Γρίπη: Ανησυχία για «εκρηκτικό κοκτέιλ» με κορονοϊό και νέα πίεση στο ΕΣΥ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αύξηση νοσηλειών αναμένεται να φέρει ο ιός της γρίπης ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή του απ’ όλη την Ευρώπη επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το υγειονομικό σύστημα της χώρας τους επόμενους μήνες. Τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται ο ιός της γρίπης να «χτυπήσει» και την πόρτα της χώρα μας, πιέζοντας τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ την προσεχή περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου εκτός από τα περιστατικά κορονοϊού, μετά την χαλάρωση των μέτρων προστασίας και το τέλος της καραντίνας. Την ίδια ώρα με 25% πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με πέρσι -χρονιά ρεκόρ με 4.2 εκατ. δόσεις αντιγριπικών εμβολίων- κυλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά τη γρίπης σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αργύρη Αργυρόπουλου.
Το στέλεχος της γρίπης που κυκλοφορεί οδηγεί σε περισσότερες νοσηλείες
Σε επιφυλακή βρίσκονται ήδη τα δύο Κέντρα Αναφοράς γρίπης στην Ελλάδα που βρίσκονται στο ΑΠΘ και το ΠΑΣΤΕΡ. Αν και ξεκίνησε η επιτήρηση της γρίπης από τον Οκτώβριο, ακόμη δεν έχει βρεθεί θετικό δείγμα στη χώρα, ωστόσο είναι ζήτημα χρόνου αυτό να γίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες. «Ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα θετικά σποραδικά περιστατικά στη γειτονιά μας, στην Κροατία. Παραδοσιακά ο ιός της γρίπης έρχεται στην Ελλάδα τέλη Δεκεμβρίου. Και το στέλεχος που κυκλοφορεί είναι το ΑH3Ν2. Είναι από τα πιο δύσκολα και αυτό που οδηγεί σε περισσότερες νοσηλείες ασθενών» δήλωσε στο ethnos.gr η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα.
Ενδεικτικό είναι ότι τον χειμώνα 2015-2016, λόγω γρίπης περισσότεροι από 400 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκαν 200 θάνατοι, και την περίοδο 2018-2019 καταγράφηκαν 374 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 107 θάνατοι. Και τα δύο κέντρα αναφορά της χώρας εξετάζουν ταυτόχρονα όλα τα ύποπτα δείγματα γρίπης και για κορονοϊό. Μάλιστα οι ειδικοί ανησυχούν για «εκρηκτικό κοκτέιλ» γρίπης και κορονοϊού που θα πιέσει ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα. «Η συμπτωματολογία κορονοϊού και γρίπης έχει πολλά κοινά σημεία. Θέλουμε να δούμε τις λοιμώξεις και πως αυτές θα συμπεριφερθούν όταν βρεθούν μαζί μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Είναι κάτι που δεν το είδαμε τον περσινό χειμώνα και θα το δούμε τον φετινό και αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το όλο σύστημα. Οι πρώτες μελέτες που βγαίνουν αυτήν την περίοδο δείχνουν ότι όταν βρεθούν αυτοί οι δύο ιοί μαζί επιβαρύνουν την κλινική εικόνα του ασθενούς. Θα νοσήσουν πιο βαριά».
Αργυρόπουλος: Με αργούς ρυθμούς τα ραντεβού για αντιγριπικά εμβόλια
Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον προγραμματισμό των ραντεβού του αντιγριπικού εμβολίου καθώς αυτός συμπίπτει για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ειδικά για τους άνω των 60 ετών με την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2, επιβραδύνοντας την εκτέλεση των συνταγών.
«Είναι πιο αργή η προσέλευση από ότι ήταν πέρσι και ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης σε αυτό έχει και η σύγχυση με την τρίτη δόση ειδικά στους ηλικιωμένους όπου εκεί υπάρχει ένα μεγάλο μπέρδεμα με τους γιατρούς. Ενώ το υπουργείο Υγείας έχει βγάλει επίσημες οδηγίες (οι οποίες ανανεώθηκαν) ότι μπορεί να γίνουν και την ίδια μέρα τρίτη δόση και αντιγριπικό, άλλοι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να περιμένουν είτε 20 μέρες, είτε ένα μήνα, είτε δύο βδομάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να μπερδεύονται και το πράγμα πάει πιο αργά» δήλωσε στο ethnos.gr o κ. Αργυρόπουλος και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον είναι σημαντικό ενώ υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός συνταγών ο οποίος ακόμη δεν έχει εκτελεστεί στα φαρμακεία, κυρίως από ηλικιωμένους».
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και το υπουργείο Υγείας τονίζουν με κάθε αφορμή ότι τα δύο εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν με οποιαδήποτε χρονική απόσταση, ακόμα και την ίδια μέρα, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία. Παραπέμπουν δε στις σχετικές οδηγίες που αναφέρονται στη φετινή εγκύκλιο του υπουργείου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Καραντίνα, εμβολιασμός και τήρηση μέτρων εξαφάνισαν την γρίπη πέρσι
Ούτε ένα θετικό δείγμα δεν καταγράφηκε πέρσι στην Ελλάδα ενώ ελάχιστα καταγράφηκαν σε όλη την Ευρώπη, όπου είχαμε μια πτώση της τάξης του 99,7%. Όπως εξηγεί η κ. Γκιούλα αυτό οφείλονταν στο μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού κατά της γρίπης, «Πέρσι ο κόσμος φοβήθηκε γιατί δεν υπήρχε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και εμβολιάστηκε για την γρίπη». Στην εξαφάνιση πέρσι της γρίπης σύμφωνα με την κ. Γκιούλα συνέβαλε και η καραντίνα. «Ήμασταν καραντίνα σε όλη την επιδημική περίοδο της γρίπης πέρσι. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδημικής περιόδου της γρίπης δεν κινούμασταν έξω, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία ήταν κλειστά. Οπότε δεν κυκλοφορούσε ο ιός». Αυστηρά ήταν όμως και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής με τη χρήση κυρίως μασκών, βοηθώντας στη μη μετάδοση της γρίπης
Αντίθετα, φέτος όλες οι δραστηριότητες λειτουργούν κανονικά, τα πανεπιστήμια άνοιξαν ενώ εμπορικά καταστήματα και εστίαση λειτουργούν και πάλι «Ο κόσμος δεν είναι κλεισμένος, υπάρχει κανονική δραστηριότητα, οπότε φέτος ο ιός περιμένουμε να κυκλοφορήσει» πρόσθεσε η κ. Γκιούλα. Με εξαίρεση την περσινή περίοδο το Κέντρο Αναφοράς κατά της γρίπης στο ΑΠΘ εξετάζει κάθε χρόνο 1.000 ύποπτα δείγματα του ιού της γρίπης, εκ των οποίων ένα 30% περίπου είναι θετικά .
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Καζακστάν: Ο δραματικός διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου - «Δεν μπορώ να εκτελέσω αριστερή στροφή, ο έλεγχος χάθηκε»
Πώς συνέβη το μποτιλιάρισμα των πέντε χιλιομέτρων στην Αράχωβα - Τι λέει ο Δήμαρχος
Πλημμύρισε το ΣΕΦ: Τεράστιες ζημιές σε cube και γυμναστήριο - Στον «αέρα» το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στο Λαύριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr