Αρση περιορισμών σε εμβολιασμένους - Στο τραπέζι μέτρα από Ιούλιο
Σχέδιο για άρση περιορισμών σε εμβολιασμένους από τον Ιούλιο προετοιμάζεται από την κυβέρνηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Άρση μέτρων και περιορισμών σε εμβολιασμένους προετοιμάζει η κυβέρνηση, που σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή τα «προνόμια» από τον Ιούλιο. Τα μέτρα αναμένεται να παραμείνουν ως έχουν σε κλειστούς χώρους και καταστήματα εστίασης, με την τροποποίηση τους να τίθεται στο τραπέζι για να συζητηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τα λεγόμενα «προνόμια» σε εμβολιασμένους αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, υπό την προϋπόθεση να πετύχει η Ελλάδα το απαραίτητο τείχος ανοσίας. Θα αφορούν ελεύθερη είσοδο χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης, σύμφωνα με τον Σκάι.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με πιθανή έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων όταν τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όλους, περί τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικό παράγοντα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άρση περιορισμών για εμβολιασμένους, δεν αποκλείεται να συνεπάγεται τη μη υποχρέωση τους να φορούν μάσκα.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με το πού θα καταλήξει ο κυβερνητικός σχεδιασμός αλλά και με τι θα αποφανθεί η επιτροπή ειδικών.
Προβληματισμός για τις μεταλλάξεις
Την ανησυχία τους για τις μεταλλάξεις αναφέρουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι δεν τελειώσαμε ακόμα με την πανδημία και τονίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού της κοινότητας ώστε να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας. Την ίδια ώρα επικρατεί προβληματισμός σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με τους ανεμβολίαστους, με τις πιθανές μετακινήσεις να έρχονται όλο και πιο έντονα ως πρόταση στο δημόσιο διάλογο.
Πώς θα αποφύγουμε το τέταρτο κύμα
«Καμπανάκι» κρούει ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, ώστε να γίνουν οι εμβολιασμοί στην ώρα τους, ειδικά για την ινδική μετάλλαξη ειδικά τώρα που έχει ανοίξει ο τουρισμός. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αρχίζει να κυριαρχεί. Δεν αποκλείεται να μεταφερθεί στην Ελλάδα από τους τουρίστες», σημείωσε μιλώντας στο Open.
Όπως ανέφερε, είμαστε σε φάση ύφεσης της πανδημίας εδώ και εβδομάδες, λόγω εμβολιασμών. «Οι εμβολιασμοί μας επιτρέπουν σε χαλάρωση δραστηριοτήτων». Όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο ίδιος πιστεύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα εμβολιαστεί σιγά σιγά. «Τις μάσκες θα τις βγάλουμε σιγά σιγά όλοι μαζί. Να μη γίνει διαχωρισμός και τις βγάλουν μόνο οι εμβολιασμένοι», τόνισε ενώ αναφορικά με τον εμβολιασμό και το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει ενώ έχει κάνει την πρώτη δόση, ο κ.Δημόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να κάνει και τη δεύτερη δόση.
Βασιλακόπουλος: Δεν τελειώσαμε ακόμη με την πανδημία
«Αν εμβολιαστούμε μαζικά θα έχουμε τείχος προστασίας εναντίον των μεταλλάξεων. Η βρετανική μετάλλαξη εξαπλώθηκε εκεί γιατί καθυστέρησαν οι εμβολιασμοί. Κι έτσι σπεύδουν να κάνουν γρήγορα μαζικά τη δεύτερη δόση στον κόσμο. Αυτή είναι η λύση», ανέφερε μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν τελειώσαμε ακόμη με την πανδημία. Πρέπει να εμβολιαστούμε ώστε να έχουμε τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να μην έρθει τέταρτο κύμα από τον Σεπτέμβριο». Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca σημείωσε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει ανησυχία. «Οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες» επεσήμανε, ενώ όπως είπε 90 άνθρωποι κάτω των 39 ετών πέθαναν από κορονοϊό στην Ελλάδα. «Δεν είναι μια νόσος μόνο για τους ηλικιωμένους, μπορεί να αφήσει πολλές συνέπειες, δεν πρέπει να το παίρνουμε ελαφρά. Το όφελος από το εμβόλιο είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τον κίνδυνο».
Πέτσας για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Να μετακινούνται από τη θέση τους όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν
«Όλη η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού βοηθάει όλους ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Χρειάζεται ευελιξία, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Όπου χρειάζεται να γίνει νομοθετική παρέμβαση θα γίνει» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
«Ξεκινά πιο αισιόδοξα αυτή η περίοδος. Δεν είναι πρόβλημα η υποδοχή τουριστών όσο οι εμβολιασμοί που δεν γίνονται. Όπως στα νησιά. Να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι νησιώτες για να υποδεχτούν τους τουρίστες με ασφάλεια» σημείωσε μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη. «Έχουμε ήδη χιλιάδες εμβόλια παραπάνω από τον αριθμό των εμβολίων που γίνονται καθημερινά και από τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πολύ περισσότερα», ανέφερε.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρχουν κυρώσεις σε όσους δε θέλουν να εμβολιαστούν, τόνισε ότι «όσοι είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δεν υπάρχει δικαιολογία και όσοι δεν επιθυμούν για κάποιο λόγο να κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να μετακινούνται από τη θέση τους, δεν είμαι υπέρ απολύσεων».
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας έχει ξεκινήσει συζήτηση από τον πρωθυπουργό για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. «Πρέπει να ξέρουμε τι θα γίνει από το φθινόπωρο. Θα γίνει παρέμβαση όπου χρειάζεται να γίνει» σημείωσε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο και στο Δημόσιο.
Όσον αφορά το αν θα υπάρχουν προνόμια για τους εμβολιασμένους, ο ίδιος ανέφερε ότι θα υπάρχουν κίνητρα για να πειστούν και όσοι είναι επιφυλακτικοί.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σχολιάζοντας το ζήτημα της υποχρεωτικότητας ανέφερε ότι όσοι δεν επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο θέτουν σε κίνδυνο και τους άλλους. «Σε όποιους έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Αν δεν είναι εμβολιασμένοι να μην εξυπηρετούν κόσμο». Επίσης, ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να προλάβουμε το καλοκαίρι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. «Θα είναι πιο δύσκολο να το προλάβουμε αυτό τον χειμώνα. Θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε τον χειμώνα, λόγω των μεταλλάξεων», σημείωσε.
Τζανάκης: Να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες, οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάζονται
Υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών των υγειονομικών τάσσεται και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία. «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς χωρίς να είναι εμβολιασμένος. Κατά τη γνώμη μου η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς θα πρέπει να εφαρμοστεί. Δε λέω να τους ποινικοποιήσουμε, αλλά ενδεχομένως θα πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάπου αλλού, όπου δε θα έχουν επαφή με το κοινωνικό σύνολο. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτοί είναι πάρα πολύ λίγοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.
Σκέρτσος για υποχρεωτικά self test: Τέλος για τους εμβολιασμένους από 1η Ιουλίου
Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό διά στόματος του υφυπουργού παρά το πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσο, από την 1η Ιουλίου, οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του των υποχρεωτικών self test.
Μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», κλήθηκε να σχολιάσει τι θα ισχύσει τελικά με τα self test όσον αφορά την υποχρεωτικότητα αλλά και τη διάθεσή τους, ο κ. Σκέρτσος είπε πως «ξεκινήσαμε από τις 12 Απριλίου, έχουν διατεθεί έως σήμερα 27,5 εκατομμύρια self test σε 4,5 εκατομμύρια Έλληνες κι αυτό έχει βοηθήσει σε μία ραγδαία αποκλιμάκωση, με τη βοήθεια προφανώς και του εμβολιασμού και της ανοσίας που χτίζεται στον πληθυσμό, σε μια ραγδαία αποκλιμάκωση των θετικών κρουσμάτων Covid - 19 (75% μέσα σε δύο μήνες πτώση στα κρούσματα, 65-70% πτώση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη θετικότητας)».
Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρώπης που πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή τα περισσότερα τεστ και θυμίζω ότι αυτή ήταν η βασική κατεύθυνση, ότι πρέπει να κάνετε πολλά τεστ σε μαζική κλίμακα για να μπορείτε να ελέγχετε τον ιό. 'Άρα έχουμε θετικότητα αυτή τη στιγμή στο 0,2 με 0,3 % του πληθυσμού χάρη στην αυτοδιάγνωση και φυσικά χάρη και στους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ. Συνεπώς, είναι μια πετυχημένη πολιτική δημόσιας υγείας η οποία αγκαλιάστηκε από τη μεγάλη μάζα των πολιτών. Δηλαδή 70% με 80% των δικαιούχων πολιτών, παίρνουν το τεστ, και το δηλώνουν στην πλατφόρμα».
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς, ξεχωριστά και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που επί δύο μήνες όπως είπε έχουν συντρέξει και έχουν βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Από κει και πέρα επιμέρους παραφωνίες και παρεξηγήσεις μπορεί να υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο κι αυτό είναι κατανοητό. «Αλλά κάνουμε μία συμφωνία κυρίων εδώ και δύο μήνες», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως ήταν μια προσωρινή συμφωνία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών για δύο μήνες.
«Στις 19 του μηνός ολοκληρώνεται αυτή η συμφωνία και είχαμε μία δήλωση από την πλευρά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι αποχωρούν από τη συμφωνία και αυτό πρέπει να ακουστεί. Από κει και πέρα όμως επειδή η Πολιτεία θέλει να συνεχίσει αυτή την πετυχημένη πολιτική και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνομιλούμε κι έχουμε καλέσει σε διάλογο την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών την επόμενη Τετάρτη για να δούμε αν θέλουν να συνεχίσουν να τα παρέχουν, όσο αυτό μπορεί να γίνει. Για μας απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η συνεργασία με τους φαρμακοποιούς είναι η υπηρεσία να παρέχεται στο σύνολο της επικράτειας. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα ο σύλλογος στην Αχαΐα έχει δηλώσει ότι σταματάει τη διάθεση. Για μας αυτό είναι πρόβλημα. Δε θα αφήσουμε προφανώς ακάλυπτους τους πολίτες της Αχαΐας. Έχουμε βρει άλλο τρόπο και θα διατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε σχολεία. Λύσεις και κανάλια διανομής υπάρχουν και το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλιστεί η διάθεση στους δικαιούχους».
Ο κ. Σκέρτσος τόνισε στο σημείο αυτό πως μέχρι το τέλος του μήνα υπάρχει κάλυψη αφού η διανομή έγινε τώρα για τρεις εβδομάδες ώστε να μην επιβαρύνονται και τα φαρμακεία με πολλές επισκέψεις. «Για τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες διότι έχουμε πλέον πολύ υψηλότερο εμβολιασμό, πολύ χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο άρα μικρότερη ανάγκη για τόσο εκτεταμένο testing. Συνεπώς, θα περιορίσουμε τη διάθεση από τον Ιούλιο και μετά σε μονάδες πληθυσμού που είναι εκτεθειμένες στον ιό όπως είναι ο Τουρισμός, η εστίαση, οι ανεμβολίαστοι, οι νεότεροι άνθρωποι που μπαίνουν πιο αργά στον εμβολιασμό αλλά όχι τη μαζική κλίμακα που είχαμε μέχρι τώρα».
Με άλλα λόγια οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν όπως είπε από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από τον Ιούλιο.
Σοκ στο Euro 2020: Κατέρρευσε στο γήπεδο το αστέρι της Δανίας Κρίστιαν Ερικσεν
ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας για φανέλες στο Euro: Καμιά υποχρέωση από τη Συμφωνία Πρεσπών
Θεσσαλονίκη: Νεκρός από την κακοκαιρία - Παρασύρθηκε το όχημά του
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr