Προσωπικά δεδομένα: Οι Έλληνες πιο ανήσυχοι απ' όλους τους Ευρωπαίους - Άγνοια για ψηφιακά δικαιώματα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι πλέον ανήσυχοι μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διαχείριση και τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων τόσο από το Δημόσιο όσο και από τις ιδιωτικές εταιρίες είναι οι Έλληνες, όπως καταδεικνύει το τελευταίο ειδικό Ευρωβαρόμετρο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.
Βάσει των ευρημάτων, ενώ στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών την ανησυχία αυτή μοιράζεται το 46%, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό «σκαρφαλώνει» στο 64%, ενώ υψηλά ποσοστά ανησυχίας καταγράφονται επίσης και στην Ολλανδία (63%) και την Ιρλανδία (58%) με τους λιγότερο ανήσυχους για το ζήτημα Ευρωπαίους να είναι οι Ρουμάνοι, οι Λετονοί, οι Ούγγροι και οι Σλοβάκοι.
Στόχος του Ευρωβαρόμετρου ήταν να καταγραφεί η οπτική των Ευρωπαίων πολιτών αναφορικά με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων και του διαδικτύου ώστε να διαμορφωθεί η πρόταση για τις ευρωπαϊκές ψηφιακές αρχές.
Η έρευνα διενεργήθηκε στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το διάστημα μεταξύ 16 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου συγκεντρώνοντας απαντήσεις από 26.530 Ευρωπαίους πολίτες.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο όσον αφορά τους Έλληνες είναι το γεγονός ότι μαζί με τους Αυστριακούς και τους Γάλλους είναι εκείνοι που θεωρούν σε υψηλότερα ποσοστά ότι η χρήση των ψηφιακών εργαλείων και του Ίντερνετ θα έχει στη ζωή τους έως το 2030 περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα. Έτσι, ενώ το 41% των Ευρωπαίων αναμένει περισσότερα πλεονεκτήματα, το 43% εκτιμά ότι μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα θα είναι ανάλογα και μόλις το 12% περιμένει περισσότερα μειονεκτήματα, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο. Συγκεκριμένα το 22% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα (μαζί με το 20% των Αυστριακών και το 18% των Γάλλων) θεωρούν ότι η χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικτύου θα επιφέρει περισσότερα μειονεκτήματα. Στον αντίποδα τα ποσοστά αυτά είναι αμελητέα στη Φινλανδία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα.
Πάντως, παρά την ευρύτατη αποδοχή των του ψηφιακού κόσμου από την πλειονότητα των Ευρωπαίων, καταγράφεται σημαντική ανησυχία για ορισμένες προκλήσεις που προκύπτουν από την ολοένα μεγαλύτερη χρήση του διαδικτύου. Για παράδειγμα ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι ανησυχούν για τις κυβερνοεπιθέσεις και το κυβερνοέγκλημα (56%) και την ασφάλεια των παιδιών στο διαδικτυακό περιβάλλον (53%).
Ειδικά ως προς το δεύτερο, σε 21 κράτη – μέλη περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα, απάντησαν ότι ανησυχούν για τα παιδιά με το αίσθημα αυτό να είναι πιο έντονο στην Κύπρο και την Ιρλανδία (71%), την Κροατία (65%) και την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο (63%).
Ένα άλλο ζήτημα, για το οποίο οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν προβληματισμό είναι το θέμα της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν ορισμένοι άνθρωποι στην πρόσβαση στο διαδίκτυο με τον μεγαλύτερο προβληματισμό να τον εκφράζουν οι Ολλανδοί.
Οι Έλληνες είναι αυτοί που υπερείχαν όλων και στο θέμα της δυσκολίας αποσύνδεσης και της επίτευξης ισορροπίας μεταξύ της online και offline ζωής. Την πρώτη θέση με ποσοστό 44% οι Ελληνες μοιράζονται με τους Κροάτες και τους Ολλανδούς.
Μια άλλη «δυσάρεστη» πρωτιά έχει η χώρα μας και ως προς τη δυσκολία εκμάθησης νέων ψηφιακών δεξιοτήτων με στόχο την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία. Το θέμα αυτό αναδείχθηκε τόσο από τους Ελληνες όσο και από τους Ιταλούς σε ποσοστό 35%.
Άγνοια για τον σεβασμό των δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο
Ενα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, το οποίο αγγίζει συνολικά τους πολίτες της Ευρωπαικής Ενωσης είναι το γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων δηλώνει άγνοια του γεγονότος ότι δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ιδιωτικότητα ή προστασία από κάθε είδους διάκριση πρέπει να γίνονται σεβαστά και στο ψηφιακό περιβάλλον.
Από τις εθνικές αναλύσεις προκύπτει ότι σε έξι χώρες περισσότεροι από 3 στους 4 ερωτηθέντες δεν το γνωρίζουν με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στη Γαλλία (86%), την Ολλανδία (85%) και τη Σουηδία (84%). Οι Ελληνες φαίνονται πιο ενημερωμένοι για το ζήτημα καθώς άγνοια δήλωσε το 41%.
Περίπου οι μισοί ερωτηθέντες από το σύνολο των χωρών δήλωσαν ότι η Ευρωπαική Ενωση προστατεύει επαρκώς τα δικαιώματά στους στο ψηφιακό περιβάλλον. Ωστόσο παρατηρήθηκαν αρκετά σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά χώρα με τις μεγαλύτερες αμφιβολίες και το ποσοστό σχεδόν αντεστραμμένο να εκφράζονται από τους Ελληνες (47%), ενώ ακολουθούν οι Τσέχοι (44%) και οι Ιταλοί (42%).
Αναφορικά με τις πεποιθήσεις των Ελλήνων, από τα υπόλοιπα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου προκύπτει ότι:
Το 9% δε χρησιμοποιεί το Ιντερνετ.
Το 95% θεωρεί σημαντικό να συμπεριληφθεί στις βασικές ευρωπαικές αρχές ότι οι άνθρωποι με αναπηρία ή όσοι διατρεχουν κίνδυνο αποκλεισμού θα πρέπει να μπορούν να εκμεταλλευτούν φιλικές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.
Το 93% θεωρεί σημαντικό να συμπεριληφθεί στις βασικές ευρωπαικές αρχές η δυνατότητα να έχουν όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω προσιτών και υψηλής ταχύτητας συνδέσεων.
Το 93% πιστεύει ότι όλοι θα πρέπει να έχουν ασφαλή πρόσβαση στα ψηφιακά ιατρικά αρχεία τους και να έχουν τον απόλυτο έλεγχο.
Το 93% πιστεύει ότι όλοι θα πρέπει να μπορούν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας (τηλειατρική, κλπ).
Το 98% θεωρεί σημαντικό να προστατεύονται τα παιδιά στο ψηφιακό περιβάλλον.
Το 97% θεωρεί σημαντική την προστασία της εμπιστευτικότητας των τηλεπικοινωνιών, όπως οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα.
Το 92% θεωρεί σημαντικό τα ψηφιακά προιόντα και υπηρεσίες να παράγονται και να χρησιμοποιούνται με τρόπο που θα περιορίζει το επιβλαβές αποτύπωμά τους στο περιβάλλον.
Το 93% χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την προστασία των ευρωπαίων από επικίνδυνες ή αντιδεοντολογικές εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας.
Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο: Η αιματοβαμμένη σημαία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία – Live ενημέρωση
Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
Ο Τραμπ και οι εκλεκτοί του παρακολούθησαν αγώνα UFC - Δίπλα του κάθισε ο νέος του στενός σύμμαχος, Μασκ
Ο Σπύρος Μπιμπίλας αποκάλυψε το ποσό που βγάζει ετήσια από τις επαναλήψεις στην τηλεόραση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr