Πώς κάνουμε στύπα, το ποντιακό τουρσί
Ο Σάββας Καρίπογλου δίνει τον τρόπο για φρέσκα λαχανικά όλο το χειμώνα, με σημαντικά διατροφικά πλεονεκτήματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Ο περισσότερος κόσμος τα γνωρίζει ως τουρσί (από την τουρκική λέξη), ωστόσο για τους Πόντιους τα λαχανικά που διατηρούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι τα στύπα, από τη λέξη στυφός, δηλαδή ξινός/οξύς.
Αναπόσπαστο κομμάτι της ποντιακής διατροφής, τα στύπα παρασκευάζονται συνήθως το φθινόπωρο.
Προκειμένου να μην χάσουν τις βιταμίνες τους, τα φρέσκα λαχανικά δεν μαγειρεύονται αλλά πλένονται σχολαστικά.
Τα στύπα οι Πόντιοι τα προτιμούν κρύα με λίγο λάδι. Σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα –εκτός από τη βιταμίνη C– είναι ότι, όπως όλα τα προϊόντα οξικής ζύμωσης, κατεβάζουν τη χοληστερίνη. Επιπλέον, διευκολύνουν την πέψη και βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
1 κιλό λαχανικά (π.χ. άσπρο λάχανο, μελιτζάνες, φασολάκια, αγγουράκια, πράσα, ντομάτες, πιπεριές κτλ.) |
½ λίτρο ξίδι λευκό |
½ λίτρο μηλόξιδο |
1 λίτρο νερό |
3 κ.σ. αλάτι |
5 σκελίδες σκόρδο |
Λίγο σέλινο (περίπου 200 γρ.) |
Πιπέρι μιξ ολόκληρο |
Μπαχάρι ολόκληρο |
5 βάζα |
- Αποστειρώνουμε τα βάζα σε νερό που βράζει αφήνοντάς τα σε αυτό για 1 λεπτό.
- Κάνουμε την άλμη βάζοντας στην κατσαρόλα το νερό, το ξίδι και το αλάτι. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού είναι έτοιμο.
- Σε κάθε βάζο τοποθετούμε λίγο σέλινο, μία σκελίδα σκόρδο, 2-3 κόκκους μπαχάρι και ένα κουταλάκι του γλυκού πιπέρι ολόκληρο μιξ. Βάζουμε τα λαχανικά και γεμίζουμε με την άλμη μέχρι να καλυφθούν.
- Κλείνουμε τα βάζα και τα τοποθετούμε σε σκιερό μέρος. Μετά από ένα μήνα το τουρσί είναι έτοιμο.
Δείτε το βίντεο στο pontosnews
Διαβάστε ακόμη
Λεπτό προς λεπτό η μάχη Χάρις – Τραμπ για το Λευκό Οίκο: Με ουρές και μικροπροβλήματα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία
Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr