Η «αόρατη» διαδρομή των... τρομοφακέλων στον Λουκά Παπαδήμο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Πέντε μήνες μετά το σοβαρό τραυματισμό του Λουκά Παπαδήμου από έκρηξη «τρομοπακέτου» στα χέρια του, ολοκληρώθηκε το πόρισμα της ΕΛΑΣ για τον πλημμελή έλεγχο της αλληλογραφίας του πρώην πρωθυπουργού. Τη διενέργεια της Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης για την εξακρίβωση των ευθυνών πραγματοποίησε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής των Ελλήνων (ΥΑΒΕ), η οποία πήρε καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, με βασικό σκοπό να δοθούν απαντήσεις για τα κενά ασφαλείας και ειδικότερα να εντοπιστεί η «τρύπα» στο σύστημα ελέγχου της αλληλογραφίας, καθώς το μοιραίο δέμα-βόμβα πέρασε από μηχάνημα Χ-ray και χαρακτηρίστηκε ασφαλές. Η κρίσιμη έρευνα επικεντρώθηκε στο χώρο και τον χειριστή που έλεγξε το δέμα όχι μόνο από το Χ-ray της Βουλής, όπως αρχικά είχε αναφερθεί, αλλά και σε διαφορετικό δέμα που είχε σχήμα βιβλίου και παραδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό από τον συνοδό ασφαλείας του.
Σύμφωνα με το πόρισμα, ο τελευταίος φέρεται να αναφέρει ότι παρέδωσε το επίμαχο δέμα και ότι το είχε ελέγξει στην Τράπεζα της Ελλάδος, γεγονός το οποίο είχε αναφέρει στους λοιπούς αστυνομικούς- συνοδούς κατά τη στιγμή της έκρηξης.
Τελικά, απαντήσεις για την «αόρατη» βόμβα δεν δόθηκαν, αλλά στο πόρισμα, το περιεχόμενο του οποίου είναι σε γνώση του «Έθνους», συμπεριλαμβάνονται λεπτομέρειες για όσα προηγήθηκαν της έκρηξης του «τρομοπακέτου».
Από την έρευνα προκύπτει ότι συνοδός του κ. Παπαδήμου μετέβη στη Βουλή το πρωί της 25ης Μαΐου 2017 και πέρασε από μηχανήματα X-ray του Κοινοβουλίου τέσσερις φακέλους, τους οποίους είχε παραλάβει από την οικία του πρώην πρωθυπουργού στο Ψυχικό. Ο χειριστής του ανιχνευτικού μηχανήματος είχε σχετική πιστοποίηση για τη διενέργεια αυτού του είδους των ελέγχων, όμως δεν εντόπισε τίποτα ύποπτο.
Παραμένει μυστήριο
Το συγκεκριμένο άτομο απομακρύνθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής με απόφαση του φρουράρχου. Από τις καταθέσεις και από το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί αν τελικά η βόμβα ήταν τοποθετημένη μέσα σε κάποιο από τα τέσσερα δέματα. Ο φρούραρχος «καρατόμησε» και τον τροχονόμο, ο οποίος στις 25 Μαΐου επέτρεψε στον συνοδό του πρώην πρωθυπουργού να μπει στη Βουλή, χωρίς να
βεβαιωθεί ότι είναι αστυνομικός και χωρίς να κοιτάξει αν έχει διαπίστευση εισόδου.
Σε σχετική ερώτηση που έγινε στον τροχονόμο, στο πλαίσιο της έρευνας, για το αν γνώριζε τον συνοδό απάντησε: «Πρέπει να ήταν συνοδός του Παπαδήμου». Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο επειδή άλλος συνοδός του κ. Παπαδήμου πέρασε από έλεγχο δέμα που είχε λάβει ο πρώην πρωθυπουργός στο γραφείο του στην Ακαδημία Αθηνών. Για τον έλεγχο μετέβη στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου επίσης υπάρχει μηχάνημα Χ-ray. Σε απόσπασμα που περιλαμβάνεται στο πόρισμα αναφέρεται ότι το δέμα έμοιαζε να έχει στο εσωτερικό του κάτι σε σχήμα βιβλίου. Ο αρμόδιος για τη σύνταξη του πορίσματος αξιωματικός ζήτησε εγγράφως από την Τράπεζα της Ελλάδος να του δοθούν -στο πλαίσιο της έρευνας- η πιστοποίηση του χειριστή που πέρασε από έλεγχο το εν λόγω δέμα, όπως και υλικό από κάμερες ασφαλείας, καθώς φαίνεται ότι προέκυψαν αντιφατικές καταθέσεις ως προς τον χρόνο ελέγχου στην ΤτΕ. Η πιστοποίηση δεν προσκομίστηκε λόγω «διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων», ενώ δεν υπήρξε ούτε οπτικό υλικό από τον χώρο όπου βρίσκεται το Χ-ray στην Τράπεζα της Ελλάδος. Συνολικά, ο χειρισμός της υπόθεσης είχε ως αποτέλεσμα να μην εντοπιστεί το κενό ασφαλείας που επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο.
Από τα τέλη του 2011
Κανείς δεν θα μάθει το αν και από πού πέρασε από έλεγχο το «τρομοπακέτο», ούτε και ποιοι ευθύνονται για τον πλημμελή έλεγχο της αλληλογραφίας. Υπενθυμίζεται ότι οι δράστες κατάφεραν τον σκοπό τους, παρότι οι Αρχές γνώριζαν ότι ο κ. Παπαδήμος αποτελούσε έναν από τους «κόκκινους» στόχους των τρομοκρατικών οργανώσεων που είχαν εκδηλώσει τις προθέσεις τους σε βάρος του το διάστημα που ακολούθησε την ανάληψη της πρωθυπουργίας στα τέλη του 2011.
Σε σχήμα βιβλίου τα δέματα
Ο Λουκάς Παπαδήμος βρισκόταν στις 6.25 μ.μ. μαζί με δύο συνοδούς του στο θωρακισμένο αυτοκίνητό του στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, όταν επιχείρησε να ανοίξει την αλληλογραφία του. Με το άνοιγμα ενός εκ των φακέλων σημειώθηκε έκρηξη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλεύτηκε για 35 ημέρες με βαθύ τραύμα (περίπου 4-5 πόντους) στον μηρό. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, δέματα είχαν φτάσει στις 23 Μαΐου 2017 στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι από γραμματοκιβώτιο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκαν στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού, στο Παλαιό Ψυχικό. Εκεί παρέμειναν για περίπου 24 ώρες, καθώς ο κ. Παπαδήμος δεν μετακινήθηκε. Στις 10.40 το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου, όπως κατέθεσε ο αρχιφύλακας που ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο της αλληλογραφίας, έφυγαν από την κατοικία του. Ο αστυνομικός είχε πάρει μαζί του στην μπαγκαζιέρα της μοτοσικλέτας τέσσερις φακέλους και τους πήγε για έλεγχο στο μηχάνημα Χ-ray της Βουλής. Ακόμα ένα δέμα σε σχήμα βιβλίου είχε φτάσει στην Ακαδημία Αθηνών και ελέγχθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr