Κινητοποίηση από τους Βορειοηπειρώτες: Τι λένε στο ethnos.gr - «Ζούμε με λιγότερα χρήματα απ' ότι θα έπρεπε»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν οι συνταξιούχοι Βορειοηπειρώτες την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου με διαμαρτυρία στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 17:00 με κεντρικό σύνθημα: «Φτάνει πια, κανένας διαχωρισμός και κανένας αποκλεισμός των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, από τους Έλληνες της ενδοχώρας σε κανέναν συνταξιοδοτικό νόμο». Όπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο Ανδρέας Κούρτης, περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής και επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική (ΑΣΑ), «Όλοι οι συνταξιούχοι Βορειοηπειρώτες έχουν αδικηθεί και λαμβάνουν λιγότερα χρήματα απ’ όσα θα έπρεπε βάσει νόμου με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να ζουν κυριολεκτικά με λιγότερα και από 100 ευρώ το μήνα».
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνάντηση γι' αυτό το ζήτημα με τον γνωστό τραγουδιστή Χρήστο Μάστορα, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Instagram ανέφερε ότι μετά από δέσμευση του κ. Μητσοτάκη «φαίνεται να κλείνει ο κύκλος της αδικίας και να ανοίγει αυτός της ισότητας, της δικαίωσης και της αναγνώρισης». «Περιμένουμε με ανυπομονησία και την τυπική δικαίωση με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022», σημείωσε, μεταξύ άλλων, με την ΑΣΑ, πάντως, να επισημαίνει ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν έως ότου το «θα» να γίνει πράξη.
Σύμφωνα με τον κ. Κούρτη: «Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα των Βορειοηπειρωτών διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες. Πρώτον, αφορά τους συνταξιούχους που στερούνται την πλήρη εθνική σύνταξη. Δεύτερον, αφορά τους ανάπηρους συνταξιούχους Βορειοηπειρώτες και τρίτον, αφορά τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Σχετικά με το πρώτο ζήτημα, οι ασφαλισμένοι συνταξιούχοι που ζουν στην Ελλάδα, παρόλο που διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις, δεν λαμβάνουν πλήρη εθνική σύνταξη. Έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας για να βγουν στη σύνταξη και έχουν καλύψει 100% τα απαιτούμενα χρόνια για τις εισφορές τους. Κι όμως η σύνταξη που λαμβάνουν είναι 200 ευρώ λιγότερα από τους υπόλοιπους Έλληνες συνταξιούχους, έχοντας τις ίδιες εισφορές και τα ίδια χρόνια κάλυψης».
Με βάση τον επικεφαλής της ΑΣΑ «το ψαλίδισμα αυτό έγινε με το νόμο Κατρούγκαλου (διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2, Ν. 4387/2016) το 2016. Ο νόμος αυτός θέτει ως όρο τα 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα για την χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης στους ομογενείς. Αυτό δεν μπορεί να κατέστη εφικτό για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, διότι τα σύνορα άνοιξαν το 1990 και το Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) δόθηκε το 1998. Ζητάμε να αλλάξει ο νόμος αυτός που αδικεί χιλιάδες συνταξιούχους και ουσιαστικά δεν μιλάμε για κανένα μεγάλο ποσό που θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού το ποσό αυτό δεν ξεπερνάει τα 6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».
Σοβαρά ζητήματα διαβίωσης αντιμετωπίζουν και οι συνταξιούχοι Βορειοηπειρώτες με αναπηρία άνω του 67% οι οποίοι στερούνται της αναπηρικής σύνταξης. «Αυτό συμβαίνει λόγω της πενιχρής σύνταξης, του ποσού των 100 ευρώ που λαμβάνουν στην Αλβανία και το ελληνικό κράτος το θεωρεί εισόδημα. Οι ανάπηροι συνταξιούχοι ζουν κυριολεκτικά κάτω από το όριο της φτώχειας και είναι αδικημένοι αφού ο ΟΠΕΚΑ δεν τους δίνει ούτε μισό ευρώ από την αναπηρική σύνταξη την οποία δικαιούνται βάσει νόμου», δηλώνει ο κ. Κούρτης και προσθέτει: «Θα σας το εξηγήσω χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα: ένας Βορειοηπειρώτης ο οποίος ζει μόνιμα στην Ελλάδα, είναι ανάπηρος, δεν διαθέτει εισόδημα και έχει συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας. Λαμβάνει 100 ευρώ σύνταξη στην Αλβανία η οποία κατατίθεται μόνο σε αλβανική τράπεζα και ως δικαιούχος είναι υποχρεωμένος να παρουσιαστεί δύο φορές το χρόνο στην τράπεζα για να συνεχίσει να την λαμβάνει.
Εδώ, λαμβάνει το επίδομα ΚΕΑ για να ζήσει, από το οποίο ο ΟΠΕΚΑ του αφαιρεί τα 100 ευρώ που λαμβάνει στην Αλβανία. Ταυτόχρονα, ο ΟΠΕΚΑ δεν του δίνει την αναπηρική σύνταξη (313 ευρώ) επειδή θεωρεί εισόδημα τα 100 ευρώ από την Αλβανία, τα οποία όμως έχει ήδη αφαιρέσει από το ΚΕΑ».
«Πρόκειται για έναν απάνθρωπο νόμο του ’19 που αφήνει τους ανάπηρους συνταξιούχους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, παρά τις επανειλημμένες ενστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη προς τον ΟΠΕΚΑ και το υπουργείο Εργασίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι, με τα 100 ευρώ που λαμβάνουν στην Αλβανία οι άνθρωποι αυτοί, καλύπτουν τους φόρους προς το αλβανικό κράτος και είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να ζήσουν με αυτό το ποσό στην Ελλάδα», συμπληρώνει.
Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες συνταξιούχοι της Βορείου Ηπείρου είναι την ίδια ώρα χιλιάδες. «Ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και εποχικά στη Βόρειο Ήπειρο. Είναι οι άνθρωποι που αν και μεγάλοι σε ηλικία, κρατάνε ζωντανή τη Βόρειο Ήπειρο. Είναι εκείνοι που προσέχουν τα σπίτια μας και τα χωριά μας. Είναι ο ελληνισμός της Ελλάδας στην Αλβανία. Είναι αυτοί που κρατάνε Θερμοπύλες. Το επίδομα αυτό ουσιαστικά συμβάλλει και στην ανάπτυξη του τόπου, δηλαδή των δικών μας χωριών. Αυτοί οι άνθρωποι έλαβαν το επίδομα των 360 ευρώ μέχρι το 2012. Επειδή, δεν συμπληρώνουν 35 χρόνια μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα, παρανόμως τους αφαιρούν το μισό επίδομα. Επίσης, τους αφαιρείται η πενιχρή σύνταξη των 100 ευρώ που λαμβάνουν από το αλβανικό κράτος τα οποία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πηγαίνουν σε φόρους στην Αλβανία. Άρα, περισσεύουν από 50 έως 90 ευρώ το μήνα. Με αυτά τα χρήματα πως μπορούν να ζήσουν στην Ελλάδα;», διερωτάται ο κ. Κούρτης.
«Αντί, η ελληνική πολιτεία να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς, να μείνουν στον τόπο τους για να υπάρχουν Έλληνες στα ελληνικά χωριά, τους αναγκάζει να φύγουν με αποτέλεσμα να ερημώσει ο τόπος μας.
Ζητούμε να εφαρμοστεί ο ήδη ψηφισμένος νόμος (7.6.2019) του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον οποίο οι ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία αποφασίστηκε να λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια, καθώς δρομολογήθηκε εξορθολογισμός του Άρθρου 93 του Νόμου 4387/2016 (Α’ 85)», τονίζει.
Όπως επισημαίνει όλα αυτά τα χρόνια έχουν κάνει αλλεπάλληλες επαφές με όλες τις κυβερνήσεις, αλλά ακόμη δεν έχουν δει πράξεις μόνο λόγια. «Μόνο οι πολιτικοί μπορούν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι έχουμε αδικηθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι “αυτή η αδικία θα αλλάξει μόλις γίνουμε κυβέρνηση” και όταν έγινε πρωθυπουργός δεσμεύτηκε και πάλι μέσα στη Βουλή, ότι θα αλλάξει τις αδικίες στο νόμο. Ωστόσο, ακόμα δεν υλοποίησε καμία δέσμευση. Το θέμα μπήκε στον πάγο.
Επίσης, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε νόμο ως προς τους υπερήλικες ο οποίος επιτρέπει να λάβουν τη σύνταξή τους, με λιγότερο αυστηρά κριτήρια. Αυτός ο νόμος σήμερα δεν εφαρμόζεται».
Και καταλήγει ο κ. Κούρτης: «Η Πολιτεία μας άφησε μόνους και μας αναγκάζει να ζητάμε ξανά και ξανά αυτά που νόμιμα δικαιούμαστε. Είμαστε Έλληνες πολίτες και έχουμε ίσα δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας. Είμαστε Έλληνες που ζήσαμε σε ένα καθεστώς που δεν σεβάστηκε την ελληνική μειονότητα ενώ εμείς παλεύαμε με πολλούς τρόπους να κρατήσουμε ζωντανό το ελληνικό στοιχείο, δηλαδή την ταυτότητά μας. Το μόνο που ζητάμε είναι ίση μεταχείριση και όχι να γίνονται διακρίσεις από την ίδια μας τη χώρα. Αυτό τουλάχιστον μας το χρωστάει το Έθνος. Και επειδή μας αδικεί και μας ξεχωρίζει, έχουμε πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες και πορείες τις οποίες και θα επαναλάβουμε μέχρι να γίνουμε ίσοι πολίτες με ίσα δικαιώματα απέναντι στο νόμο».
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr