Ξανά με άδεια το ψάρεμα για όλους τους ερασιτέχνες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στην επαναφορά της άδειας του ερασιτέχνη αλιέως αλλά και στο πλήρες «ξεκαθάρισμα» του κλάδου των επαγγελματιών ψαράδων, στην ενίσχυση των ελέγχων σε ολόκληρη την αλυσίδα από τη θάλασσα έως και την ταβέρνα, ακόμα και με τη δημιουργία μεικτών ελεγκτικών κλιμακίων, αλλά και στην εφαρμογή... point system, βάσει του οποίου θα ανακαλούνται οι άδειες ύστερα από επαναλαμβανόμενες παραβάσεις τόσο των επαγγελματιών όσο και των ερασιτεχνών ψαράδων, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι σαρωτικές αλλαγές θα έρθουν μέσω σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων που καταρτίζονται αυτήν την περίοδο και αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής». Ειδικά για την ερασιτεχνική αλιεία, το σχέδιο νόμου που θα δοθεί προς διαβούλευση τις προσεχείς εβδομάδες θα επαναφέρει την υποχρέωση της έκδοσης άδειας που είχε καταργηθεί το 2014. Η έκδοση θα γίνεται ηλεκτρονικά τόσο για το φυσικό πρόσωπο όσο και για το σκάφος -εάν υπάρχει-, ενώ το κόστος του ηλεκτρονικού παραβόλου θα προκύπτει από τη χρονική ισχύ της άδειας. Συγκεκριμένα, εξετάζεται οι άδειες να είναι ετήσιες ή διετείς, μηνιαίες, ακόμα και ημερήσιες. Αν και το ύψος των παραβόλων θα οριστικοποιηθεί από τη διαβούλευση, θα προταθεί παράβολο 30-40 ευρώ για τη διετή άδεια και 5 ευρώ για την ημερήσια, ενώ η άδεια για σκάφη θα κυμαίνεται από 50-200 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος. Ο αριθμός των ερασιτεχνών αλιέων εκτιμάται ότι φτάνει έως το μισό εκατομμύριο, καθώς, βάσει των τελευταίων καταγραφών αδειοδότησης, τα σκάφη που είχαν δηλωθεί έφταναν τα 200.000.
Στόχος των νέων μέτρων είναι και η προστασία των ιχθυαποθεμάτων, που τα τελευταία χρόνια πιέζονται σημαντικά τόσο από την υπεραλίευση όσο και από την κλιματική αλλαγή και τους «λεσεψιανούς μετανάστες», τους θαλάσσιους οργανισμούς «εισβολείς» που φτάνουν στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους δηλητηριώδεις λαγοκέφαλους.
Στο υπουργείο εξετάζεται ήδη η αποζημίωση των αλιέων, κυρίως της Νότιας Ελλάδας, οι οποίοι έχουν πληγεί από την αυξανόμενη παρουσία των λαγοκέφαλων. Το ύψος της αποζημίωσης θα προκύψει από αναλογιστική μελέτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του τόνου έχει ανακάμψει, υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική μείωση του πληθυσμού στο μπαρμπούνι και στην κουτσομούρα αλλά και στα είδη που ψαρεύονται με ψαροντούφεκο, όπως οι ροφοί και οι στείρες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διερευνάται ακόμα και η πλήρης απαγόρευση του ψαροντούφεκου ή η απαγόρευσή του σε συγκεκριμένες περιοχές και για προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα.
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το καλοκαίρι μετά την παρουσίαση των πρώτων στοιχείων από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, τους μοναδικούς φορείς της χώρας που συλλέγουν επίσημα στοιχεία για την κατάσταση των αλιευμάτων. Στα διαχειριστικά μέτρα που εξετάζονται συγκαταλέγεται και η απαγόρευση εργαλείων αλιείας, όπως το παραγάδι από τους μη επαγγελματίες ψαράδες, ενώ αν υπάρξει σχετική εισήγηση από τα δύο Ινστιτούτα, θα διερευνηθεί και η πλήρης ή η μερική απαγόρευση του ψαρέματος τον Μάιο, που είναι ο κύριος μήνας αναπαραγωγής για τα περισσότερα είδη.
Αλλαγές θα υπάρξουν όμως και στις ποινές, οι οποίες αναμένεται να αυστηροποιηθούν για την παράνομη πώληση αλιευμάτων. Με τα έσοδα από τα παράβολα και τα πρόστιμα στόχος είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ακόμα και με την ενεργοποίηση μεικτών κλιμακίων από το Λιμενικό, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, το ΣΔΟΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ήδη για τον σκοπό αυτό «τρέχει» και διαγωνισμός ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά πλωτών και εναέριων μέσων.
Έλεγχοι στις ψαροταβέρνες
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην ιχνηλασιμότητα, καθώς θα αυξηθούν και οι έλεγχοι στις ψαροταβέρνες, από τις οποίες θα ζητείται τιμολόγιο ώστε τα στοιχεία του αλιέως και της περιοχής αλιείας να διασταυρώνονται με αυτά του μητρώου. Σε περίπτωση παράβασης, ο ιδιοκτήτης θα τιμωρείται ακόμα και με λουκέτο του εστιατορίου για ένα διάστημα. Επιπλέον, στο υπουργείο είναι ήδη έτοιμο Προεδρικό Διάταγμα για την επαγγελματικότητα των αλιέων.
Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 15.002 αλιευτικά σκάφη, εκ των οποίων κάτω των 12 μέτρων είναι περίπου 13.000. Με τις νέες ρυθμίσεις, άδεια επαγγελματία αλιέως θα μπορούν να έχουν μόνο όσοι δηλώνουν επαγγελματίες αγρότες. Αυτό είναι κάτι που ζητά και ο κλάδος, δεδομένου ότι η Πολιτεία εδώ και δεκαετίες δεν εκδίδει νέες άδειες και πολλές από τις υφιστάμενες έχουν βρεθεί μέσω αγοραπωλησιών σε χέρια μη επαγγελματιών (ιδιοκτήτες εστιατορίων που ρίχνουν δίχτυα κ.λπ.). Οι συγκεκριμένες άδειες θα ανακληθούν και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος και για την έκδοση νέων. Οι μεταβιβάσεις σε παιδιά αλιέων θα επιτρέπονται εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, αλλά ως νέες άδειες.
Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr