Φυσικές καταστροφές: Μετά τις φωτιές οι καταιγίδες– Θα θέλατε να ζείτε στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ελλάδα;
Φυσικές καταστροφές: Μετά τις φωτιές έρχονται οι καταιγίδες – Πόσο έτοιμοι είμαστε για την αντιμετώπισή τους; Πόσο ασφαλείς είμαστε υπό τον κρατικό μηχανισμό στην Ελλάδα; Στις ΗΠΑ είναι καλύτερα;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Καλοκαίρι; Φωτιές! Χειμώνα; Καταιγίδες και χιονιάδες! Τελικά είμαστε χώρα «τριτοκοσμική», όπως φωνάζουν πολλοί παθόντες στα κανάλια ή τα επακόλουθα μιας φυσικής καταστροφής συμβαίνουν… και στις καλύτερες οικογένειες;
Έπειτα από κάθε φυσική καταστροφή: καταιγίδα, φωτιά, σεισμό… λοιμό και καταποντισμό, αναζητούνται οι υπαίτιοι. Κι αν μάλιστα - κάτι που δυστυχώς συμβαίνει συχνά – η φυσική καταστροφή αφήσει πίσω της νεκρούς, η ανάγκη απόδοσης ευθυνών καθίσταται αδήριτη!
Στον τόπο μας, ο πρώτος αχθοφόρος ευθυνών είναι ο κρατικός μηχανισμός.
Οι αφορισμοί του τύπου: «Είμαστε χώρα τριτοκοσμική! Μόνο στην Ουγκάντα γίνονται τέτοια», ακούγονται συχνά έπειτα από το πέρασμα μια φυσικής καταστροφής. Ισχύει όμως το «Μόνο στην Ουγκάντα…»;
Ασφαλώς και δεν έχει ισχυρή βάση η αποστροφή. Στην Ουγκάντα μπορεί να είναι και καλύτερα... Γιατί όταν χτυπήσει μια τροπική καταιγίδα, ένας σεισμός, μια χιονοθύελλά είτε στην Ελβετία είσαι, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε στην… «Ουγκάντα της Ευρώπης», την Ελλάδα οι κίνδυνοι είναι (σχεδόν) ίδιοι. Και όλα έχουν να κάνουν, σίγουρα, με τη φροντίδα, τη μέριμνα και την πρόβλεψη αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων από τους καθ’ ύλην αρμόδιους του κρατικού - κυρίως – μηχανισμού.
Η ευαισθησία του δήμου Μαραθώνα στο να αρχίσει αποψίλωση δασών από τον Μάρτιο και καθαρισμό δασικών εκτάσεων από χαμηλή βλάστηση, ήταν ένα από τα σημαντικά αναχώματα τα οποία ανέκοψαν την ένταση και τελικά βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε πρόσφατα στα υψώματα της Νέας Μάκρης! Να λοιπόν που σε κάποια μέρη δεν είμαστε Ουγκάντα. Θα θέλαμε να είμαστε Ηνωμένες Πολιτείες; Για διαβάστε πιο κάτω το ενδιαφέρον ρεπορτάζ της ιστοδελίδας: propublica.org.
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα επί μέρες!
Η εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ απέτυχε να δημιουργήσει ένα ισχυρότερο σύστημα παροχής μετά τους τυφώνες που έπληξαν τη Λουιζιάνα. Το ρεύμα κόπηκε για περισσότερο από μία εβδομάδα και ο κόσμος έχει αγανακτήσει: «Δεν νομίζω ότι φταίει μόνο η μητέρα φύση», είπε ένας κάτοικος. «Είναι και η αδιαφορία…».
Μια μέρα μετά που η Βίλμα Μπανκς έμεινε χωρίς ρεύμα, ο μουχλιασμένος - δύσοσμος αέρας μέσα στο διαμέρισμά της, έκανε την ατμόσφαιρα ασφυκτική. Συνήθως, όταν είχε δυσκολία στην αναπνοή, η Μπανκς έβαζε μπροστά τον νεφελοποιητή. Ένα φαρμακευτικό εκνέφωμα θα χυνόταν στους πνεύμονές της, κάνοντας τις ανάσες της να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς.
Ο τυφώνας Ida (καταστροφικός τυφώνας που χτύπησε τη Λουϊζιάνα από 26 Αυγούστου) προκάλεσε διακοπή ρεύματος στις 29 Αυγούστου και η άτυχη Μπανκς δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συσκευή που της πρόσφερε ανακούφιση στην αναπνοή. Γνώριζε καλά ότι το επίπεδο οξυγόνου της θα συνέχιζε να πέφτει. Η καρδιά της μπορούσε ακόμα και να σταματήσει. Τηλεφώνησε στα γραφεία της ηλεκτρικής εταιρίας της πόλης και οι εργαζόμενοι της είπαν να βρει σταθμό φόρτισης για τον νεφελοποιητή της, όμως ξέχασαν να την ενημερώσουν ότι σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων και για περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, το ηλεκτρικό δίκτυο είχε καταρρεύσει!
Συνηθισμένη στους τυφώνες, αλλά...
Όπως και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης, η Μπανκς, στα 58 της πια, είχε ζήσει τους περισσότερους από τους καταστροφικούς τυφώνες που χτύπησαν την πόλη, από την Μπέτσι το 1965 στην Κατρίνα το 2005. Έμαθε να αποθηκεύει κονσέρβες, κεριά, φιάλες υγραερίου και αναπνευστήρες έκτακτης ανάγκης. Πίστευε τώρα ότι θα περνούσε ανώδυνα η καταιγίδα, αφού κανένας αξιωματούχος δεν είχε δώσει εντολή για εκκένωση της πόλης.
Σύντομα, η Μπανκς, θα καταλάβαινε ότι η εταιρεία ενέργειας «Entergy New Orleans» δεν ήταν προετοιμασμένη κατάλληλα για να αντέξει την Ida. Η Μπανκς έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Την τέταρτη ημέρα της διακοπής του ρεύματος, μέσα από το αυτοκίνητό της όπου φόρτιζε το κινητό τηλέφωνό της, έγραψε στο Twitter: «Οι παλμοί της καρδιάς μου πέφτουν συνεχώς. Χρειάζομαι τη συσκευή μου!».
Την έκτη ημέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και ενώ είχε αρχίσει ανασαίνει με δυσκολία πια, η Μπανκς έβαλε στο δάχτυλό της το οξύμετρο. Το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα της είχε πέσει στο 77%, τόσο χαμηλά που κινδύνευε άμεσα η ζωή της. Κάθε φορά που έπαιρνε μια ανάσα φοβόταν ότι θα είναι η τελευταία! Όταν ένιωσε σχεδόν ετοιμοθάνατη, τηλεφώνησε για ασθενοφόρο.
Μέχρι τη στιγμή που η Μπανκς εισήχθη εσπευσμένα στη ΜΕΘ στις 3 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία ενέργειας είχε αποκαταστήσει την παροχή μόνο στο 20% των πελατών της! Και οι κάτοικοι, οι περισσότεροι στα όρια της φτώχιας, που δεν είχαν την πολυτέλεια να φύγουν από την πόλη αντιμετώπισαν τα οδυνηρά επακόλουθα της διακοπής του ρεύματος.
Η διακοπή ρεύματος σκότωσε τους περισσότερους!
Από τα 14 άτομα που έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Ορλεάνη, ως αποτέλεσμα του τυφώνα Ida, 9 θάνατοι ήταν από «υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης διακοπής ρεύματος» και δύο από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.
Στελέχη της ηλεκτρικής εταιρείας εξήγησαν ότι οι διακοπές δεν μπορούσαν να αποφευχθούν υπό το βάρος μια μεγάλης καταιγίδας όπως η Ida. Ωστόσο, δημοσιογραφική έρευνα διαπίστωσε ότι η εταιρεία, μαζί με τη μητρική της εταιρεία, Entergy, δεν φρόντισαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τους πελάτες της από διακοπές ρεύματος.
Το δίκτυο δεν εκσυγχρονίστηκε, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει το εύρος και τη διάρκεια των διακοπών ρεύματος. Αντί να στραφεί προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Entergy διπλασίασε στην κατασκευή εγκαταστάσεων που εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου, τη ρύπανση δηλαδή που καθιστά τους τυφώνες πιο έντονους.
Αν η τοπική εταιρία και η μητρική Entergy δεν κάνουν τολμηρές επενδύσεις στο γερασμένο δίκτυο της Νέας Ορλεάνης, οι ακραίες καταιγίδες που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή θα φέρουν πιο επικίνδυνες και παρατεταμένες διακοπές ρεύματος.
Πανάκριβο ρεύμα που κόβεται συχνά!
Μέχρι την άνοιξη του 2017, οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν συχνά για διακοπές ρεύματος που συνέβησαν ακόμη και σε ηλιόλουστες μέρες, τόσο που το συμβούλιο άρχισε έρευνα. Διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των σχεδόν 2.600 διακοπών ρεύματος προκλήθηκαν από βλάβες του δικτύου. Και το πιο ενδιαφέρον; Οι κάτοικοι - οι περισσότεροι χαμηλού εισοδήματος - της Νέας Ορλεάνης αντιμετωπίζουν ένα από τα υψηλότερα ενεργειακά βάρη στη χώρα, μετά το Μέμφις του Τενεσί, σύμφωνα με μελέτη του 2016. Τα μισά από τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος της πόλης πληρώνουν περίπου το 10% του εισοδήματός τους στους λογαριασμούς ενέργειας.
Όταν η Μήδεια έκλεισε τον διακόπτη...
Και ερχόμαστε στα δικά μας. Η «Μήδεια», η κακοκαιρία που είχε σαρώσει τη νότια Ελλάδα στα μέσα Φεβρουαρίου είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες στα βόρεια προάστεια της Αττικής κυρίως, να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα!
Σε πολλές περιοχές μάλιστα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης έγινε έπειτα από πέντε και έξι μέρες και ενώ οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές, το χιόνι είχε τυλίξει οικισμούς ολόκληρους και η κατάσταση ήταν αρκετά σοβαρή. Οικογένειες με ανθρώπους που χρειάζονταν νεφελοποιητές, νοικοκυριά με μικρά παιδιά και γέροντες που έχριζαν ιδιαίτερης φροντίδας, έμειναν δίχως ένα από τα βασικά αγαθά: το ηλεκτρικό ρεύμα, επί μερόνυχτα! Και ποιο ηλεκτρικό ρεύμα, αυτό που πληρώνουν πανάκριβα!
ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρεια Αττικής και δήμοι έριχναν τότε το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, τόσο για την αρμοδιότητα του κλαδέματος και της κοπής των δέντρων όσο και για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου προκειμένου τα συνεργεία να μπορέσουν να φτάσουν ταχύτερα στο σημείο κάθε βλάβης.
Περιοχές όπως ο Διόνυσος, ο Άγιος Στέφανος, η Πετρούπολη, το Κεφαλάρι, η Πολιτεία, τα Βριλήσσια, τα Γλυκά Νερά, η Κάτω Κηφισιά, η Εκάλη και η Νέα Ερυθραία έμειναν στο σκοτάδι για μέρες! Και τότε ευαισθητοποιήθηκαν οι αρμόδιοι και άρχισε η υπογειοποίηση των καλωδίων, που από χρόνια βρισκόταν στο συρτάρι των «θα»…
Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της Μαρίας Λιλιοπούλου με ημερομηνία 01/03/2021: «Από τη βόρεια Αττική, την Εύβοια και άλλες περιοχές, στις οποίες η ύπαρξη των εναερίων καλωδίων της ΔΕΗ εντείνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς ή διακοπής ρεύματος εξαιτίας της πτώσης δέντρων από χιονοπτώσεις όπως αυτές που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια», θα αρχίσει η υπογειοποίηση των καλωδίων, όπως επεσήμανε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντός και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Στόχος μάλιστα είναι οι πρώτες υπογειοποιήσεις να γίνουν εντός της χρονιάς, όπως δεσμεύτηκε αναφερόμενος στο έργο, το οποίο συζητείται επί δεκαετίες χωρίς ποτέ έως τώρα να έχει προχωρήσει. Ο ίδιος είπε ότι η υπογειοποίηση των καλωδίων σχεδιαζόταν ήδη και πριν την πρόσφατη καταστροφή και αφορούσε ένα ευρύ πρόγραμμα υπογειοποιήσεων συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων, «περίπου δέκα φορές την απόσταση Αθήνα – Λαμία», τόνισε χαρακτηριστικά».
Των... κρατούντων τα παιδιά
Γιατί όμως πρέπει να πάθουμε, όχι μία αλλά δεκάδες φορές για να μάθουμε; Γιατί των φρονίμων τα παιδιά φροντίζουν οι κρατούντες να είναι πάντοτε χορτάτα ώστε να μην χρειάζεται να μαγειρέψουν; Μπορεί κι αυτό. Το θέμα είναι να παθαίνουμε μεν, αλλά να μαθαίνουμε γρήγορα για να μην την ξαναπαθαίνουμε…
Η υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος αφορά στην υπογειοποίηση 2.250 χλμ δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με το 30% εξ αυτών να αφορά σε περιοχές της Αττικής ενώ δίνεται προτεραιότητα σε δασικές περιοχές. Και η υπόθεση προχωράει και ευελπιστούμε η επόμενη «Μήδεια» να μην σκοτώσει ξανά τα παιδιά της (όχι από εκδίκηση για τον άνδρα που την παράτησε, αλλά…) από αμέλεια και προκλητικό «ωχαδερφισμό» απέναντι σε καταναλωτές που πληρώνουν χρυσάφι το ηλεκτρικό ρεύμα.
Και έπειτα από όλα αυτά πού καταλήγουμε; Στην Ελλάδα είναι καλύτερα να ζεις ή στις προηγμένες ΗΠΑ; Έλα ντε...
Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις – Τι είπε ο Σκρέκας στο OPEN
Εκλογές Γερμανία: Άνοιξαν οι κάλπες - Τέλος εποχής για τη Μέρκελ
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr