Λακκούβες στους δρόμους στη Θεσσαλονίκη: Το νέο modus operandi από το δήμο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τέλος στην ανεξέλεγκτες λακκούβες που δημιουργούνται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης από σκαψίματα των οργανισμών κοινής ωφέλειας επιχειρεί να βάλει για πρώτη φορά ο δήμος Θεσσαλονίκης, συντάσσοντας ειδικό πρωτόκολλο που θεσπίζει προδιαγραφές και κανόνες για την εκτέλεση των εργασιών κάθε είδους τομής ή εκσκαφής οδοστρώματος, ή πεζοδρομίου.
Πλάνο εξαμήνου από το δήμο για την εκτέλεση εργασιών
Σύμφωνα με την νέα κανονιστική που περνά σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου Οδοποιίας θα ενημερώνουν τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την εκτέλεσή τους, τους φορείς για τις προγραμματισμένες εργασίες δημοσιεύοντας πίνακα οδών, σκαρίφημα ή αντίγραφο ρυμοτομικού σχεδίου επί του οποίου επισημαίνεται η προτεινόμενη όδευση που κοινοποιείται στην αρμόδια υπηρεσία χορήγησης αδειών εκσκαφής οδών.
Μίνιμουμ εγγυητική επιστολή 500 ευρώ και 2 μήνες νωρίτερα ενημέρωση
Οι φορείς που επιθυμούν να εκτελέσουν εργασίες εκσκαφής για εγκατάσταση δικτύων για τις παραπάνω οδεύσεις, οφείλουν να υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα το αργότερο εξήντα ημερολογιακές ημέρες πριν την έναρξη εργασιών. Από αυτές εξαιρούνται εργασίες εκσκαφής για τη σύνδεση τελικών χρηστών, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση έως 150 μέτρα από την όδευση υφιστάμενου δικτύου. Παράλληλα κατατίθεται εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης και έγκαιρης αποκατάστασης που εκδίδεται από την τράπεζα με ελάχιστο ποσό 500€ και 30,00€/τετραγωνικό μέτρο.
4.500 τομές σε ένα χρόνο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Αυτή επιστρέφεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και τη διαπίστωση από αρμόδιο υπάλληλο για την καλή εκτέλεση των εργασιών. Την ίδια ώρα δίνεται δυνατότητα σε κάθε ενεργό πολίτη να στραφεί κατά των εταιριών κοινής ωφελείας αλλά και του δήμου αν εντοπίσει κακοτεχνίες στο δημόσιο χώρο.
Ενδεικτικό του προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη είναι ότι μόνο για το 2021 έχουν πραγματοποιηθεί μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης 4.500 τομές από μικρά σκαψίματα στο πεζοδρόμιο μέχρι μεγάλα έργα ακόμη και σε δρόμους που ασφαλτοστρώθηκαν πρόσφατα.
Γιώργος Αβαρλής: Ενεργοί πολίτες θα μπορούν να στρέφονται κατά εταιρίων και δήμου για κακοτεχνίες
«Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ανάλογη διαδικασία και το μόνο που περνούσε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ήταν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περίπτωση που γινονται έργα και κλείνουν δρόμοι» δήλωσε στο ethnos.gr o Γιώργος Αβαρλής αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά από εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αποκτά κανονιστική που έχει να κάνει με ον έλεγχο των τομών που γίνονται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια από τος εταιρίες κοινής ωφελείας. Με την νέα διαδικασία ο κάθε ενεργός πολίτης θα μπορεί να στραφεί και κατά των εταιριών κοινής ωφέλειας αλλά και κατά του δήμου για κακοτεχνίες και για έλλειψη μέτρων ασφαλείας».
Τι προβλέπει η νέα κανονιστική
Μεταξύ άλλων η νέα κανονιστική προβλέπει σύντομη τεχνική περιγραφή της ανάγκης διενέργειας τομής και των τεχνικών και γεωμετρικών χαρακτηριστικών της, χρονοδιάγραμμα και διάγραμμα στο οποίο να σημειώνονται τα προς εκτέλεση έργα καθώς και φωτογραφίες του χώρου όπου θα εκτελεστούν οι εργασίες και έργου. Σκοπός της νέας κανονιστικής είναι μεταξύ άλλων η αποφυγή δυσμενών επιδράσεων στην ασφάλεια της κυκλοφορίας, η διατήρηση της αισθητικής εικόνας των οδών του Δήμου, η διασφάλιση της ιδιωτικής και Δημοτικής περιουσίας και η δημιουργία συνθηκών για τη διατήρηση λειτουργίας των οδών.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr