβουνα χορεύοντας και τραγουδώντας. Η τελετή τελειώνει όταν τα κάρβουνα σβήσουν από τα πατήματα. Ακολουθούν οι ευχές στον κύκλο της ζωής.. Λυτρωμένοι και απελευθερωμένοι οι συμμετέχοντες παίρνουν τα κάρβουνα για φυλαχτό επιστρέφουν το μαντίλι στον ιερέα και αποχωρούν.
Πέντε πυροβασίες το χρόνο
Σύμφωνα με τον Γιώργο Βράιλα κάθε χρόνο γίνονται πέντε πυροβασίες. Μία στην αρχή του χρόνου μεταξύ 15-25 Ιανουαρίου. Η διπλή πυροβασία το Μάιο πάνω στη γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης, μία τον Ιούλιο και μία το Νοέμβριο. «Φτάσαμε αισίως στην 58η πυροβασία. Το Μάιο κάνουμε διήμερη πυροβασία. Σήμερα ήταν 40 άτομα και το Σάββατο 38 άτομα. Κάθε φορά είμαστε όλο και περισσότεροι. Η μεγάλη συμμετοχή καταδεικνύει την ανάγκη των ανθρώπων να δώσουν και να πάρουν δύναμη, γνώση και αγάπη».
Έγκλημα Γλυκά Νερά – Καλλιακμάνης: Παράξενες οι κινήσεις των δολοφόνων της Καρολάιν
Φορολογικές δηλώσεις: Οι νέοι κωδικοί και οι αλλαγές στο έντυπο Ε1
Δίπλωμα οδήγησης: Όλες οι υπηρεσίες με κωδικούς taxisnet μέσω gov.gr
Πώς έφτασε στις πρόωρες εκλογές η Γερμανία: Τι προκάλεσε την κρίση – Θα είναι υποψήφιος ξανά ο Σολτς;
Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Οπλισμένο πιστόλι είχε πάνω του ο δράστης όταν συνελήφθη - Τι άλλο βρήκε η αστυνομία
Θλίψη για την απώλεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη: Η διαδρομή του από τον αντιδικτατορικό αγώνα, στη ναυτιλία και την ίδρυση της Motor Oil
Γιάννης Μπουτάρης: Χιλιάδες Θεσσαλονίκεις είπαν το ύστατο χαίρε - Επικήδειοι από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr