Ελληνική dream team βάζει τέλος στην σπατάλη νερού - Αναδείχτηκε δεύτερη καλύτερη μαθητική επιχείρηση στην Ευρώπη
Οι μαθητές του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης με το έξυπνο σύστημα αυτοματοποίησης για βρύσες εξωτερικών χώρων «FlowOn» αναδείχτηκαν πρωταθλητές στον πανελλαδικό διαγωνισμό καλύτερης μαθητικής εικονικής επιχείρησης 2021 και κατέκτησαν την δεύτερη θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «Company of the Year Competition 2021🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Επιχειρηματίες από… κούνια αναδείχθηκαν 19 μαθητές από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, κατασκευάζοντας αυτόματες, έξυπνες και ανθεκτικές βρύσες για κοινόχρηστους χώρους οι οποίες υπόσχονται μείωση της σπατάλης του νερού μέχρι και 80%. Οι μαθητές του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την πατέντα τους «FlowOn» αναδείχτηκαν πρωταθλητές στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2021» του Junior Achievement Greece και κατέκτησαν την δεύτερη θέση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Company of the Year Competition 2021» ανάμεσα σε 60 σχολεία από όλη την Ελλάδα και 40 από όλη την Ευρώπη, αντίστοιχα.
Το προϊόν
Οι μαθητές σχεδίασαν και δημιούργησαν με την αξιοποίηση ρομποτικής τεχνολογίας και την τεχνική της 3D printing ένα εξάρτημα που τοποθετείται σε κάθε τύπο εξωτερικής βρύσης, μετατρέποντάς την σε «έξυπνη»-αυτόματη βρύση που ανοιγοκλείνει αυτόματα με αισθητήρες κίνησης, κλειδώνει όταν δεν χρησιμοποιείται και δεν απαιτεί την επαφή του χρήστη. Έτσι μειώνει την σπατάλη νερού και το κόστος κατανάλωσης, ενώ συμβάλλει στον περιορισμό της διάδοσης μικροβίων καθώς τις κοινόχρηστες βρύσες ακουμπούν εκατοντάδες άτομα κάθε μέρα.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις των μαθητών του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας μια κοινόχρηστη βρύση καταναλώνει συνήθως κατά μέσο όρο 15 λίτρα νερού ενώ χρειάζεται μόνο τρία. Η εφαρμογή φιλοδοξεί να βοηθήσει στην επαναλειτουργία όλων των βρυσών που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και τέθηκαν εκτός λειτουργίας από πολλούς δήμους γιατί πολίτες της άφηναν ανοιχτές, προκαλώντας μεγάλη σπατάλη νερού.
Στο 80% η εξοικονόμηση νερού με τις έξυπνες βρύσες
«Βλέπαμε την σπατάλη νερού κυρίως στις βρύσες του σχολείου που τις άφηναν συχνά ανοιχτές και έτρεχαν και αποφασίσαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για το νερό που σπαταλάτε καθημερινά τζάμπα στις βρύσες εξωτερικών χώρων όπως αυτές του σχολείου μας. Με προβλημάτιζε, βλέποντας να τρέχουν οι βρύσες νερού άσκοπα. Και με την πατέντα μας θέλουμε να πιάσουμε αυτό το στόχο. Να καταναλώνεται μόνο όσο νερό χρειάζεται» τόνισε στο ethnos.gr ο Κωνσταντίνος Πατσατζάκης, εξηγώντας πως έφτασαν στη ιδέα να αναπτύξουν το καινοτόμο προϊόν. Στην πορεία, όπως είπε ο 17χρονος μαθητής, κατάλαβε ότι η εφαρμογή βοηθά και στην μείωση μετάδοσης μικροβίων. «Αν κάποια ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί ιδίως στις μέρες μας που έχουμε κορονοϊό, αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από το χερούλι της βρύσης. Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε τον κίνδυνο».
Ξεκίνησαν ήδη οι παραγγελίες-Το κόστος της βρύσης
Στα mail των μαθητών φτάνουν ήδη παραγγελίες από εταιρίες και φορείς οι οποίοι επιθυμούν να προμηθευτούν τις έξυπνες βρύσες και να τις αγοράσουν. Η πρώτη μαζική παρτίδα παραγωγής αναμένεται σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πατσατζάκη να εκτελεστεί φέτος, καθώς θα κατασκευαστούν συνολικά 500 βρύσες. Το κόστος της έξυπνης βρύσης θα ανέρχεται στα 20 ευρώ-αρχική τιμή- και όσο οι μαθητές θα καταφέρνουν να ρίχνουν το κόστος παραγωγής θα ρίχνουν και την τιμή πώλησης. «Στόχος μας είναι να εγκατασταθεί σε όσες περισσότερους εξωτερικούς χώρους γίνεται έτσι ώστε να σώσουμε όσο περισσότερο νερό είναι εφικτό» πρόσθεσε ο 17χρονος ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στο κατασκευαστικό κομμάτι για τη δημιουργία της πατέντας.
Που θα τοποθετηθούν οι πρώτες έξυπνες βρύσες
Οι πρώτες έξυπνες βρύσες θα τοποθετηθούν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, δικαιωματικά, όπως λένε οι μαθητές καθώς στην περιοχή τους ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας πολύ μεγάλο αριθμό βρυσών από εξωτερικούς χώρους γιατί γινόταν μεγάλη σπατάλη νερού καθώς πολίτες τις αφήναν ανοιχτές. Από τα πρώτα σημεία που θα τοποθετηθούν έξυπνες βρύσες είναι και το ΠΑΜΑΚ μετά και το έντονο ενδιαφέρον και το σχετικό αίτημα του πρύτανη. Η έξυπνη βρύση απευθύνεται σε δημόσιους φορείς και ιδιώτες, για να εγκαταστήσει το σύστημά της σε πάρκα, παιδικές χαρές, γήπεδα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ξενοδοχειακές και μεταποιητικές μονάδες, σταθμούς αυτοκινήτων, πρατήρια βενζίνης, μονοκατοικίες με κήπους, παντού.
Προχωρά η κατοχύρωση της πατέντας
Στο μεταξύ, οι μαθητές έχουν ήδη υποβάλει φάκελο στον ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) προκειμένου να κατοχυρώσουν την πατέντα ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία πιστοποίησης του προϊόντος. Παράλληλα βρίσκονται σε συζητήσεις με νομικούς προκειμένου να στήσουν την επιχείρηση για να προχωρήσουν στην μαζική κατασκευή του προϊόντος. «Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο το προϊόν μας. Κανείς δεν έχει φτιάξει αυτόματες βρύσες εξωτερικού χώρου. Κατασκευάζουμε ένα προϊόν φτηνό και ιδιαίτερα ανθεκτικό. Θέλουμε να το παράξουμε μαζικά και ήδη έχουμε προτάσεις και από μεγάλες εταιρίες» συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Πατσατζάκης.
Μείωση της χρήσης πλαστικού
Οι έξυπνες βρύσες, φιλοδοξούν να μειώσουν και την χρήση πλαστικού που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια τα οποία θα γεμίζουν με νερό από τις κοινόχρηστες βρύσες αντί να αγοράζουν συνεχώς πλαστικά μπουκάλια με νερό που καταλήγουν μετά στα σκουπίδια. Η διαδικασία παραγωγής σύμφωνα με τους μαθητές αναμένεται να αυτοματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, παραγγέλνοντας μεγαλύτερη ποσότητα εξαρτημάτων. Συνολικά απαιτούνται 15 διαφορετικά εξαρτήματα και η συναρμολόγησή τους γίνεται στα σπίτια των μαθητών.
Μοίρασαν μετοχές σε συγγενείς και φίλους
Για την κατασκευή του προϊόντος οι μαθητές συνεδρίαζαν μία ή δύο φορές τη βδομάδα για περίπου δύο ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς μέσω υπολογιστών λόγω της πανδημίας βάζοντας στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που τους απασχολούσαν προκειμένου να δώσουν λύσεις. Κάθε τμήμα όπως το μάρκετινγκ, το κατασκευαστικό συνεδρίαζε ξεχωριστά. «Είχαμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε για το πως θα ΄τρέξουμε’ το μάρκετινγκ, πως θα διαφημίσουμε το προϊόν μας, πώς θα βρούμε χορηγούς και χρηματοδότηση. Και κάθε φορά προέκυπτε και ένα καινούργιο θέμα. Προσωπικά η κατασκευή του προϊόντος ήταν το πιο δύσκολο πράγμα. Ξεκινήσαμε χωρίς να έχουμε ιδέα και φτάσαμε να κατασκευάσομε ένα προϊόν» πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Πατσατζάκης. Όνειρο του 17χρονου μαθητή να περάσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου.
Οι μαθητές αρχικά εκδώσαν 200 μετοχές στην τιμή των 2 ευρώ τις οποίες μοίρασαν σε συγγενείς και φίλους ενώ κατάφεραν να αποσπάσουν και μια μικρή χορηγία από κατασκευαστική εταιρία της περιοχής, συγκεντρώνοντας συνολικά 500 ευρώ. Χρειάστηκαν δέκα μήνες για να καταφέρουν να φτιάξουν το τελικό προϊόν και υπέβαλαν το business report τους 15 συνολικά σελίδων με όλα τα σχέδια, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την περιγραφή του προϊόντος. Ο διαγωνισμός έγινε διαδικτυακά και κλήθηκαν για συνέντευξη προκκειμένου να εξηγήσουν την εφαρμογή που κατασκεύασαν.
Ντιζάιν με άρωμα Λονδίνου
Για τη βοήθεια της κατασκευής της αυτοματοποιημένης βρύσης οι μαθητές συμβουλεύτηκαν την καθηγήτρια του ΑΠΘ Ελπίδα-Κλεάνθη Κολοκυθά, ενώ συνομιλίες είχαν μεταξύ άλλων και με τους δημάρχους Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης Σωκράτη Δημητριάδη. Σε ό,τι αφορά το ντιζάιν συμβουλεύτηκαν τον Έλληνα δημιουργό αυτόματου σιντριβανιού που κοσμεί πολλές γωνιές του Λονδίνου Μιχάλη Αναστασιάδη. Για το τμήμα marketing αντάλλαξαν ιδέες και σκέψεις με τα IKEA.
Τα μέλη της μαθητικής επιχείρησης
Η μαθητική επιχείρηση δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε στο πλαίσιο των Ομίλων Οικονομικού, Επιχειρηματικού και Οπτικοακουστικού Γραμματισμού 1 και 2 και του Προγράμματος «Εικονικές Επιχειρήσεις» του Junior Achievement Greece, που υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί Άννα Ματσιώρη, Ελένη Μαργαρού και Νικόλαος Τερψιάδης Το βραβείο παρέδωσε στους μαθητές η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως.
Η ομάδα που δημιούργησε την Μαθητική Εικονική Επιχείρηση FlowOn αποτελείται από τους/τις μαθητές/τριες:
Μπεγκτζανιάν Δαβίδ - Γ΄Λυκείου
Τσεκούρα Αδαμαντία - Γ΄ Λυκείου
Μανταμά Ιωάννη - Γ΄ Λυκείου
Πατσατζάκη Κωνσταντίνο - Β΄ Λυκείου
Φιλιππίδη Ιάσονα - Β΄ Λυκείου
Τρικιώνη Γεωργία - Β΄ Λυκείου
Τούνη Μαρία - Β΄ Λυκείου
Κωνσταντίνο Ξηραδάκη - Β΄ Λυκείου
Καραγώγου Μαρκέλλα- Β΄ Λυκείου
Τιάγκο Φίλιππο - Β΄ Λυκείου
Παυλίδου Κωνσταντίνα-Μαρία - Α΄ Λυκείου
Δόξα Κωνσταντίνα - Α΄ Λυκείου
Τσιαούση Μαρία - Α΄ Λυκείου
Αθανασίου Βασίλειο - Α΄ Λυκείου
Μπεγάλτση Ηλία - Α΄ Λυκείου
Τζήκα Χρυσούλα- Α΄ Λυκείου
Αποστολίδη Ιωάννη - Α΄ Λυκείου
Αθανασιάδη Σπύρο - Α΄ Λυκείου
Αναστασιάδη Ορέστη - Α΄ Λυκείου
Κατώτατος μισθός: Πόσο αυξάνεται για τους εργαζόμενους – Το παρασκήνιο πίσω από την αύξηση
Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για τον καύσωνα - Τους 43 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία
Νέα μέτρα - Γεωργιάδης: Ανοιχτό ενδεχόμενο για click away σε ανεμβολίαστους στο λιανεμπόριο
Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Αναστασιάδης ετοιμάζει αντίποινα για το άνοιγμα των Βαρωσίων
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr