Κορονοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο ενόψει Χριστουγέννων – Τα μηνύματα που θα στείλει με το διάγγελμα ο Μητσοτάκης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Με σφοδρότητα χτυπάει το κύμα της πανδημίας στη χώρα, με τα κρούσματα κορονοϊού να παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό, προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε τόνο πως δεν σκοπεύει να λάβει νέα μέτρα, ενώ ο πρωθυπουργός – που επιστρέφει από την επίσκεψή του στη Βρετανία- θα προχωρήσει σε έκτακτη δήλωση αύριο, Πέμπτη, ενόψει των Χριστουγέννων.
Τι θα πει ο πρωθυπουργός την Τετάρτη
Όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το μήνυμα του πρωθυπουργού θα έχει στο επίκεντρο του τις επιδημιολογικές εξελίξεις ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ θα τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης των εμβολιασμών. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα για μαζική προσέλευση για την τρίτη δόση εμβολίου για όσους έχουν κάνει τις 2 προηγούμενες, αλλά και να σπεύσουν να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν κάνει καμία δόση. Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αναφερθεί σε νέα μέτρα σε κάθε περίπτωση, ενώ θα κάνει αναφορά και στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το βασικό στίγμα του επερχόμενου μηνύματος του πρωθυπουργού, έδωσαν την Τρίτη κυβερνητικές πηγές, που διαμήνυσαν πως τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί αφορούν αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους. Με άλλα λόγια, και με δεδομένο ότι η είσοδος σε εσωτερικούς χώρους δεν… προβλέπεται για τους ανεμβολίαστους, κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά.
Το καλό και το κακό σενάριο για την πανδημία
Οι ειδικοί ωστόσο παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τα επιδημιολογικά δεδομένα, προβλέποντας πως η κορύφωση του παρόντος κύματος της πανδημίας θα έρθει σε μερικές εβδομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως η κορύφωση της πανδημίας θα έρθε τι πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου με τον αριθμό των κρουσμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 8.000. Έκανε λόγο για 2 σενάρια:
«Το καλό σενάριο, δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει 2-3 εβδομάδες αργότερα. Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200-300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα. Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000. Πάντως, στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών».
Σχετικά με το κακό σενάριο, η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000-9.000 κρούσματα και σίγουρα με περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους.
Ειδικά δε για τον αριθμό των νεκρών από Covid, ο καθηγητής τόνισε ότι οι 3.000 θάνατοι που είχε προβλέψει για τον τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ίσως είναι μια συντηρητική εκτίμηση. «Εύχομαι να είναι 3.500 και όχι 4.000 οι θάνατοι. Ήδη καταγράφονται 2.049
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί και ειδικά το αυξημένο testing, ανέφερε ότι φαίνεται να συγκρατούν τις συρροές κρουσμάτων τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε πολίτες άνω των 65 ετών. «Πρέπει να πάρουμε μέτρα για να προφυλάξουμε τους ανεμβολίαστους, τα οποία όμως να μη συνάδουν με κάποιον περιορισμό, ο οποίος να δυσκολεύει πολύ την προσωπική τους και την κοινωνική τους ζωή. Κυρίως πρέπει να επικεντρωθούμε στους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών. Από την 1η Ιουλίου είχαμε 4.500 θανάτους από τους οποίους οι 3.379 θάνατοι, πάνω δηλαδή από το 85%, ήταν πάνω από 65 ετών. Το 90% δε από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι», εξήγησε.
Εφημερίες πολέμου στα νοσολομεία
Εκτός από τις δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων, η κατάσταση στα νοσοκομεία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, καθώς οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές με κορονοϊό αυξάνονται καθημερινά.
Η Βούλα Γεωργάκη, πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» μίλησε στην εκπομπή του Open, «Ώρα Ελλάδος» και αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία, ενώ μάλιστα αποκάλυψε και μια ιστορία που συγκλόνισε.
«Η κατάσταση στον Ερυθρό Σταυρό είναι τραγική, καλούμαστε με 35% του προσωπικού μας να τα βγάλουμε πέρα σε εφημερίες που καλύπτουμε σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο και τη νότια Ελλάδα ... τίποτε απολύτως δεν έγινε ... ένας τραυματιοφορέας καλείται να ανταποκριθεί σε 500 ασθενείς ... προχθές στην εφημερία ήταν τρεις τραυματιοφορείς όπου συνάδελφος έσπασε το χέρι του και οι άλλοι δύο επωμίστηκαν την εφημερία έχοντας στο νοσοκομείο 1.200 ασθενείς ... οι νοσηλεύτριες είναι 1 ανά 40 ασθενείς», κατήγγειλε η κα Γεωργάκη.
«Πώς μπορούν να αποδώσουν αυτοί οι άνθρωποι; Πού είναι το προσωπικό που μας έταξαν;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή «έρχεται και άλλο κύμα πανδημίας ... εμείς ήμασταν νοσοκομείο covid-19 και με το φιλότιμο των συναδέλφων καλύψαμε την κατάσταση, αλλά πλέον δεν αντέχουμε ... ποιος οργανισμός μπορεί να ανταποκριθεί με 35% του προσωπικού του σε μία τέτοια δομή όπως ο Ερυθρός Σταυρός, ένα νοσοκομείο εμβληματικό που εφημερεύει κάθε ημέρα μέχρι τις 2;».
Προσκάλεσε μάλιστα όχι μόνο τους δημοσιογράφους να πάνε στο νοσοκομείο «να δείτε τι γίνεται, χωρίς τις κάμερες, για να μην σας δουν», αλλά και την πολιτική ηγεσία: «Προκαλώ τον υπουργό, τον πρωθυπουργό, ελάτε στον Ερυθρό. Σηκώνουμε το βάρος, δεν αντέχουμε άλλο, κάνουμε έκκληση για προσωπικό, προσπαθούμε και παρέχουμε υψηλής ποιότητας φροντίδα και ασφάλεια στους ασθενείς, έχουν την καλύτερη φροντίδα, αλλά θέλουμε βοήθεια από την Πολιτεία. Δεν δέχομαι ότι δεν υπάρχει προσωπικό, δεν μπορεί ένα νοσοκομείο που έχει κληθεί να σηκώσει τέτοιο βάρος, να μην έχουν γίνει προσλήψεις σε ούτε μία θέση, ενώ άλλα νοσοκομεία έχουν πάρει -και καλά έκαναν. Γιατί όχι εμείς;».
Αντίστοιχα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Παναγιώτη Τουχτίδη, ενώ τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει σε καταστάσεις περυσινές» σημειώνοντας ότι σε αρκετά νοσοκομεία της πόλης υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με φορητούς αναπνευστήρες.
«Αυτή τη στιγμή στο Παπαγεωργίου έχουμε 41 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και ένας σε απλή κλίνη με αναπνευστήρα και φορητό μόνιτορ», επισημαίνει. Μάλιστα, επισήμανε ότι μόλις το 7%-8% είναι εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, ο κ. Τουχτίδης τόνισε ότι έχει αυξηθεί η θνητότητα, καθώς οι ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στα νοσοκομεία. «Παρόλο που είναι νεότεροι και περιμένεις να έχουν καλύτερη εξέλιξη, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι φτάνουν στις ΜΕΘ για να μην πεθάνουν. Πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα, με ικανοποιητικό κορεσμό», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, υποστήριξε ότι προ Covid, ήδη έλειπαν γύρω στους 250 εργαζομένους, ενώ τώρα βρίσκονται σε αναστολή 168 άτομα.
«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να πειστούν να εμβολιαστούν και να γυρίσουν. Να γυρίσουν 7.000 άτομα στο ΕΣΥ με καθημερινά τεστ απαιτεί εργατοώρες, αντιδραστήρια, αναλώσιμα, τα οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμα», κατέληξε.
Καπραβέλος: Μαύρος Νοέμβρης με 2.500 νεκρούς - Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι
Η πανδημία των ανεμβολίαστων και πάει να γίνει τραγωδία των ανεμβολίαστων». Αυτό είπε ο Νίκος Καπραβέλος , Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου»». Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους, και μάλιστα τύπου Αυστρίας.
Η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» φτάνει στο τέλος της με 110 προσελεύσεις, 45 εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. «Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι του νοσοκομείου» σημείωσε ο Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο Μega και τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι το 95% των ανθρώπων που προσέρχονται στο νοσοκομείο είναι σε βαριά κατάσταση και μάλιστα νέοι μάλιστα.
«Ελάχιστοι είναι αυτοί που μας ταλαιπωρούν και τους κυνηγάμε για οξυγόνο. Είναι πραγματικά σε άλλο μήκος κύματος και μας απειλούν. Η δύσπνοια και η δυσφορία που νιώθει κάποιος από τις επιπλοκές της νόσου, είναι κάτι το μοναδικό, εύχομαι να μη τις ζήσει κανείς. Θα πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους, για την προστασία των ιδίων. Υπάρχει πανδημία των ανεμβολίαστων και πάει να γίνει τραγωδία των ανεμβολίαστων», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να παρθούν μέτρα όπως εκείνα της Αυστρίας, η οποία έθεσε σε lockdown τους ανεμβολίαστους. Τα tests, τόνισε, δεν σε προφυλάσσουν και πρόσθεσε πως θα πρέπει να επεκταθεί ο εμβολιασμός πάνω από κάποια ηλικία. «Εμείς δεν είμαστε ακριβώς σε lockdown. Οι ανεμβολίαστοι πηγαίνουν έξω με τεστ, στην Αυστρία δεν βγαίνουν. Όχι γιατί θέλω να περιορίσω τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, αλλά δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε θανάτους σε ανθρώπους που έχουν την αφέλεια ότι δεν κινδυνεύουν».
Οι δύο κατηγορίες των ανεμβολίαστων
Μεγάλη διασπορά του ιού παρατηρείται κυρίως σε σχολεία, συναθροίσεις και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανεμβολίαστων: εκείνοι που φοβούνται λόγω της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κι εκείνοι που πίστευαν ότι δεν θα έφταναν ποτέ στο σημείο να νοσήσουν ή και να διασωληνωθούν.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr