O Έλληνας που έσπασε το ρεκόρ άπνοιας σε πλημμυρισμένο ορυχείο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Toυ: Κώστα Ασημακόπουλου
Είναι ο άνθρωπος των ρεκόρ μέσα και έξω από το νερό. Μπορεί να κάτσει για πλάκα μέχρι και 11 λεπτά κάτω από το νερό και να ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια μέσα στους νόμους της φυσικής. Ο 51χρονος σήμερα Χρόνης Χλίτσιος από το Βόλο πριν λίγες ημέρες έκανε όλη την Γερμανία να παραμιλάει με το κατόρθωμα του, τις αντοχές και τα όρια του. Με άλλα λόγια ο Έλληνας που δεν έχει όρια έκανε τους προγραμματισμένους Γερμανούς να σκίσουν τα πτυχία τους και να αναφωνίσουν για άλλη μία φορά «αδύνατον».
Το πλημμυρισμένο ορυχείο
Η περιοχή Νούτλα της Γερμανίας είναι γνωστή για τις δαιδαλώδεις στοές του παλιού εγκαταλειμένου ορυχείου που σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται βυθισμένο στα παγωμένα και σκοτεινά νερά. Οι πόρτες έχουν σφραγιστεί και ο δαιμόνιος ιδιοκτήτης του πλημμυρισμένου ορυχείου Ματίας Ρίχτερ το έχει μετατρέψει σε μία τουριστική ατραξιόν όπου ερευνητές και απλοί πολίτες μπορούν να το εξερευνήσουν μόνο με τον καταδυτικό εξοπλισμό. Όλοι εκτός από έναν. Τον 51χρονο Βολιώτη ο οποίος απέδειξε πως μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό. Μόνο με την άπνοια του.
100 μέτρα στο πουθενά
Ανταποκρίθηκε θετικά στη μεγάλη πρόκληση να σπάσει το ρεκόρ ρεκόρ διείσδυσης με άπνοια σε υποβρύχιο σπήλαιο. Συγκεκριμένα κατάφερε να κολυμπήσει για 100 μέτρα μέσα στα παγωμένα και σκοτεινά νερά και να επιστρέψει με το σχετικό ταμπελάκι που του είχαν βάλει οι οικοδεσπότες. Το μέγιστο βάθος της διαδρομής ήταν τα 12 μέτρα.
Το ορυχείο φάντασμα
Για τον Χρόνη Χλίτσιο που έχει το ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με σκανταλόπετρα στα 105,8 βάθος μέτρα ήταν απλά άλλη μία πρόκληση. Μόνο που αυτή τη φορά δεν είχε να κάνει με την απεραντοσύνη της θάλασσας αλλά με το σκοτεινό και παγωμένο περιβάλλον των στοών του ορυχείου φάντασμα.
«Απόκοσμο περιβάλλον»
«Ίσως ήταν η δυσκολότερη δοκιμασία που έχω κάνει. Το παγωμένο νερό και το απόκοσμο περιβάλλον κατέκλυσαν το σώμα με αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Τα αυτονόητα δεν ισχύουν. Η οπτική τον πραγμάτων διαστρεβλώνετε και βάζει τον οργανισμό σε συναγερμό επιβίωσης. Ο στρατηγός εγκέφαλος, συντονίζει την μάχη προκείμενο να προσαρμοστεί το σώμα στο εχθρικό περιβάλλον. Είναι από τις περιπτώσεις που το μπορώ υστερεί σε σχέση με το θέλω», λέει στο ethnos.gr.
11 λεπτά μέσα στο νερό
Είχε προηγηθεί μία ακόμα μεγάλη δοκιμασία στο Ράινπαχ στο συγκρότημα Μάρε Μόντε. Εκεί υπάρχει ειδική πισίνα με 10 μέτρα βάθος την οποία επισκέπτονται δύτες απ΄ ολη την Ευρώπη. Ο Έλληνας δύτης έμεινε μέσα στο νερό 11 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα σε θερμοκρασία 27 βαθμούς «Ολο το πρόγραμμα στη Γερμανία ήταν πολύ δελεαστικό και ξεχωριστό και είχα στόχο δύο ξεχωριστές επιδόσεις. Με έφεραν στα όρια μου τα εγχειρήματα και κυρίως με ενθουσίασε η καλή οργάνωση των Γερμανών και ο επαγγελματικός τρόπος προσέγγισης. Στο Μοντε Μαρε δώσαμε βαρύτητα στην ομορφιά της απόλυτης αιώρησης και του ελέγχου της πλευστότητας».
Ο εργολάβος με τη σκανταλόπετρα
Η ανθρώπινη ιστορία του Χρόνη Χλίτσιου είναι συγκλονιστική. Πρώην εργολάβος οικοδομών έφτασε από το ζενίθ στο ναδίρ μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του που εργάζονταν στο Μουσείο Μπενάκη έχασαν τις δουλειές τους. Ανεργος με τα χρέη να τον πνίγουν άφησε τον εαυτό του, έφτασε να ζυγίζει μέχρι και 115 κιλά αλλά σώθηκε χάρις ένα κομμάτι σχοινί και μία σκανταλόπετρα. «Μία μέρα βρέθηκα στο υπόγειο του σπιτιού μου και πήρα στα χέρια μου ένα σχοινί 130 μέτρων και μία σκανταλόπετρα που είχα από έναν αγώνα κατάδυσης στην Κάλυμνο. Λέω από μέσα μου “ή φουντάρεις ή κάνεις παγκόσμιο ρεκόρ”. Ετσι ξεκίνησα και ισοφάρισα το παγκόσμιο ρεκόρ».
Στα χνάρια του Χατζηστάθη
Η σκανταλόπετρα είναι η πέτρα που έπαιρναν οι σφουγγαράδες για να βουτήξουν. Το ρεκόρ το είχε ο περίφημος Στάθης Χατζής από τη Σύμη. Ο «Χατζηστάθης», όπως τον αποκαλούσαν, βούτηξε στην Κάρπαθο σε βάθος 77 μέτρων. Παρέμεινε στον βυθό για 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα, μέχρι να απελευθερώσει την άγκυρα του ιταλικού θωρηκτού «Ρεγκίνα Μαργαρίτα». Το κατόρθωμά του απέκτησε θρυλικές διαστάσεις λόγω και των δημοσιευμάτων της εποχής. Ο άνθρωπος υποβρύχιο, ο Αυστριακός Eρμπερτ Νιτς, με 106,2 μέτρα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ ο Χλίτσιος έχει 105,8 μέτρα.
Τον Ιανουάριο στο Ντίσελντορφ
Ο Χρόνης Χλίτσιος ευχαριστεί τους Κώστα Ξανθόπουλο, Thomas Baum πόυ οργάνωσαν την αποστολή τον Daniel Scoot που ήταν ο φωτογράφος και ο κάμερα μαν, τον ιδιοκτήτη του πλημμυρισμενου ορυχείου Ματίας Ρίχτερ και τον εκπαιδευτή εκπαιδευτών σπήλαιο κατάδυσης Μίκαελ Κέιμς. Όλοι ανανέωσαν το ραντεβού για το τέλος Ιανουαρίου 2022 στο Ντίσερντορλφ όπου ετοιμάζουν μία μεγάλη έκπληξη και μεγάλη προβολή της Ελλάδας μέσα από την κορυφαία καταδυτική έκθεση που θα γίνει στη γερμανική πόλη.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ των ανεξαρτητοποιήσεων Τζάκρη και Πούλου και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr