Κορονοϊός - Mini lockdown σε Θεσσαλονίκη και άλλες 10 περιοχές: Τα μέτρα που ισχύουν
Από τις 14 συνολικά περιφερειακές ενότητες στη Βόρεια Ελλάδα, οι 10 είναι σε mini lockdown🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Σε καθεστώς mini lockdown μπήκαν και επίσημα από Παρασκευή 1 Οκτωβρίου οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, προκειμένου να περιοριστεί η μεγάλη διασπορά κορονοϊού που εντοπίζεται σε αυτές τις περιοχές. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, οι παραπάνω περιοχές της χώρας εντάσσονται στο Επίπεδο 4 (κόκκινο) του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ η ισχύς των ειδικών μέτρων παρατείνεται σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα.
Από τις 14 συνολικά περιφερειακές ενότητες στη Βόρεια Ελλάδα, οι 10 είναι σε μίνι lockdown. Ο προβληματισμός για την περιοχή είναι έντονος, καθώς οι ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες κατά 90% και την ίδια ώρα στην επικράτεια είναι κατειλημμένες στο 69% ενώ, ακόμα, βρισκόμαστε στις αρχές του φθινοπώρου.
Τα μέτρα που ισχύουν στις περιοχές με mini lockdown
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν στα πλαίσια των mini lockdown που τίθενται σε εφαρμογή όταν μια περιοχή περνά στο «κόκκινο» επίπεδο είναι τα κάτωθι:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν από Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.
Όπως τονίζει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Τα πρόστιμα
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Καπραβέλος στο ethnos.gr: Τι οδήγησε σε lockdown τη Θεσσαλονίκη
Η μη συμμόρφωση μεγάλης μερίδας πολιτών της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών της Βόρειας Ελλάδας σε αυτά που τους λένε οι γιατροί, στα μέτρα ατομικής προστασίας και στα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε σύγκριση με τη Νότια Ελλάδα, αποτελούν τις βασικότερες αιτίες που για δεύτερη συνεχή χρονιά το φθινόπωρο καταγράφονται πολλά κρούσματα κορονοϊού σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Αυτό τόνισε μιλώντας στο ethnos.gr και στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη ο διευθυντής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία και το επόμενο διάστημα, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, φαντάζει ως ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη Βόρεια Ελλάδα.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι στα νοσοκομεία θα αναγκαστούν από πολύ νωρίς, από τις αρχές του φθινοπώρου ακόμα και πριν σφίξει ο καιρός, να ανοίξουν επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό σε βάρος των ασθενών με υπόλοιπα νοσήματα.
«Ναι στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ναι στην αύξηση των εμβολιασμών κάτι που, δυστυχώς, δεν το βλέπω. Υπάρχει τεράστια υπερμετάδοση του ιού, λόγω της μετάλλαξης Δ, αλλά το κυριότερο είναι ότι δε συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των γιατρών. Η συμμόρφωση σε αυτές είναι πολύ χαμηλή σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Παίρνουμε την πανδημία αψήφιστα. Λόγω της χαμηλής συμμόρφωσης φοβάμαι ότι θα έχουμε έναν τραγικό χειμώνα. Αν μας λένε οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο, τι πρέπει να κάνουμε και εμείς δεν τους ακούμε, τότε κακό του κεφαλιού μας. Όλοι οι ασθενείς στις ΜΕΘ του νοσοκομείου μας είναι ανεμβολίαστοι», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Καπραβέλος κι ενώ την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η επιβολή mini lockdown στην πόλη.
Πολύ δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία
Ως πολύ δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση στα νοσοκομεία ο διευθυντής των ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», εκφράζοντας, παράλληλα, την έντονη ανησυχία του για το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Η πίεση είναι πολύ μεγάλη στα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Στις εφημερίες μας, αντί να δεχόμαστε ασθενείς μόνο από τα σπίτια τους, όπως συμβαίνει στις εφημερίες όλων των νοσοκομείων, μας έρχονται ασθενείς με κορονοϊό από άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπως από την Αλεξανδρούπολη και τη Δράμα. Η αύξηση των ασθενών με κορονοϊό είναι πολύ μεγάλη και η κατάσταση φαντάζει ως ιδιαίτερα ανησυχητική. Για το μέλλον η κατάσταση προμηνύεται πάρα πολύ δύσκολη. Είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά του ιού σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά και σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Αρκεί να αναφέρω ότι στις αρχές Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη είχαμε περίπου 300 ασθενείς με κορονοϊό την εβδομάδα και σήμερα ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 2.000 σε εβδομαδιαίο επίπεδο», σημειώνει ο κ. Καπραβέλος.
Πολύ νωρίς η εφαρμογή του plan B
Κατά τον ίδιο, ήδη σε πολλά νοσοκομεία η χωρητικότητα των ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό βρίσκεται σε πολύ οριακά επίπεδα και θα πρέπει να ανοίξουν κι άλλα κρεβάτια σε βάρος, ωστόσο, ασθενών με άλλες παθήσεις.
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο μας, στο οποίο αυτήν τη στιγμή η κάλυψη των ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό βρίσκεται στο 98%. Πώς θα αντιμετωπίσουμε καινούργια περιστατικά; Θα αναγκαστούμε να πάμε πολύ νωρίτερα, απ’ ό,τι περιμέναμε, στο plan B. Αυτό είναι να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό, όμως, σε βάρος ασθενών με άλλα νοσήματα. Αυτό είναι κάτι που δε θέλαμε να συμβεί τόσο νωρίς», τονίζει ο κ. Καπραβέλος.
Παπαευαγγέλου: Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Βορεια Ελλάδα
Η Βάνα Παπαευαγγέλου απέδωσε την αύξηση αυτή, τόσο στην πτώση της θερμοκρασίας και στο συγχρωτισμό που αυτή συνεπάγεται, όσο και στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που υπάρχει σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας.
Επίσης, έκανε λόγο για σημαντικές διακυμάνσεις που έχει η πορεία της πανδημίας στη χώρα και μίλησε για αυξητική τάση της στην Δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλία. Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη που έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, φαίνεται ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπάρχει ανάλογη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.
Μιλώντας για το σύστημα Υγείας ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Μακεδονία, η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει πλέον το 90% τονίζοντας ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του φθινοπώρου. Όπως σημείωσε, παρότι οι νοσηλείες για κορονοϊό έχουν μειωθεί κάτω από 2.000 στη χώρα και ανά ημέρα έχουμε 178 νέες εισαγωγές, καταγράφεται αύξηση των διασωληνωμένων στις ηλικίες άνω των 55 ετών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι. Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη, είπε ότι αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και βρίσκεται στο ηλικιακό φάσμα άνω των 60 ετών, έχει 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ και 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσει τη ζωή του.
Ένα στα τρία κρούσματα κορονοϊού είναι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών
Η κ. Παπαευαγγέλου ήταν ξεκάθαρη και κάλεσε για μία ακόμη φορά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, γιατί όπως είπε «αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ενδεχομένως να κινδυνεύσουν». Η ίδια συμπλήρωσε ότι ένα στα τρία κρούσματα κορονοϊού είναι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών, ενώ παρατήρησε ότι στις ηλικίες 12 έως 17 ετών, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από ότι ήταν τον Αύγουστο.
Όπως είπε τα κρούσματα και στα παιδιά αυξάνονται αν αυτά ζουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, καθώς εκεί υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Επίσης τόνισε πως η ενδοοικογενειακή μετάδοση συνεχίζει να είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού σε αυτές τις περιοχές καθώς «εκτός από τα παιδιά βλέπουμε ότι νοσούν και οι γονείς τους ηλικίας 45 έως 55 ετών».
Αντίθετα όπως είπε, στην Αττική όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, ο αριθμός των παιδιών που μολύνονται είναι σταθερά χαμηλός, δηλαδή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Ελλάδα προσθέτοντας ότι 3 εβδομάδες με ανοιχτά σχολεία δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει μεγάλη ενδοσχολική μετάδοση του ιού.
Μιλώντας και για το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν τη μάσκα τα παιδιά που ζουν σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και σε μικρές πόλεις, είπε ότι αν αποφασίσουμε να βγει η μάσκα από τα παιδιά στο σχολείο, «αυτό δεν θα εξαρτηθεί από το μέγεθος μίας πόλης αλλά από το αν υπάρχει σημαντική εμβολιαστική κάλυψη στην πόλη αυτή».
Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι ακόμα νωρίς για να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις για το αν δηλαδή θα βγουν οι μάσκες στα σχολεία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν έχουν συζητηθεί στην επιτροπή επιπλέον μέτρα με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «δεν έχουμε συζητήσει για επιπλέον μέτρα, δεν το έχουμε συζητήσει καθόλου μετά το καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή τώρα δεν έχει αξία αλλά υποθετικά πρόσθεσε ότι η πίεση στο ΕΣΥ, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μίας περιοχής και ενδεχομένως ο καιρός, μπορεί να παίξουν το ρόλο τους ώστε να ληφθούν μελλοντικά κάποια μέτρα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Τι οδήγησε στην έκρηξη κρουσμάτων – Τι λέει ο Καπραβέλος στο ethnos.gr
Καιρός: Φθινοπωρινό σκηνικό με βροχές και καταιγίδες – Πέφτει η θερμοκρασία
Σοβαρό τροχαίο στον Κηφισό – Μετ’ εμποδίων η κυκλοφορία
Σοκάρει η καταγγελία 8χρονου στην Πάτρα - 16χρονος κατηγορείται πως τον βίασε
Προφυλακιστέος και ο γαμπρός του 65χρονου που δολοφονήθηκε από τα παιδιά του στην Εύβοια
Ο άνθρωπος του Τραμπ για τη Δικαιοσύνη κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με ανήλικες
Χριστουγεννιάτικο το σκηνικό του καιρού: Πού αναμένονται χιόνια απόψε και την Τρίτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr