Ο σημαιοφόρος της ζωής με σύνδρομο Down που χορεύει με το μπουζούκι του
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο 25χρονος Κυριάκος Φριλίγκος συγκινεί και μας οδηγεί με τη θέληση και τις δεξιότητες του
«Βίος βίου δεόμενος ουκ έστιν βίος» μας δίδαξε ο Μένανδρος πριν από εικοσιπέντε αιώνες και η οικογένεια Φριλίγκου φροντίζει να το κάνει πράξη: «Η ζωή που φοβάται τη ζωή δεν είναι ζωή». Ο μοναχογιός της οικογένειας ο 25χρονος Κυριάκος είναι ένα παιδί με σύνδρομο Down που όμως είχε την τυχή να βρίσκεται πλάι σε δύο υπέροχους γονείς που νυχθημερόν τον υποστηρίζουν και τον καθοδηγούν για να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα.
«Εμαθα χορό και κιθάρα για τον Κυριάκο»
Ο Κυριάκος έχει καταφέρει πολύ δύσκολα πράγματα χάρις την σκληρή δουλειά και τη θέληση του. Παίζει μπουζούκι, χορεύει ρούμπα και συγκινεί με τις δεξιότητες του. Στο πλευρό του βρίσκεται πάντα η μητέρα του Μαργαρίτα η οποία για χάρη του θα μπορούσε ακόμα και να βγάλει φτέρα για να πετάξει. «Ο Κυριάκος έχει μεγάλη θέληση. Κάθε μέρα που ξημερώνει μαθαίνουμε κάτι καινούργιο πλάι στον Κυριάκο και στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει», λέει στο ethnos.gr η Μαργαρίτα Φριλίγκου.
Περήφανος με τη γαλανόλευκη
Καθημερινά πηγαίνει στη σχολή ΠΕΚ ΑμΕΑ στον Ταύρο και όλη την εβδομάδα ζει για τη στιγμή που θα πιάσει το μπουζούκι του και θα παίξει τις αγαπημένες του μελωδίες. Μάλιστα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ήταν σημαιοφόρος του συλλόγου Ιππόκαμπος ΑμΕΑ και για τον Κυριάκο ήταν μία ιδιαίτερη και δυνατή εμπειρία. "Περίμενε για μέρες αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος και ήταν πολύ περήφανος που κρατούσε την γαλανόλευκη. Με την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Εμμανουήλ Μαρκίδη από τον Ιππόκαμπο ΑμΕΑ και την Φέι Μαργαρη του ΠΕΚ ΑμΕΑ».
«Μάθαμε να ζούμε τη ζωή»
"Περίπου κάθε 600 γέννες γεννιέται και ένα παιδί με σύνδρομο Down. Τρεις μέρες μετά τη γέννηση του μας το ανακοίνωσαν. Μάθαμε να ζούμε με την αναπηρία του Κυριάκου. Μάθαμε να πολεμάμε και να μη το βάζουμε κάτω. Μάθαμε να ζούμε τη ζωή και να μαθαίνουμε συνεχώς καινούργια πράγματα", συμπληρώνει η κυρία Μαργαρίτα.
«Διατροφή και άσκηση»
Η αναπηρία του Κυριάκου μπορεί να αποτέλεσε τροχοπέδη σε πολλά πράγματα αλλά σε κάποια άλλα ήταν η ώθηση για να δοθούν και να κερδηθούν οι μικρές μεγάλες μάχες της καθημερινότητας: "Ο Κυριάκος κάνει μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της διατροφής. Έχει αγωνιστεί και στα 3 χιλιόμετρα του ημιμαραθωνίου με την ομάδα των Special Olympics Hellas ενώ αγαπάει πολύ και την κολύμβηση".
«Το μινόρε της αυγής»
Η μεγάλη ικανοποίηση του Κυριάκου είναι να δέχεται προσκλήσεις για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή φιλοξενίες για να παρουσιάσει το ρεπερτόριο του το οποίο εμπλουτίζεται όσο περνάει ο καιρός και να έχει τη δυνατότητα της επανάληψης: "Είναι τεράστια η προσπάθεια που κάνει ο Κυριάκος για να μπορέσει να παίξει στο μπουζούκι όλες τις μεγάλες δημιουργίες που ξέρουμε και σιγοτραγουδάμε. Ξεκίνησε παίζοντας λίγα τραγούδια αλλά πλέον στο ρεπερτόριο του έχει περίπου 45 μελωδίες και ακόμα μαθαίνει. Το αγαπημένο του είναι το μινόρε της αυγής".
Έκλεψε την παράσταση σε Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο
Ο Κυριάκος το καλοκαίρι του 2021 προσκλήθηκε στην Κεφαλλονιά, στη Ζάκυνθο και αλλού για να παίξει με το μπουζούκι του έχοντας στο πλευρό του τη μητέρα του που κρατάει τα ακόρντα με κιθάρα. "Η αρχή έγινε όταν ήταν περίπου 11 ετών που έπιασε για πρώτη φορά ένα μπαγλαμαδάκι. Το αποτέλεσμα μας ξάφνιασε. Του άρεσε πολύ από την πρώτη μέρα. Ηταν τρόπος έκφρασης. Πήραμε δάσκαλο και έκανε μεγάλη πρόοδο. Δεν είναι εύκολο για τα "νταουνάκια" - όπως τα λέω χαϊδευτικά - να κάνουν τόσο μεγάλα άλματα και όμως ο Κυριάκος με υποστήριξη, ηρεμία και αυτοπεποίθηση κατάφερε πολλά. Θέλω να ευχαριστήσω τον Ηλία Χονδρογιάννη του SOS Kids Λάμψη για τις πολύτιμες βοήθειες".
Τρίτο βραβείο στο Γκρατς
Η φήμη του Κυριάκου έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα σα μουσικός και σαν χορευτής όπου πήρε μαθήματα από δασκάλα χορού και τη μητέρα του: «Πήρε το τρίτο βραβείο στη ρούμπα σε διαγωνισμό που έγινε στο Γκρατς της Αυστρίας τον Αύγουστο και έλαβαν μέρος ζευγάρια από 12 χώρες. Στην Αίγυπτο έπαιξε το Ζορμπά και ξεσήκωσε τον κόσμο. Γενικά μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις ο Κυριάκος γεμίζει ενέργεια και εισπράττει την αγάπη του κόσμου».
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr