Καταστροφές στις μυδοκαλλιέργειες λόγω υψηλών θερμοκρασιών στον Θερμαϊκό Κόλπο
Δεν σώζεται ούτε η παραγωγή του 2022 γιατί ο γόνος μαζεύεται ως τον Μάιο κάθε χρόνο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μεγάλες καταστροφές έχουν καταγραφεί φέτος στις μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τους καλοκαιρινούς μήνες και είχαν ως αποτέλεσμα τις θανατώσεις στα μύδια της παραγωγής του 2021 σε ποσοστό 50% τουλάχιστον.
Ο πρόεδρος του Οστρακοαλιευτικού Συλλόγου «Ποσειδών» (Κύμινα, Μάλγαρα) του Δήμου Δέλτα Κωνσταντίνος Βερβίτης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εκτός από τη ζημία στη φετινή παραγωγή, υπήρξε μεγάλη καταστροφή και στον γόνο που είναι απαραίτητος για την παραγωγή του 2022. Μάλιστα, η συγκεκριμένη καταστροφή αφορά ποσοστό 90 έως 100% συγκεκριμένα στη Χαλάστρα.
«Δεν σώζεται ούτε η παραγωγή του 2022 γιατί ο γόνος μαζεύεται ως τον Μάιο κάθε χρόνο. Όπως κάηκε η Εύβοια, μεγάλη καταστροφή υπήρξε κι εδώ, απλώς εδώ η φωτιά μπήκε μέσα στη θάλασσα. Τα μύδια μετά τους 26 βαθμούς Κελσίου και ως τους 28 πεθαίνουν. Σύμφωνα με το meteo, τις εικόνες δορυφόρου και άλλες μετρήσεις που έγιναν, η θερμοκρασία έφτασε τους 31 βαθμούς. Φανταστείτε τι έχει γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βερβίτης.
Γνωστοποίησε, παράλληλα, ότι την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες της Περιφέρειας, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και των Τμημάτων Αλιείας που είναι υπεύθυνες για τις μυδοκαλλιέργειες. «Έχουν πάθει σοκ και αυτοί όπως κι εμείς», πρόσθεσε.
Αυτή τη στιγμή, ο Σύλλογος ζητά την αρωγή της πολιτείας, ενώ ο πρόεδρός του αναφέρει: «Από τη στιγμή που δεν έχουμε επιδοτήσεις, ούτε στον ΕΛΓΑ μας έχουν εντάξει ακόμη, ζητάμε να βρεθεί τρόπος ώστε να μείνουν οι μυδοκαλλιεργητές στη θάλασσα, γιατί παραγωγή τώρα θα έχουμε το 2023».
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Γιουτίκα, «το εύρος των ζημιών φέτος είναι τόσο μεγάλο που αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη και την ενίσχυση των μυδοκαλλιεργητών, αυτοί κινδυνεύουν άμεσα με ολική καταστροφή και ο κλάδος με ολοκληρωτική εξαφάνιση».
Ο αντιπεριφερειάρχης μιλώντας, άλλωστε, προ ημερών σε ημερίδα για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Καλές Πρακτικές στις Μυδοκαλλιέργειες» υπογράμμισε ότι «ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, πρέπει ωστόσο να κινηθούν με ανάλογη ταχύτητα και οι υπόλοιποι φορείς, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς, το συντομότερο δυνατό, για να μπορέσουν να βιοποριστούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα». Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τόνισε την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τις μυδοκαλλιέργειες με ενιαίους κανόνες για όλους, με μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και άλλα κίνητρα που θα δώσουν τη δύναμη στους οστρακοκαλλιεργητές να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο Θερμαϊκό Κόλπο.
Επανέφερε, τέλος, την πρόταση που κατέθεσε από το 2016 για την άμεση ρύθμιση της μίσθωσης και της αδειοδότησης των μονάδων στο Θερμαϊκό Κόλπο, σε εφαρμογή του εγκεκριμένου από το 2011 χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε όλες οι μονάδες να τοποθετηθούν στις απολύτως καθορισμένες και εγκεκριμένες συντεταγμένες των θέσεων τους, όπως τις προβλέπει η μελέτη.
«Μποναμάς» 900 ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά – Ποιοι οι δικαιούχοι
Ενώπιον του ανακριτή η παίκτρια ριάλιτι για τα 7,8 κιλά κοκαΐνης
Τελικά χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
«Λευκή» ουκρανική επέλαση στη χώρα: Πού χτυπά ο χιονιάς το επόμενο 3ήμερο – Το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδων στην Αττική
Οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τα νερά στο Σχηματάρι: Τους είπαν να αφήσουν τα αμάξια τους εκεί μέχρι στην Παρασκευή
Η σοκολάτα Ντουμπάι αναδεικνύεται σε must αυτά τα Χριστούγεννα - Πώς δημιουργήθηκε το περίφημο γλύκισμα με τις στρώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr