Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για τον κορονοϊό – Καθηγητής λοιμωξιολογίας στο ethnos.gr: Μίνι lockdown τώρα
«Καμπανάκι» κινδύνου από τον καθηγητή του ΑΠΘ Γιάννη Κιουμή μέσω του ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, πριν να είναι αργά και ζήσει η πόλη ξανά τις τραγικές καταστάσεις του περασμένου Νοεμβρίου, με το δεδομένο ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες (δυναμική της πανδημίας, πίεση στο σύστημα υγείας) σήμερα δεν είναι καλοί, ζητάει μέσω του ethnos.gr ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας -–Πνευμονολογίας και διευθυντής της κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής.
Ο καθηγητής, εκτός από τον περιορισμό της κυκλοφορίας από τη 1:00 τα ξημερώματα μέχρι τις 6:00 το πρωί και την απαγόρευσης μουσικής στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, προτείνει μέτρα και για την αγορά με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού. Όπως υποστηρίζει, μία επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων θα συνέβαλε αποτελεσματικά στην αποφυγή ουρών πελατών έξω από τα εμπορικά καταστήματα.
Ο κ. Κιουμής, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τη Θεσσαλονίκη, τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα σταλεί κι ένα μήνυμα προς τους πολίτες, ώστε να αποφεύγουν χαλαρές συμπεριφορές, να τηρούν με μεγαλύτερη προσοχή τα ατομικά μέτρα προφύλαξης, αλλά και να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Αντίθετη με την Αθήνα η πορεία της Θεσσαλονίκης
Κατά τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας – Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, μία παράμετρος που δείχνει την κακή επιδημιολογική πορεία της Θεσσαλονίκης αυτό το διάστημα, είναι η σύγκρισή της με την Αθήνα. Έτσι, ενώ στην Αθήνα παρατηρείται μία καθοδική πορεία των κρουσμάτων από τις αρχές Αυγούστου και μετά, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, με μικρή αυξητική τάση μετά το άνοιγμα των σχολείων, κάτι που ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο. Παράλληλα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο, η πρώτη έχει πενταπλάσιο πληθυσμό.
«Η Αθήνα ξεκινάει το φθινόπωρο από καλύτερη εκκίνηση σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Για να πάρουν απόφαση οι ειδικοί για λήψη μέτρων σε μία περιοχή, θα πρέπει να εξετάσουν δύο αντικειμενικά στοιχεία. Το πρώτο είναι η δυναμική της πανδημίας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και το δεύτερο η πίεση στο σύστημα υγείας. Και στα δύο αντικειμενικά στοιχεία η εικόνα της Θεσσαλονίκης δεν είναι καλή. Υπάρχει εδώ και καιρό σταθεροποίηση κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, με μικρή αυξητική τάση μετά το άνοιγμα των σχολείων και την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας έχει φορτωθεί αρκετά. Δυσκολεύεται να απορροφήσει τα κρούσματα, αφού υπάρχει μεγάλη κάλυψη στις μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και στις απλές κλίνες. Οι ειδικοί πρέπει να βάλουν αυτά τα δύο στοιχεία στο τραπέζι και εκτιμώ ότι πρέπει να ληφθούν τώρα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, με δεδομένο ότι και οι εμβολιασμοί κινούνται με… βήμα σημειωτόν. Αν δε ληφθούν μέτρα άμεσα, φοβάμαι ότι η Θεσσαλονίκη θα μπει ξανά σε μία πολύ μεγάλη περιπέτεια το χειμώνα. Θα αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο κακό και στην υγεία και στην οικονομία», σημειώνει ο κ. Κιουμής.
Μίνι lockdown κι επέκταση του ωραρίου της αγοράς
Ο ίδιος τάσσεται υπέρ ενός μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη αυτήν την περίοδο, με τη λήψη των μέτρων που ισχύουν σήμερα στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά και με διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.
«Θα πρέπει να αποφασιστεί άμεσα ένα μίνι lockdown για τη Θεσσαλονίκη. Να σταματήσει η κυκλοφορία από τη 1:00 τα ξημερώματα έως τις 6:00 το πρωί και να μην ακούγεται μουσική στα καταστήματα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, για να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Ένας από αυτούς έχει να κάνει με την κίνηση των πολιτών στην αγορά. Εκτιμώ ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα ευρύτερο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για αποφυγή του συγχρωτισμού. Δεν είναι λύση οι ουρές έξω από τα εμπορικά καταστήματα. Υπάρχουν τρόποι, ώστε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Θα υπάρξει ένα πολιτικό κόστος, αλλά θα είναι μεγαλύτερο το κόστος, αν δεν κάνουμε τώρα κάτι», αναφέρει ο κ. Κιουμής.
Μήνυμα στους πολίτες
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ η λήψη περιοριστικών μέτρων αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη θα αποτελούσε κι ένα πολύ ουσιαστικό μήνυμα προς τους πολίτες. «Εκτός του ότι τα περιοριστικά μέτρα θα συμβάλουν σε μία έστω και μικρή μείωση της πανδημίας, θα στείλουν κι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ότι η χαλαρή συμπεριφορά μας και ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμών είναι κάτι που θα το πληρώσουμε. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να κάνουν το σωστό. Να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να εμβολιαστούν», τονίζει ο κ. Κιουμής.
Πανεπιστήμια: Όλα τα μέτρα για φοιτητές στη δια ζώσης εκπαίδευση ΑΕΙ - Το ΦΕΚ
Κορονοϊός: 2.046 κρούσματα, 33 θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι
Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών σε αρνητή πατέρα
Ρόδος – Προκαλεί ο θείος του αυτόχειρα γυναικοκτόνου: «Δεν είστε όλες θύματα»
Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ χαμογελούν με τις δημοσκοπήσεις - Στο μικροσκόπιο τα ποιοτικά στοιχεία
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr