Νέος Ποινικός Κώδικας: Αυστηροποιούνται οι ποινές για γυναικοκτονίες και σεξουαλική κακοποίηση – Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στις αλλαγές που έρχονται στον Ποινικό Κώδικα, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Ο κ. Τσιάρας σημειώνει πως το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερο πλαίσιο για την υφ' όρον απόλυση σε πολύ σοβαρά αδικήματα.
Νέος Ποινικός Κώδικας: Αυστηροποιούνται οι ποινές για γυναικοκτονίες και σεξουαλική κακοποίηση
Αναφορικά με την αύξηση του φαινομένου των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα και την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, επί του θέματος αυτού, ο κ. Τσιάρας, διευκρίνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι πλέον της αυστηροποίησης των ποινών που επέρχονται με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου και η ανθρωποκτονία θα τιμωρείται πλέον «ανελαστικά και οριζόντια με την αυστηρότερη των ποινών, αυτή της ισόβιας κάθειρξης», η κυβέρνηση παράλληλα θα επικεντρώσει τις δυνάμεις της, «στις πολιτικές εκείνες που θα αντιμετωπίζουν προληπτικά το φαινόμενο» της γυναικοκτονίας. Μάλιστα, ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δρομολογήσει την συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αντικείμενο την επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Ως προς το ελληνικό #metoo, ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο «αλλάζει ο χρόνος έναρξης της παραγραφής των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, όταν τελούνται σε βάρος ανηλίκων», ενώ «το αδικήματα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο και της προσβολής της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανήλικους, θα διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα» και όχι κατόπιν έγκλισης, όπως ισχύει σήμερα.
Για την τροποποίηση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξ αφορμής αυτού, ο κ. Τσιάρας, ανέφερε ότι έχει προτάσεις για την αντιμετώπιση της διασποράς ψευδών ειδήσεων και αναζητά τον κοινό τόπο συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να θωρακισθεί το δικαίωμα των πολιτών στην έγκυρη ενημέρωση, αλλά και να προστατευτεί «το υπέρτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή, χωρίς καμία έκπτωση στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου».
Ως προς το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας, τόνισε ότι «επιχειρούμε την αναθεώρηση όλων των Κωδίκων, που αποτελούν τα σημαντικότερα εργαλεία στα χέρια των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου ν' απονείμουν Δικαιοσύνη, ενώ με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr