Κορονοϊός – Θωμαΐδης: Πιθανό να έχουμε 8.000 κρούσματα σήμερα – Έκρηξη ιικού φορτίου σε Αττική
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Για ραγδαία αύξηση στο ιικό φορτίο κορονοϊού των λυμάτων της Αττικής της τάξης του 61% αλλά και για ενδεχόμενο να καταγραφούν κοντά στα 8.000 κρούσματα σήμερα έκανε λόγο ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης, την ώρα που τα νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη γονατίζουν από την πίεση και που η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα μέτρα.
Κορονοϊός – Θωμαΐδης: Κοντά στα 8.000 κρούσματα σήμερα
Οι μετρήσεις ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής αυτή την εβδομάδα έδειξαν αύξηση της τάξης του 61%. «Όπως καταλαβαίνετε, αυτό ήδη μεταφράζεται σε αυξημένες εισαγωγές ήδη από χθες» πρόσθεσε.
Βάσει των μετρήσεων εκτιμάται ότι η αύξηση του ιικού φορτίου θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 8 με 10 ημέρες στην Αττική και μέσα στο επόμενο 15ήμερο σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, εκτός από την Αττική υψηλό είναι το ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλία με πρωταγωνιστές τη Μαγνησία και τη Λάρισα, στα Ιωάννινα αλλά και στην Πελοπόννησο όπου έχουν θέμα πρώτα η Λακωνία και η Αρκαδία και ακολουθούν η Μεσσηνία και η Αχαΐα.
«Θα γίνουμε Ρουμανία»
Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές πως η τάση της διασποράς παραμένει ανοδική και οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας: Πέραν από τις ζοφερές εκτιμήσεις για έως 11.000 κρούσματα την ημέρα έως τα τέλη του μήνα, η κατάσταση στο σύστημα υγείας άρχισε να επιβαρύνεται επικίνδυνα εκ νέου με τους γιατρούς να προειδοποιούν πως θα ξαναζήσουμε σκηνές Νοεμβρίου του 2020. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει πώς ένα νέο lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ωστόσο νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις για να κάνουν οι πολίτες τρίτη δόση εμβολίου.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων είναι εξόχως επιβαρυμένη. Έπειτα από τα όσα είπε την Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ότι το νοσοκομείο Σωτηρία έζησε τη «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου», κάτι που προκάλεσε κόντρα μεταξύ της ίδιας και της διοίκησης του ιδρύματος, ήταν η σειρά του διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκου Καπραβέλου να περιγράψει με πολύ μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Όπως ανέφερε λοιπόν μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα 105 περιστατικά COVID που πήγαν εκεί, τα 44 κρίθηκαν πιο σοβαρά παρέμειναν στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι 61 ασθενείς με κορονοϊό, έφυγαν μόνοι τους γιατί δεν υπήρχε κρεβάτι για να νοσηλευθούν. Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για 4 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
«Έφυγαν μόνοι τους, πήγαν σπίτι τους, θα πάνε στην επόμενη εφημερία, στο επόμενο νοσοκομείο» είπε ο κ. Καπραβέλος για τους ασθενείς. Αποκάλυψε δε ότι ο κόσμος έχει χάσει την υπομονή του και «μας βρίζουν κι έχουν δίκιο» εξαιτίας της τεράστιας αναμονής, αφού οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου έχουν φτάσει στα όριά τους.
Ερωτηθείς για παλιότερη δήλωσή πως ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνεται επιλογή ασθενών, ήταν ακόμη πιο δραματικός. Αυτό το σημείο έχει ξεπεραστεί. Τώρα, είπε, είμαστε «κλειστόν λόγω πληρότητας. Τώρα πια δεν έχουμε επιλογή».
«Εσείς βλέπετε την τεράστια διασπορά στην κοινότητα από τα κρούσματα, εμείς από τα νοσοκομεία» συμπλήρωσε ο Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας πως ανάμεσα στους ασθενείς που πήγαν τα ξημερώματα στο νοσοκομείο ήταν, σε ποσοστό 15-20% και εμβολιασμένοι, οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να κάνουν την τρίτη δόση γιατί δεν έχει συμπληρωθεί το εξάμηνο. Αναφέρθηκε επίσης σε περίπτωση ζευγαριού, με την 58χρονη γυναίκα διασωληνωμένη και τον 60χρονο σύζυγό της να χάνει τη ζωή του.
Κατά τον ίδιο, «είμαστε σε φάση έξαρση της πανδημίας». Χαρακτήρισε τον κορονοϊό «θανατηφόρο μάστιγα» και σημείωσε ότι παγκοσμίως η μόνη λύση είναι η υποχρεωτική χρήση του εμβολίου. Προειδοποίησε δε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα είναι μονόδρομος το lockdown».
«Θα φτάσουμε να είμαστε σαν τη Ρουμανία με ανθρώπους στα αυτοκίνητα με οξυγόνο», τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος, που ζήτησε αποφασιστικά μέτρα γιατί αλλιώς «δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους ασθενείς». Σημείωσε δε ότι υπάρχουν κι άλλοι ασθενείς, που δεν νοσούν από Covid, που πρέπει να διασωληνωθούν αλλά «δεν έχουμε κρεβάτι».
Σενάρια για έως 11.000 κρούσματα το Νοέμβριο και κορύφωση τον Φεβρουάριο
Εξαιρετικά δυσοίωνα όμως ήταν τα όσα είπε και ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι έως τα τέλη Νοεμβρίου θα καταγραφούν από 9.000 έως 11.000 κρούσματα κορονοϊού. «Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, περίπου το 1/3 ή το 20 με 25% των κρουσμάτων είναι σε εμβολιασμένα άτομα. Χτες, σύμφωνα με το μοντέλο μας, περιμέναμε από τα 7.335 κρούσματα γύρω στα 2.000 κρούσματα σε εμβολιασμένους. Αυτά δεν δίνουν νοσηλείες και διασωληνώσεις. Απομένουν 5.300 κρούσματα, από τα οποία τα 1.800 περίπου είναι σε παιδιά από 0 έως 18 ετών. Απομένουν 3.000 – 3.500 κρούσματα ανεμβολίαστων ενηλίκων που δίνουν δυστυχώς αυτές τις νοσηλείες και διασωληνώσεις που πιέζουν το σύστημα» υπογράμμισε.
«Σύμφωνα με το μοντέλο μας η μεσαία μας πρόβλεψη κάνει λόγο πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο».
Το χειρότερο σενάριο για τον κ. Τζανάκη κάνει λόγο για 15.000 και 20.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο. «Εάν τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δείξουμε ατομική ευθύνη, τότε θα συγκρατηθεί η δυναμική του πανδημικού κύματος. Η ομάδα μας εδώ και μέρες έχει προτείνει την επιτάχυνση της τρίτης δόσης εμβολίου. Βλέπουμε ηλικιωμένους άνω των 70 που έχουν εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις και βγάζουν την ίωση σαν γρίπη», ανέφερε.
Εκκλήσεις για τρίτη δόση εμβολίου στο 4μηνο
Εν μέσω λοιπών ζοφερών προβλέψεων για χιλιάδες κρούσματα και ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, οι επιστήμονες θεωρούν πως το αποτελεσματικότερο όπλο για την αναχαίτιση του παρόντος κύματος της πανδημίας είναι να σπεύσουν όλοι να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δε, πρότεινε να εμβολιάζεται κάποιος 4 και όχι 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. «Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε» επισήμανε ο καθηγητής.
Στην αρχή, εξήγησε, όταν είχαν βγει τα εμβόλια είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα που κρατούσε πιστεύαμε για αρκετό καιρό. Είχα πει κι εγώ ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο θα είμαστε καλυμμένοι. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους 4 μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δε σε οδηγούν στο θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. «Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους 4 μήνες.
«Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων ώστε όλοι οι Έλληνες να κάνουν αναμνηστική δόση αλλά και για εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα πάψουμε έτσι να βλέπουμε το 10 με 15% των ασθενών στις μονάδες ότι είναι εμβολιασμένοι». «Ήταν 10%, είναι στο 15% και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνει ο κίνδυνος» προειδοποίησε. Διευκρίνισε ότι ήδη εμβολιασμένοι είναι πιο εύκολο να εμβολιαστούν ξανά και με την 3η δόση αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων στις μονάδες θα μειωθεί, αυξάνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ανεμβολίαστων στο εμβόλιο.
Γιατί καταγράφηκε έκρηξη κρουσμάτων
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1, επεσήμανε τους δύο λόγους έκρηξης των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι η ραγδαία αύξηση των νέων μολύνσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης και πρόσθεσε ότι μία δεύτερη βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων είναι η μη τήρηση των μέτρων από τους εμβολιασμένους.
Αναφορικά με τη συνύπαρξη του κορονοϊού με την εποχική γρίπη η καθηγήτρια τόνισε ότι ο συνδυασμός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος για να καθυστερήσει κάποιος να κάνει ένα από τα δύο εμβόλιο καθώς δεν επηρεάζει το ένα το άλλο. «Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουμε ούτε το ένα εμβόλιο ούτε το άλλο. Αν φοβόμαστε ότι θα έχουμε μια παρενέργεια από το ένα να αφήσουμε μία εβδομάδα από το επόμενο. Δεν θέλουμε να έχουμε την ατυχία να νοσήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού.
Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για νέα μέτρα
Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό στρατόπεδο σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν επιστροφή του lockdown, ωστόσο παρακολουθούν με προσοχή την ανοδική πορεία των κρουσμάτων και την εντεινόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα θα δοθεί βαρύτητα στο «τρίπτυχο» : ενίσχυση του συστήματος υγείας, αύξηση των εμβολιασμών και εντατικοποίηση των ελέγχων.
Όπως έγραψε το ethnos.gr, η κυβέρνηση εστιάζει σε δύο «μέτωπα» : να πειστούν όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν και αναμνηστική δόση όσοι συμπληρώνουν εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους. Το θετικό είναι πως την τελευταία εβδομάδα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για τη συμμετοχή στην επιχείρηση Ελευθερία . Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν 140.000 καινούργια ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ έχουν φτάσει τα 200.000 ραντεβού τρίτης δόσης.
Με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για 10.000 κρούσματα την ημέρα, δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια αν η πίεση στο σύστημα υγείας ενταθεί. Το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ δεν περπατά προς το παρόν η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Στο τραπέζι πάντως είναι το ενδεχόμενο τοπικών μέτρων - που θα είναι εστιασμένα σε ανεμβολίαστους - σε περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο.
Παράλληλα εξετάζονται προτάσεις για την επιβολή περιορισμών στο ωράριο (π.χ. κλείσιμο καταστημάτων μετά τα μεσάνυχτα) στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές, ωστόσο αυτό συνδέεται άμεσα με τα κρούσματα το επόμενο διάστημα. Επίσης σε περίπτωση επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων θα συζητηθεί απαγόρευση των ορθίων στα μπαρ και γενικότερα στα νυχτερινά κέντρα. Η «επαναφορά» κάποιων μέτρων από το όχι και τόσο μακρινό 2020 θεωρείται πιθανή, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους.
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr