Αυτοψία της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που έπληξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου επισκέφτηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς, όπου - όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση - διαπίστωσαν ότι η υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων εξελίσσεται με πρωτόγνωρα ταχύτατους ρυθμούς. Συνολικά, στις πληγείσες περιοχές που υπάγονται στα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, εργάζονται περισσότερα από 600 μέλη από 33 Δασικούς Συνεταιρισμούς (ΔΑΣΕ) από τη Βόρεια Εύβοια και όλη την Ελλάδα.
Τα πρώτα έργα ξεκίνησαν αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών τον περασμένο Αύγουστο και αφορούσαν στην απόληψη της παρόδιας καμένης βλάστησης από τους τοπικούς ΔΑΣΕ. Παράλληλα, ξεκίνησε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των αντιδιαβρωτικών έργων στο σύνολο της περιοχής που κάηκε, η οποία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου. Με εξίσου γρήγορους ρυθμούς εκδόθηκε και η απόφαση κήρυξης αναδασωτέας της καμένης έκτασης δασικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι έχει σταλεί για δημοσίευση σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από τις 15 Οκτωβρίου.
Πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης στις περιοχές των Δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας
Έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες αντιδιαβρωτικής προστασίας και έχουν ξεκινήσει τα έργα συγκράτησης των εδαφών και στις εννέα υδρολογικές λεκάνες που υπάγονται στα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό υλοποίησης των αντιδιαβρωτικών έργων υπερβαίνει το 50% και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες το σύνολο των εργασιών θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου 2021, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει σε ρεπορτάζ του το «ethnos.gr».
Συνολικά, έχουν εκτελεστεί οι εξής εργασίες:
- Κορμοδέματα: 500 χλμ.
- Κορμοφράγματα: 10.000 τμ.
- Κλαδοπλέγματα: 13 χλμ.
- Σανιδότοιχοι: 15 χλμ.
Αναφορικά με την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης συγκριτικά με αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, το υπουργείο σημειώνει πως τα αντιδιαβρωτικά έργα στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας υλοποιούνται με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν παρουσιάζοντας τα εξής ενδεικτικά παραδείγματα:
- Πυρκαγιά στον Υμηττό Αττικής το καλοκαίρι του 2015 που έκαψε 5.000 στρέμματα. Τα έργα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016.
- Πυρκαγιά στην Κινέττα Αττικής, στις 23 Ιουλίου 2018. Τα έργα για την προστασία και αποκατάσταση των 49.000 στρεμμάτων που κάηκαν ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2019 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2019.
- Πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018. Τα αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία της καμένης έκτασης των 20.000 στρεμμάτων ξεκίνησαν στις αρχές του 2019.
Για την εκπόνηση των σχετικών μελετών και την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων στη Βόρεια Εύβοια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εξασφαλίσει πιστώσεις που θα υπερβούν συνολικά τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Σημαντική είναι και η συνεισφορά ιδιωτικών εταιρειών στο πλαίσιο του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», δεδομένου ότι έως τώρα οι δωρεές μόνο για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας ξεπερνούν τα 4,5 εκατ. ευρώ.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Επισκέφθηκα σήμερα τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που έπληξε η καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, προκειμένου να διαπιστώσω από κοντά τον εντυπωσιακό όγκο εργασιών που έχει ολοκληρωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σε σχέση με το παρελθόν, τα αντιδιαβρωτικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές υλοποιούνται σε χρόνο ρεκόρ. Αυτή η ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη οφείλεται σε τέσσερις λόγους. Πρώτον, στον νεοσύστατο θεσμό του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», ο οποίος αποτέλεσε το εφαλτήριο να αναπτυχθεί ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης και χορηγιών για την ανασυγκρότηση των πληγεισών εκτάσεων. Δεύτερον, στην υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών απευθείας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία πετύχαμε τον μέγιστο βαθμό συντονισμού με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες. Τρίτον, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες με τις οποίες δώσαμε στα Δασαρχεία μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την ανάθεση των έργων στους Δασικούς Συνεταιρισμούς. Και βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό, δίχως τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που επιδεικνύουν τα μέλη των Δασικών Συνεταιρισμών από τη Βόρεια Εύβοια και όλη την Ελλάδα, που εργάζονται πυρετωδώς για την προστασία των δασικών μας οικοσυστημάτων από την κλιματική κρίση».
«Η Βόρεια Εύβοια θα ξαναγίνει ένας τόπος όμορφος, εύφορος και πολύ πιο ισχυρός αναπτυξιακά» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, προσθέτοντας πως «η φύση ήδη ξαναγεννιέται με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά και οι άνθρωποι ξαναστέκονται στα πόδια τους με την αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας, όπως δρομολογείται με εντολή του Πρωθυπουργού και βάσει του κυβερνητικού σχεδίου ανασυγκρότησης».
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr