Μετάλλαξη Όμικρον: Χριστούγεννα με testing για εμβολιασμένους φέρνουν τα νέα μέτρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Αναπόφευκτη θεωρεί η κυβέρνηση πως είναι η επιβολή μέτρων και στους εμβολιασμένους πολίτες, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις πως δεν θα υπήρχαν ανακοινώσεις που να τους αφορούν. Έτσι, όπως όλα δείχνουν την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά και της Πρωτοχρονιάς ακόμα και οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test για να μπουν σε έναν κλειστό χώρο. Μάλιστα, τα χρήματα για την πραγματοποίησή του θα έχουν καταβάλει οι ίδιοι. Κι όλα αυτά καθώς η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει πως μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς και πρέπει να αποφευχθούν τα χειρότερα. Από νωρίς το πρωί της Τρίτης συνεδριάζει η υποεπιτροπή του υπουργείου Υγείας, ενώ στη μία το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν για να αποφασίσουν οι ειδικοί του υπουργείου.
Οικονόμου: Πλαίσιο μέτρων για τις γιορτές
Σε λίγες ώρες θα ανακοινωθεί το πλαίσιο για τις γιορτές, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως σημείωσε, η μετάλλαξη Όμικρον είναι εδώ και όλες οι χώρες προσαρμόζουν τη στρατηγική τους.
«Το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστεί ο τρόπος για το πώς θα λειτουργήσουμε τις γιορτές. Βασικές αλλαγές δεν θα υπάρξουν», σημείωσε ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο των γιορτών και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση.
Σε ερώτηση για το αυξημένο τέστινγκ, σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Το τέστινγκ είναι μια επιλογή που θα βοηθήσει σε όλο το επόμενο διάστημα» και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν.
Ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι η αγορά, τα εστιατόρια, η διασκέδαση θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης ένα lockdown. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν θέλει να λάβει καθολικά μέτρα και θα κάνει τα πάντα για να μην πάει η χώρα προς τα εκεί. Επίσης, σημείωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για να αναβληθεί το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές και για μέτρα τύπου lockdown.
Σε ερώτημα για το αν θα διατεθούν ξανά self tests για όλες τις γιοτές, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι εξετάζεται να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα.
Αποκλείεται το lockdown
Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας παραμένει εκτός συζήτησης, με σειρά κυβερνητικών στελεχών να στέλνουν μήνυμα πως δεν πρόκειται να κλείσει εκ νέου η οικονομία. «Έχουμε αποκλείσει το ολικό lockdown» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει νέους περιορισμούς που θα οδηγήσουν σε «διασωλήνωση» την οικονομία, ενώ παραμένει ο κεντρικός στόχος για ανοιχτά σχολεία και τη νέα χρονιά.
Ωστόσο, το σχέδιο να πληρώσουν rapid test και οι εμβολιασμένοι προκειμένου να κάνουν ρεβεγιόν σε χώρους εστίασης και διασκέδασης αποτελεί μια ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού για «εξαίρεση» όσων έχουν κάνει το βήμα στην επιχείρηση Ελευθερία από ανάλογους περιορισμούς. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις -που αναμένεται να γίνουν μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων- με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν πως είναι ένα μέτρο γενικό μεν αλλά προσωρινό και έκτακτο δε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου -με αφορμή τη συζήτηση για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σημείωσε πως εκείνη την ημέρα ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους θα είναι ένας παραπάνω κίνδυνος για να νοσήσει κάποιος ή αν νοσεί να τον διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα.
Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη γίνει η χορήγηση δωρεάν self test πριν από τις γιορτές προκειμένου να υπάρχει μια εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου και η ίδια εξίσωση θα επαναληφθεί και τη νέα χρονιά. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν ήταν η αναμενόμενη η ανταπόκριση των πολιτών, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία.
Με αυτά τα δεδομένα θα υπάρχει μια νέα ισχυρή σύσταση για test ακόμα και σε όσους ετοιμάζονται να γιορτάσουν με συγγενείς και φίλους σε σπίτια. Το ενδεχόμενο να απαιτηθεί και σε αυτές τις περιπτώσεις υποχρεωτικό rapid test δεν προκρίνεται καθώς θα ήταν ανέφικτο να ελεγχθεί η τήρηση του μέτρου.
Μια πρόγευση των επόμενων κινήσεων στη μάχη ενάντια στην πανδημία αναμένεται να δοθεί από τον πρωθυπουργό στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο δεδομένο είναι πως ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μετά τις γιορτές.
Σήμα κινδύνου από την εστίαση
Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επαγγελματίες της εστίασης, τονίζοντας πως το νέο μέτρο θα φέρει και ακυρώσεις τη στιγμή που ήδη έχουν χαθεί στον κλάδο χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Για τον κλάδο της εστίασης δεν θα είναι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά αλλά θα είναι Μεγάλη Παρασκευή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο OPEN για το μέτρο του υποχρεωτικού rapid test ακόμα και σε εμβολιασμένους για τα ρεβεγιόν που αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στην ημέρα η κυβέρνηση.
«Πολλές επιχειρήσεις της εστίασης έχουν προχωρήσει στη ματαίωση των ρεβεγιόν που είχαν προγραμματίσει πριν ακόμα τις επίσημες ανακοινώσεις καθώς πελάτες παίρνουν και ακυρώνουν τις κρατήσεις τους», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε μείωση του κύκλου εργασιών του εδώ και 1,5 μήνα που φτάνει.
«Η καταστροφή είναι ορατή πλέον μπροστά μας καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις από την έναρξη της πανδημίας έχουν οδηγήσει το 44% των επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι δεν είναι βιώσιμες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο θα ήταν το μοντέλο που θα βοηθούσε τόσο στο να μην έχουν απώλειες οι επιχειρήσεις όσο και να μην ξεφύγει η υγειονομική κρίση την περίοδο των εορτών, ο κ. Καββαθάς τόνισε πως «σαφώς προέχει η δημόσια υγεία, ωστόσο θα έπρεπε να παρθούν και αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης της εστίασης».
«Δεν μπορεί η Πολιτεία να περιορίζει στο 50% του δυνητικούς πελάτες μειώνοντας περαιτέρω τον κύκλο εργασιών και ταυτόχρονα να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο», ανέφερε και υπογράμμισε πως πλέον βρισκόμαστε ήδη στο φάσμα λουκέτων στην εστίαση.
Η Όμικρον διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε δύο ημέρες
Τη Δευτέρα κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού η Πρόεδρος Επιτροπής Εμβολιασμών, Mαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη «Όμικρον» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας. «Το θέμα της μεταδοτικότητας έχει διευκρινιστεί», είπε. «Έχει αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε δύο ημέρες. Και οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα, ανέφερε. Επίσης, άτομα που έχουν νοσήσει μπορεί να επαναμολυνθούν».
Περιορισμένα είναι τα δεδομένα για την βαρύτητα της νόσου. Υπάρχει είπε η καθηγήτρια συγκρατημένη αισιοδοξία από στοιχεία που έρχονται από την Ν. Αφρική. Τα άτομα που εισάγονται στο Νοσοκομείο είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και η θνητότητα μικρή σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Ερωτηματικό μπαίνει αν αυτά θα ισχύσουν για τα κράτη της Ευρώπης ,καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε μεγαλύτερα των 50 ετών άτομα.
Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού.
Μεγάλη ανάγκη για εμβολιασμό
Οι ειδικοί επισημαίνουν για ακόμα μία φορά την ανάγκη εμβολιασμού.«Ένας εμβολιασμένος έχει 11 φορές μικρότερη πιθανότητα να νόσησει και 14 φορές μικρότερη πιθανότητα να χάσει τη ζωή του από κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί», σημείωσε η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λέχου.
Το 50% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης, έχει εμβολιαστεί, και το 23% έχει προγραμματίσει το ραντεβού του» όμως για τους άνω των 60 υπάρχει ακόμη δρόμος. « Όλοι οι άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιαστούν τώρα πριν μας προλάβει η όμικρον με την μεγάλη της διασπορά» επεσήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr