Μετάλλαξη Δέλτα – Σαρηγιάννης στο ethnos.gr: Έως 6.500 κρούσματα μέχρι το Δεκαπενταύγουστο
Ποια νησιά βρίσκονται στο «κόκκινο»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται στη χώρα η κορύφωση αυτού, του καλοκαιρινού, κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, με 6.500 κρούσματα ημερησίως σε περίπτωση που συνεχιστεί ο σημερινός πολύ υψηλός αριθμός των τεστ και περισσότερα από 400 άτομα διασωληνωμένα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστοι.
Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr, με βάση τα συμπεράσματα από τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως υποστηρίζει, σιγά – σιγά το κύμα του κορονοϊού μεταφέρεται στις τουριστικές περιοχές της χώρας, με τα κοσμοπολίτικα νησιά να «βλέπουν» να αυξάνονται τα κρούσματα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Ιουλίου αλλά και μετέπειτα. Εξαίρεση αποτελούν οι τρεις πολυπληθέστεροι νομοί της Κρήτης (Ηράκλειο, Χάνια και Ρέθυμνο), όπου παρατηρείται σταθεροποίηση ή και ύφεση.
Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες πόλεις και κυρίως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με βάση τα μοντέλα του κ. Σαρηγιάννη, τα νέα είναι ευχάριστα. Στην πρωτεύουσα φαίνεται ότι πέρασε η κορύφωση του κύματος και ήδη αρχίζει να παρατηρείται μία δειλή αποκλιμάκωση, ενώ η Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες διανύει την κορύφωση του κύματος και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει μία πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Η αποκλιμάκωση στις μεγάλες πόλεις έχει την απολύτως λογική εξήγηση της μεταφοράς των κατοίκων των αστικών κέντρων προς τα παραθαλάσσια μέρη αυτήν την περίοδο. Ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Σαρηγιάννης φέρνει τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Στον πρώτο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και τώρα υπάρχει αποκλιμάκωση, ωστόσο, ιδιαίτερα αυξητική είναι τώρα η τάση στον αριθμό των κρουσμάτων στη Θεσπρωτία, αφού πολλοί Γιαννιώτες μεταφέρθηκαν στις παραλίες της για το καλοκαίρι.
«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι. Αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχούν δύο μεταλλάξεις, η Δέλτα και αυτήν της Νιγηρίας. Ωστόσο, θα επικρατήσει τελικά η Δέλτα, διότι είναι πιο μεταδοτική. Στο τέλος Ιουνίου είχα πει ότι τον Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε 3.500 κρούσματα ημερησίως. Τώρα κάνω λόγο για 6.500 κρούσματα, αλλά είναι ουσιαστικά το ίδιο, αφού διπλασιάστηκε ο αριθμός των τεστ. Τότε κάναμε 40.000 τεστ ημερησίως, ενώ πλέον ο μέσος όρος στον αριθμό των τεστ βρίσκεται στις 75.000 – 80.000. Είναι λογικό ότι όσο περισσότερα τεστ κάνεις, τόσο περισσότερα κρούσματα θα καταγράφεις. Με 6.500 κρούσματα ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ θα ξεπεράσει τους 400. Είναι πολύ σημαντικό ότι τα μοντέλα επί 25 μέρες δείχνουν ότι θα φτάσουμε τα 6.500 κρούσματα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.
Ποια νησιά βρίσκονται στο «κόκκινο»
Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Ιουλίου, η αυξητική τάση των κρουσμάτων στους νησιώτικους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
«Η Σαντορίνη ‘’φορτώνει’’, η Κέρκυρα ακολουθεί αυξητικές τάσεις, ενώ το ίδιο συμβαίνει σε Πάρο και σε Ζάκυνθο. Αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου και είναι ξεκάθαρα θέμα διαχείρισης του τι θα γίνει μετά. Αν, για παράδειγμα, έρθει ένα κρουαζιερόπλοιο στη Σαντορίνη και γίνει πάρτι, είναι λογικό να αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα. Στον αντίποδα, στη Μύκονο ξεκίνησε μία μικρή πτώση της διασποράς μετά το μίνι-lockdown, η οποία θα συνεχιστεί, αν δε σημειωθεί κάποια νέα συρροή. Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και ολιγοήμερα μέτρα μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Αν χτυπήσεις το πρόβλημα στην πηγή, στοχευμένα και σταματήσεις τα πάρτι, μέσα σε 7 μέρες θα δεις αποτέλεσμα», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Αναφορικά με την Κρήτη ο καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει ότι σημαντικά αυξητική είναι η τάση στο Λασίθι, όπου η κορύφωση αναμένεται στις αρχές Αυγούστου. Στο Ηράκλειο και στα Χανιά τις τελευταίες μέρες παρατηρείται σταθεροποίηση, ενώ στο Ρέθυμνο ξεκίνησε ήδη μία πτώση.
Εμβολιασμός και στοχευμένα τεστ
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τα 6.500 κρούσματα στα μέσα Αυγούστου, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και να γίνεται γρήγορα και στοχευμένα η ανίχνευση των θετικών με τεστ, στις περιοχές που δείχνουν ότι ξεκινάει μία αυξητική τάση στα κρούσματα.
«Αν, για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή ο ΕΟΔΥ στείλει κλιμάκιο στην περιοχή της Θεσπρωτίας, προχωρήσει σε αυξημένο αριθμό τεστ και μπουν σε καραντίνα οι θετικοί, η αυξητική τάση της πανδημίας θα σταματήσει. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση σε μία περιοχή. Βέβαια, το σημαντικότερο είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμένοι», λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Πιθανά τοπικά lockdown το φθινόπωρο
Κατά τον κ. Σαρηγιάννη, το ερχόμενο φθινόπωρο, μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να δούμε τοπικά lockdown, σε περιοχές που παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμα και γενικευμένου lockdown.
«Αυτό θα συμβεί, στην περίπτωση που δεν εμβολιαστούν μέχρι τότε ακόμα τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Έλληνες. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα κάνουμε τα εμβόλια. Είμαστε Έλληνες, έχουμε συνηθίσει να το συζητάμε, όμως, όταν δούμε το μεγάλο κίνδυνο, ενωνόμαστε. Αν δεν εμβολιαστούμε, θα έχουμε πολλές νοσηλείες και βαριά συμπτώματα κυρίως σε νέους και ανεμβολίαστους», τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Υποχρεωτική η επίδειξή του από τον εργαζόμενο στον εργοδότη
Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: Φόβοι των ειδικών και προειδοποιήσεις για κορύφωση τον Αύγουστο
Μήνυμα Δένδια: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό
NBA – Αντετοκούνμπο: Δεν πίστευα ποτέ ότι στα 26 μου θα έπαιζα στους τελικούς
Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: «Καμία ψυχική νόσος» - Η απάντηση Κούγια στον δικηγόρο του 30χρονου
Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ προς Γροιλανδία, Καναδά και Παναμά δείχνουν τι εννοούσε με το «Πρώτα η Αμερική»
Κηδεία Σημίτη: Το «όχι» στο λαϊκό προσκύνημα, ο επικήδειος της ΠτΔ και οι κλειστοί δρόμοι
Ελενα Παπαρίζου και Σάκης Ρουβάς στην παρουσίαση του εθνικού τελικού της Eurovision - Χωρίς τη Μαρίνα Σάττι η βραδιά
«Προγνωστικό χάος» εν όψει της κακοκαιρίας που έρχεται: Πόσο χιόνι θα πέσει τελικά - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr