Η ελιά και το λάδι θέλουν το… µεταπτυχιακό τους!
?εκτοί γίνονται πτυχιούχοι όλων των τµηµάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, ωστόσο προτιµώνται εκείνοι µε συναφές αντικείµενο σπουδών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το πρώτο µεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών για την ελιά και το λάδι ξεκινά τις επόµενες εβδοµάδες στο ΤΕΙ Πελοποννήσου. Εχει τίτλο «Τεχνολογία και ποιότητα επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου» και γίνεται στο Τµήµα Τεχνολογίας Τροφίµων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας και ∆ιατροφής, που εδρεύει στην Καλαµάτα. «Σκοπός του προγράµµατος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων σε θέµατα που αφορούν την εκπαίδευση επιστηµόνων που θα ήθελαν να εξειδικευτούν σε αντικείµενα του ελαιοκοµικού τοµέα» δήλωσε στον «Αγρότη» ο πρόεδρος του τµήµατος, καθηγητής Γιώργος Ζακυνθινός, και προσέθεσε: «Απευθύνεται σε απoφοίτους ΑΕΙ µε σπουδές που σχετίζονται µε την καλλιέργεια του δέντρου της ελιάς, καθώς και την παραγωγή και την τεχνολογία του καρπού της ελιάς, του ελαιολάδου, αλλά και γενικότερα των τροφίµων. Επιπλέον, σε στελέχη εργαστηρίων, σε συµβούλους επιχειρήσεων, αλλά και σε όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν µια ολοκληρωµένη γνώση σχετικά µε την επιτραπέζια ελιά, το ελαιόλαδο, την παραγωγή και την τεχνολογία τους, συµπεριλαµβανοµένων όλων των µεταποιηµένων προϊόντων τους».
Η διάρκεια του µεταπτυχιακού προγράµµατος είναι τρία εξάµηνα και η ολοκλήρωσή του οδηγεί στην απονοµή µεταπτυχιακού διπλώµατος ειδίκευσης «Τεχνολογία και ποιότητα επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου»/Master of Science (M.Sc.) in Technology and Quality of Olives and Olive Oil. Οσο για το κόστος, αυτό ανέρχεται σε 2.400 ευρώ, που καταβάλλονται τµηµατικά σε τρεις ισόποσες δόσεις, στην αρχή κάθε εξαµήνου. Οι προϋποθέσεις Προϋπόθεση για την επιλογή µεταπτυχιακού φοιτητή στο πρόγραµµα αυτό είναι ο βαθµός πτυχίου να µην είναι µικρότερος του 6, η γνώση αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2, ενώ ο αριθµός των εισακτέων δεν µπορεί να υπερβαίνει τους 20.
∆εκτοί γίνονται πτυχιούχοι όλων των τµηµάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, ωστόσο προτιµώνται εκείνοι µε συναφές αντικείµενο σπουδών, όπως Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων, Γεωπονίας, Χηµείας, Οικονοµίας και γενικότερα των Εφαρµοσµένων Επιστηµονικών Αντικειµένων του Αγροδιατροφικού Τοµέα. Οι ενδιαφερόµενοι πρέπει να στείλουν την αίτηση υποψηφιότητας, µαζί µε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στη γραµµατεία του τµήµατος Τεχνολογίας Τροφίµων, στην Καλαµάτα, µέχρι την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019. Τα µαθήµατα θα ξεκινήσουν στις 12 Μαρτίου και θα γίνονται κάθε εβδοµάδα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέµπτη από τις 16.00 έως τις 22.00. Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο, η επιτροπή επιλογής θα ελέγξει τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται, καθώς και τον χρόνο έγκαιρης κατάθεσης των δικαιολογητικών. Στο δεύτερο στάδιο, όσοι κρίθηκαν επιτυχόντες θα περάσουν από τη διαδικασία της συνέντευξης.
Η συνέντευξη αφορά σε θέµατα ευρύτερου επιστηµονικού ενδιαφέροντος και αποβλέπει στη διαπίστωση αφενός της επιστηµονικής κατάρτισης του υποψήφιου και αφετέρου στην αξιολόγηση της συγκρότησης και της προσωπικότητάς του. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, η επιτροπή επιλογής υποψηφίων µεταπτυχιακών φοιτητών θα καταρτίσει κατάλογο µε αναλυτική βαθµολογία των επιτυχόντων και επιλαχόντων, µε βάση τη µοριοδότηση των κριτηρίων που αναφέρονται στον δηµοσιευµένο κανονισµό (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 4714/22.10.2018)
Εξαγωγή τεχνογνωσίας
«Με τη µακρά παράδοση που έχει η χώρα µας στην καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου, το πρόγραµµα σπουδών αυτού του αντικειµένου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για όσους θέλουν περαιτέρω εξειδίκευση. Παράλληλα, βοηθά την Ελλάδα να αποκτήσει τεχνογνωσία πάνω στον ελαιοκοµικό τοµέα, την οποία και αργότερα θα εξάγει σε όλο τον κόσµο» αναφέρει ο ο πρόεδρος του τµήµατος, καθηγητής Γιώργος Ζακυνθινός.
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr