Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ισχύει με συμπτώματα και τεστ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Επελαύνει σε παγκόσμιο επίπεδο η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που είναι σαφώς πιο μεταδοτική ωστόσο φαίνεται πως συνοδεύεται από ηπιότερη νόσηση.
Τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους μέχρι τώρα, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού είναι εξαιρετικά μεταδοτική και δεν κάνει διαχωρισμούς σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Τα δύο μεγάλα ερωτήματα που κυριαρχούν είναι:
- ποια συμπτώματα πρέπει να μας υποψιάσουν και
- ποια τεστ πρέπει να κάνουμε για να είμαστε σίγουροι αν νοσούμε ή όχι
Τα συμπτώματα
Η νέα μετάλλαξη Όμικρον έχει ήδη κυριαρχήσει, στην Αττική όπου καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες νέες μολύνσεις.
Σύμφωνα με τον καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, όταν κάποιος έχει συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα, όπως πχ μπούκωμα,
πονόλαιμο, ρινική καταρροή, καλό θα είναι να μην τα θεωρήσει ένα απλό συνάχι όπως θα έκανε παλιότερα αλλά να ελεγχθεί και να αποφύγει την επαφή με άλλους για να περιορίσει την μετάδοση του ιού, εφόσον είναι φορέας του στελέχους Όμικρον.
Με βάση τις αναφορές από τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει η The Sun, τα παρακάτω είναι τα συνήθη πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Ομικρον:
- Ενόχληση στο λαιμό
- Πόνος στην πλάτη
- Ρινική καταρροή/συμφόρηση
- Πονοκέφαλος
- Κόπωση
- Φτέρνισμα
- Νυχτερινές εφιδρώσεις
- Πόνοι στο σώμα
Ο Ryan Noach – διευθύνων σύμβουλος της Discovery Health, του μεγαλύτερου φορέα ιδιωτικής ασφάλισης στη Βρετανία κατέληξε στα συμπεράσματα αυτά μετά την ανάλυση περίπου 78.000 κρουσμάτων της μετάλλαξης Ομικρον.
Τα συμπτώματα σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους
Ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα είναι αν η «Όμικρον» θα είναι το ίδιο θανατηφόρα με τη Δέλτα, κάτι το οποίο τα πρώτα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν αλλά και τα συμπτώματα που έχει σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Σύμφωνα με έρευνα που ήρθε στη δημοσιότητα από τον γνωστό γιατρό Επειγόντων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Κρέγκ Σπένσερ, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η «Όμικρον» προσβάλλει τους εμβολιασμένους με την τρίτη και δεύτερη δόση, καθώς και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, καταλήγει πως είναι μεν λιγότερο σοβαρή από τη «Δέλτα», όμως, όλα εξαρτώνται από τις δόσεις εμβολίου που έχουμε λάβει.
Ο καθηγητής Σπένσερ, με αναρτήσεις του στο Twitter ανέφερε μέσα από τις παρατηρήσεις εκατοντάδων ασθενών τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε, τα οποία είναι τα εξής:
Ασθενείς με Όμικρον που έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου
Όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από την παραλλαγή Όμικρον και έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν ήπια συμπτώματα, όπως λέει:
«Λέγοντας ήπια εννοώ κυρίως πονόλαιμο. Πολύ πονόλαιμο και επίσης κόπωση, σε συνδυασμό με κάποιους μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, δεν εμφανίζουν δύσπνοια και μια δυσκολία στην αναπνοή. Όλα ταλαιπωρούνται, αλλά είναι ασφαλείς», τονίζει ο γνωστός καθηγητής.
Από εκεί και πέρα, τα συμπτώματα αλλάζουν, όσο μειώνονται οι δόσεις του εμβολίου.
Ασθενείς με Όμικρον που έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου Pfizer ή Moderna
Σύμφωνα με τον Κρεγκ Σπένσερ, οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν κάνει δύο δόσεις , είχαν μεν ήπια συμπτώματα, αλλά περισσότερα από όσους είχαν κάνει την τρίτη δόση:
«Είχαν περισσότερη κόπωση και πιο υψηλό πυρετό. Επίσης περισσότερο βήχα. Η εικόνα τους ήταν λίγο πιο επιβαρυμένη συνολικά, αλλά και πάλι δεν είχαν δύσπνοια και καμία δυσκολία στην αναπνοή. Μπορώ να πω ότι η εικόνα τους ήταν συνολικά ικανοποιητική», σημειώνει ο καθηγητής.
Ασθενείς με Όμικρον εμβολιασμένοι με Johnson & Johnson και χωρίς αναμνηστική δόση
Όσοι από τους ασθενείς με κορονοϊό και παραλλαγή Όμικρον είχαν κάνει μία δόση εμβολίου Johnson & Johnson, αλλά δεν είχαν προχωρήσει σε αναμνηστική δόση, δεν είχαν ιδιαίτερα καλή εικόνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι περισσότεροι ασθενείς που έχω δει και οι οποίοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson ήταν συνολικά σε χειρότερη κατάσταση, με φρικτούς πόνους και πυρετό για λίγες ή περισσότερες μέρες. Ένοιωθαν αδύναμοι και κουρασμένοι. Κάποιοι υπέφεραν από συμπτώματα δύσπνοιας και βήχα. Αλλά κανένας, ωστόσο, δεν χρειάστηκε νοσηλεία και παροχή οξυγόνου. Περνούσαν δύσκολα, αλλά δεν κινδύνευε η ζωή τους».
Ασθενείς με Όμικρον και ανεμβολίαστοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής Κρεγκ Σπένσερ από το νοσοκομείο όπου εργάζεται, οι μη εμβολιασμένοι, εμφανίζουν δεδομένα νοσηλείας 15πλάσια ή και περισσότερο από τους εμβολιασμένους.
«Σχεδόν κάθε ασθενής που χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο με Covid δεν ήταν εμβολιασμένος. Όλοι υπέφεραν από βαριά δύσπνοια και παρατηρούσαμε πτώση του οξυγόνου τους όποτε επιχειρούσαν να περπατήσουν. Όλοι χρειάζονται την υποστήριξη οξυγόνου για να αναπνέουν σωστά.
Οι συστάσεις γιατρού είναι ξεκάθαρες: Εμβολιαστείτε αν δεν το έχετε κάνει! Προχωρήστε σε δεύτερη δόση από διαφορετικό εμβόλιο εάν είχατε κάνει το μονοδοσικό Johnson & Johnson και κάντε άμεσα την τρίτη αναμνηστική δόση.
Ως γιατρός επειγόντων, στον οποίο θα εμπιστευτείτε τη ζωή σας αν βρεθείτε στα Επείγοντα Περιστατικά στις 3 τα ξημερώματα, σας διαβεβαιώνω ότι θα προτιμούσατε να αντιμετωπίστε το επερχόμενο κύμα Όμικρον εμβολιασμένοι», καταλήγει ο καθηγητής.
Μοριακό, rapid test ή self test
Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στους πολίτες για την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, λόγω και της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία τείνει να κυριαρχήσει στην Ελλάδα. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που κυριαρχούν, είναι σχετικά με την αξιοπιστία των διαγνωστικών τεστ. Ποιο είναι το πιο αξιόπιστο;
Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, τα μοριακά έχουν απόλυτη αξιοπιστία, ενώ τα self test και τα rapid tests έχουν λίγο μικρότερη αξιοπιστία στη μετάλλαξη Όμικρον.
«Το rapid test είναι λίγο λιγότερο αξιόπιστο, έχει αξιοπιστία, αλλά δεν έχει 80% αξιοπιστία, λίγο λιγότερο στην Όμικρον», εξήγησε. Για το self test παρατήρησε ότι έχει αξιοπιστία όσο και το rapid test. Σημείωσε πως η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τη διαδικασία διεξαγωγής του τεστ. Δηλαδή εάν το κάνει σωστά το selft test ο χρήστης, τότε θα βγάλει και σωστό αποτέλεσμα.
«Υπάρχουν περιπτώσεις, σπάνιες, που το rapid θα βγει αρνητικό ενώ έχεις συμπτώματα… Τότε πρέπει να συμπεριφερθείς σαν να είσαι θετικός» ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος
Ποιοι πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA, προχώρησε σε διευκρινίσεις για το πότε πρέπει να κάνει κάποιος μοριακό ή rapid test.
«Ο μεγάλος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας όσοι είμαστε θετικοί και να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους μας στον ιό. Επομένως, οτιδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας είναι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος ο οποίος, είναι εμβολιασμένος και δεν νοσεί για πρώτη φορά – καθώς όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά – είναι στο σπίτι του και έχει ένα θετικό rapid test, αυτό επαρκεί, να μην κάνει μοριακό τεστ, να κάτσει στο σπίτι», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 53.000 μέχρι τις 17:00 – Μία ώρα παράταση, στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr