Κορονοϊός: Σηκώνουν τα χέρια οι νοσοκομειακοί γιατροί - Θέμα χρόνου η κατάρρευση του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούνται κρεβάτια σε χειρουργικές αίθουσες και μη ενδεδειγμένοι αναπνευστήρες αλλά και επιστρατεύονται για την περίθαλψη ασθενών ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι και δερματολόγοι, μετά την έκρηξη στα κρούσματα κορονοϊού.
Ρεπορτάζ: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φόβους ότι ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο μπορεί να καταρρεύσει το σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης, με βάση την τραγική εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και την έλλειψη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, εκφράζει στο ethnos.gr η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ήδη η κατάρρευση του συστήματος υγείας, σε ό,τι αφορά την ποιοτική παροχή των υπηρεσιών προς τους ασθενείς με κορονοϊό, έχει συντελεσθεί. Αυτό διότι στα πέντε χαρακτηρισμένα για covid-19 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο και Άγιος Δημήτριος) η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ βρίσκεται στο 100%, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται κρεβάτια σε χειρουργικές αίθουσες και μη ενδεδειγμένοι αναπνευστήρες αλλά και να επιστρατεύονται για την περίθαλψη ασθενών γιατροί μη σχετικών ειδικοτήτων (ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, δερματολόγοι κτλ.).
Κατά την ίδια, θέμα λίγου χρόνου είναι ακόμα και η σχεδόν απόλυτη κατάρρευση του συστήματος υγείας, λόγω της έλλειψης προσωπικού και υποδομών. Για ν’ αποτραπεί αυτό, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης ζητούν από την Πολιτεία την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας.
«Είναι χρέος και ευθύνη της Πολιτείας να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα στο σύνολό του, δηλαδή των δομών, του εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού του. Όσο θα αυξάνεται η μετάδοση των κρουσμάτων σε εσωτερικούς χώρους, τόσο θα νοσούν μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, οι οποίοι είναι και περισσότερο ευπαθείς. Συνέπεια θα είναι να φθάσουμε νωρίτερα στο να κλατάρει το σύστημα υγείας. Αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση των κρουσμάτων, φοβάμαι ότι το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη θα καταρρεύσει ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο. Πριν από ένα μήνα στην εφημερία του το κάθε νοσοκομείο είχε 20-25 εισαγωγές ασθενών με covid-19 και πλέον φτάσαμε ακόμα και στις 45-50», τονίζει η κ. Κατσίμπα.
Διασωληνωμένοι σε χειρουργεία με περιθάλποντες οφθαλμίατρους
Όπως υποστηρίζει η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, εδώ και αρκετό καιρό η κάλυψη των μονάδων εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων έχει φτάσει στο 100%, με αποτέλεσμα ασθενείς που χρήζουν ανάγκης εισαγωγής σε αυτές, να βρίσκονται διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους, σε αίθουσες χειρουργείων και σε άλλους επισφαλείς για την υγεία τους χώρους.
«Στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο και Άγιος Δημήτριος, δηλαδή στα χαρακτηρισμένα για κορονοϊό νοσοκομεία, εδώ και καιρό η κάλυψη των ΜΕΘ έχει φτάσει στο 100%. Διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε χειρουργικά κρεβάτια και σε απλούς θαλάμους με αναπνευστήρες που δεν είναι οι ενδεδειγμένοι για covid-19. Έχει συντελεσθεί ήδη η κατάρρευση του συστήματος υγείας αναφορικά με την ποιότητα στην παροχή της περίθαλψης», τονίζει η κ. Κατσίμπα.
Μάλιστα, κατά την ίδια το πρόβλημα επιτείνει ακόμα περισσότερο η μεγαλύτερη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Το αποτέλεσμα είναι να μεταφέρονται για την κάλυψη των κενών γιατροί από τμήμα σε τμήμα και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και να περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό γιατροί με ειδικότητες που δε σχετίζονται με την ασθένεια.
«Σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας έχουμε περισσότερα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές. Κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν, άλλοι λείπουν για θέματα υγείας και άλλοι έφυγαν διότι δεν μπόρεσαν να αντέξουν τη μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και όσους είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
Συνάδελφοι μεταφέρονται από τμήμα σε τμήμα και γιατροί άσχετων ειδικοτήτων μετακινούνται σε τμήματα για covid-19. Έχουμε φτάσει στο σημείο ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι και δερματολόγοι να στελεχώνουν κλινικές για κορονοϊό. Παράλληλα, στις διακομιδές ασθενών με κορονοϊό πλέον πηγαίνουν ειδικευόμενοι γιατροί, κάτι που είναι επικίνδυνο και για τον ασθενή και για το γιατρό. Δυστυχώς, η Πολιτεία για μια ακόμα φορά επιλέγει να ακολουθήσει το αποδεδειγμένα αποτυχημένο στα προηγούμενα κρούσματα της πανδημίας μοντέλο της μετατροπής των νοσοκομείων σε νοσηλευτικά ιδρύματα μίας νόσου», υποστηρίζει η κ. Κατσίμπα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr