Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα έκρηξη κρουσμάτων στον ορίζοντα – Πότε η αποκλιμάκωση – Τα σενάρια για τα σχολεία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί σε ειδικούς, γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς η έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα γεννάται και ο αντίστοιχος προβληματισμός για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για νέα έκρηξη κρουσμάτων, λόγω της κυριαρχίας και στη χώρα μας της μετάλλαξης Όμικρον, με τους επιστήμονες να είναι μεν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ωστόσο να εφιστούν την προσοχή στους πολίτες.
Μετάλλαξη Όμικρον: «Πρωτόγνωρη μεταδοτικότητα»
Στη θέση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου επέμεινε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε πως την Τρίτη ή την Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να καθορίσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επιπρόσθετα τόνισε πως όλοι οι διασωληνωμένοι έχουν νοσήσει με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού και όχι με την Όμικρον, ενώ άφησε ορθάνοιχτο ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.
Χαρακτήρισε την Όμικρον «πρωτόγνωρο φαινόμενο ως προς τη μεταδοτικότητά του», με το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα πάρα πολύ. «Ο κύκλος αυτής της διαδικασίας είναι περίπου στο μήνα κάτι τέτοιο δείξανε οι περισσότερες χώρες, και ευελπιστούμε να βγει αυτό το σενάριο. Εμείς περίπου από τα Χριστούγεννα και μετά έχουμε την εξάπλωση της Όμικρον. Στις 21 – 22 Δεκεμβρίου ήταν στο 3% (των κρουσμάτων) η Όμικρον, και αυτή τη στιγμή, σε λιγότερο από 10 μέρες, είναι πάνω από 70%. Τρομακτική ταχύτητα».
Η κυβέρνηση διαμηνύει πως στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο, τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως, εκ των πραγμάτων θα γίνουν αλλαγές σε πρωτόκολλα, αυξημένα τεστ (rapid η self test), ενώ ήδη απαγορεύτηκαν οι εκδρομές. Ο Θάνος Πλεύρης άφησε «παράθυρο» και για επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού στις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σενάριο δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση.
Πρασσάς: To 2022 θα είναι καλύτερη χρονιά
Στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη μίλησε ο Γιάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο Παν/μιο του Τορόντο και μόνιμος επιστήμονας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Mount Sinai. Όπως είπε, το 2022 θα είναι καλύτερη χρονιά.«Η Όμικρον σε 4-5 εβδομάδες δημιουργεί τσουνάμι μολύνσεων που όμως υποχωρεί γρήγορα. Αλλά δίνει το 1/3 νοσηλειών της Δέλτα» σημείωσε, ενώ παράλληλα τόνισε ότι είναι λάθος να λέμε ότι νοσεί κάποιος σαν απλό κρυολόγημα, είναι παραπλανητικό. Σύμφωνα με τον ίδιο αν κάποιος έχει εμβολιαστεί είναι πάρα πολύ υψηλή η προστασία από σοβαρή νόσηση. «Αν ηταν εμβολιασμένοι όλοι στην Ελλάδα, αντί για 600 στις ΜΕΘ, θα ήταν 100. Αν νοσήσουν συγχρόνως όλοι οι ανεμβολίαστοι, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα στις ΜΕΘ, καθώς θα υπάρξει έξτρα πίεση στο ήδη κουρασμένο προσωπικό. Είναι μεγάλη διαφορά στο να μολυνθεί το 20 από το 40% - για το πώς θα αντέξουν τα νοσοκομεία μας. Η καλύτερη ασπίδα είναι τα εμβόλια», σημείωσε.
Αναφορικά με την ταυτοχρονη λοίμωξη από γρίπη και κορονοϊό, που έγινε γνωστή ως Florona, υπογράμμισε ότι υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί στην Ελλάδα αλλά ακόμη είναι μικρή η πιθανότητα. Όσον αφορά στο άνοιγμα το σχολείων και τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είπε ότι λογικό θα ήταν να περιοριστούν οι επαφες των παιδιών, αφού είναι ανεμβολίαστα, για 1-2 εβδομάδες. «Βεβαια είναι δύσκολη απόφαση. Επίσης, να κλείσουν μεγάλα κέντρα διασκέδασης και χώροι που συνωστίζονται πολλοί. Επιλογές που δεν παίρνεις νωρίτερα, θα τις πάρεις αργότερα με μεγαλύτερο κόστος» ανέφερε.
Σχολιάζοντας αν τον Απρίλιο θα είναι καλύτερες οι συνθήκες, είπε χαρακτηριστικά: «Μπροστά μας βλέπουμε έναν σκόπελο, αλλά μετά τα πράγματα ηρεμούν. Αφού αποκτήσουμε όλοι ανοσία, θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα».
Λουκίδης: Τις επόμενες 15 ημέρες οι συνέπειες από την αύξηση των κρουσμάτων
Ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει πίεση στα νοσοκομεία από την αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. «Τις επόμενες 10-15 μέρες θα δούμε τις συνέπειες από την αύξηση κρουσμάτων. Στην Ν. Αφρική έχουν 68% πτώση στη νοσηλεία από την Όμικρον και αυτό είναι καλό γιατί δεν θα πιέσει το σύστημα υγείας.Σε σχέση με τις γιορτές είμαστε σε επίπεδο διαχείρισης», ανέφερε.
Στο ερώτημα αν ο ιός θα εκφυλιστεί το 2022 είπε χαρακτηριστικά: «Είναι κρυφή ελπίδα όλων μας, αλλά είναι πολύ νωρίς να το πούμε.
Αρχές του 2022 θα έχουμε 2 νέες θεραπείες από το στόμα. Οι νοσηλείες οδηγούνται ακόμη από ανεμβολίαστους. Ενα ποσοστό 75% ακόμη καθημερινά». Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι «Πρέπει να βρούμε τρόπο η εκπαίδευση να μείνει εκπαίδευση. Πίσω από την οθόνη δεν μπορείς να είσαι φοιτητής».
Καπραβέλος: Να δοθεί παράταση στο άνοιγμα των σχολείων
Στο Open μίλησε και ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης , σχολιάζοντας την πορεία της υγείας της 16χρονης που διασωληνώθηκε. «Είναι Γολγοθάς, ανταποκρίνεται στη θεραπεία αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Η καθυστέρηση μας έκανε εντύπωση με 3 αρνητικά τεστ και οι ιδιώτες γιατροί δεν το κατάλαβαν. Στο τέταρτο κύμα βλέπουμε να έρχονται καθυστερημένα στα νοσοκομεία και δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Η 16χρονη κόλλησε στο σχολείο πριν κλείσουν και είχε συμπτώματα αλλά ξεγελάστηκε από τα αρνητικά τεστ» είπε, τονίζοντας ότι τα λάθη στα τεστ δείχνουν ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, αλλά η συμπτωματολογία θα μας κινητοποιήσει.
Αναφερόμενος στα σχολεία είπε: «Όλες οι κλίνες είναι γεμάτες, δεν έχω άλλη κλίνη. Νοσούν πολλοί συνάδελφοι με μετάλλαξη Όμικρον. Τι να πω, έπρεπε να είχε γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός! Δεν θα έλεγα να κλείσουν τα σχολεία, αλλά να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε πώς θα μεταφραστεί η αύξηση κρουσμάτων».
Βασιλακόπουλος: Nα έχουμε όλοι οξύμετρο προτού πάμε στο νοσοκομείο
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να έχουμε όλοι σπίτι οξύμετρο πριν πάμε στο νοσοκομείο. «Μην πάμε όλοι στα νοσοκομεία γιατί δεν θα αντέξουν την πίεση». Για τα σχολεια και τον τρόπο που θα έπρεπε να ανοίξουν σημείωσε ότι «για να ανοίξουν με ασφάλεια, ας εμβολιαστούν τα παιδιά και οι γονείς. Δεν γίνεται να κλείνει η κοινωνία για τους ξεροκέφαλους παππούδες! Αν δεν ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά, θα κυκλοφορούν εκτός σπιτιού και θα κολλάνε στην κοινωνία». Αναφερόμενος στην έκρηξη των κρουσμάτων, υπογράμμισε ότι «το τσουνάμι μολύνσεων έχει αρχίσει να μεταφράζεται σε μείωση θανάτων, 7%».
Παγώνη: Κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στον Ιανουάριο
Την εκτίμηση ότι περίπου στις 15 Ιανουαρίου υπολογίζουμε να βρεθούμε στην κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον και περίπου στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει αποκλιμακωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα σε ποσοστό 90% με περιστατικά από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ στα νέα κρούσματα κυριαρχεί με 62% η Όμικρον σχολίασε η κ. Παγώνη. Ο στόχος είναι τα περιστατικά της Όμικρον να αναρρώσουν στο σπίτι με ήπια συμπτώματα και να μην επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας και σε αυτό βοηθάει ο εμβολιασμός, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Ως προς τις ηλικίες, δήλωσε ότι «χτυπάει» τις μικρές ηλικίες, αλλά και τις μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα, όπου η τρίτη δόση του εμβολιασμού, μπορεί να τις προστατεύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Eπίσης για τα σχολεία εξέφρασε την άποψη ότι με τη χρήση των self test και την τήρηση των μέτρων φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και θα πρέπει να περιμένουμε τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, ενώ σε άλλες χώρες δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου, πότε θα κλείνει ένα τμήμα αν εμφανιστούν κρούσματα στο δυναμικό του.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr