Προχωρά η πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά… από του χρόνου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Έναν χρόνο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καθώς και επτά μήνες έπειτα από την προκήρυξη για την δημιουργία των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) ξεκινά σε λίγες ημέρες η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, η τετράμηνη εκπαίδευση των 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία θα αρχίσει στις 17 Ιανουαρίου.
Οι σχετικές δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκο Παπαϊωάννου, στο πλαίσιο και της πρόσφατης επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ με αποτέλεσμα τη λήξη της πολυετούς κατάληψης χώρου του Ιδρύματος. Εκτιμάται ότι οι 400 άνδρες και γυναίκες που προσελήφθησαν στο πλαίσιο της δημιουργίας των ΟΠΠΙ θα είναι έτοιμοι σε επίπεδο εκπαίδευσης περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές της Κατεχάκη στο ethnos.gr αυτό δεν σημαίνει ότι θα δούμε τις ομάδες αυτές να επιχειρούν στο φετινό ακαδημαΐκό έτος.
Βάσει του αρχικού σχεδιασμού τα πρώτα ιδρύματα όπου αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του αυτό το νέο σώμα της ΕΛ.ΑΣ. είναι τα εξής: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Αριστοτέλειο. «Ο σχεδιασμός υπάρχει, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές το πώς και πότε θα λειτουργήσει», σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Η ίδρυση των ΟΠΠΙ είχε προκαλέσει τόσο θετικές όσο και πληθώρα αρνητικών αντιδράσεων και μάλιστα όπως έγραφε το ethnos.gr τον Σεπτέμβριο εκτός από το πολιτικό κόστος υπάρχει και δικαστική εξέλιξη που κωλυσιεργεί τη δημιουργία της λεγόμενης πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αφού στα τέλη Ιουλίου κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης των ΟΠΠΙ στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η υπόθεση ακόμη δεν έχει εκδικαστεί.
Δεν θα φέρουν όπλα – Θα φορούν ειδικές στολές
Κανείς εξ όσων θα στελεχώσει τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος δεν θα φέρει όπλο, ενώ όλοι θα φορούν ειδικές στολές αποτελούμενες από ανθρακί παντελόνι, πράσινο μπλουζάκι και καπέλο. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν έναν χρόνο από επίσημα χείλη και οι στολές των συγκεκριμένων αστυνομικών είχαν παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό.
Στην προκήρυξη με ημερομηνία 31 Μαΐου 2021 αναφερόταν ότι θα γίνουν σε πρώτη φάση 400 προσλήψεις με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από λίστα επιλαχόντων, αν και όταν παραστεί ανάγκη εντός εννέα μηνών από την πρόσληψη των αρχικώς επιτυχόντων. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα ήδη οι 600 επιλαχόντες έχουν κινητοποιηθεί, καθώς απομένουν λιγότεροι από δύο μήνες για να δουν εάν εντέλει θα στελεχώσουν ή όχι την ΟΠΠΙ. Στο πλαίσιο αυτό στις 3 Ιανουαρίου και δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση Θεοδωρικάκου – Παπαϊωάννου επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία επισημαίνουν ότι «έχουμε μείνει στον πάγο με την ταμπέλα των επιλαχόντων».
Ολόκληρη η επιστολή τους:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
με αυτή μας την επιστολή θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε την δική σας προσωπική αλλά και κυβερνητική δέσμευση για την επιστροφή της νομιμότητας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η αρχή έγινε και από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου τετρακόσια άτομα θα εκπαιδευτούν και στη συνέχεια θα στελεχώσουν την ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Εμείς αποτελούμε τα υπόλοιπα εξακόσια (600) άτομα της εν λόγω προκήρυξης τα οποία έχουμε μείνει στον πάγο με την ταμπέλα των επιλαχόντων. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ των 1033 θέσεων ανήκουμε στην κατηγορία των ειδικών φρουρών έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του σώματος στα πανεπιστήμια ή σε οποιαδήποτε άλλη νευραλγική θέση απαιτείται. Θα σας παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε εάν βρισκόμαστε στο πλάνο αξιοποίησης βάσει κάποιου χρονοδιαγράμματος.
Μετά τιμής επιλαχόντες ΟΠΠΙ»
Η ίδια επιστολή απεστάλη και προς τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. «Απλώς θέλουμε να γνωρίζουμε, να δούμε τι θα κάνουμε σε επίπεδο επαγγελματικής αποκατάστασης. Με αυτή την κατάσταση είμαστε στο περίμενε και όποιον σχεδιασμό και να κάνεις δεν ξέρεις εάν τελικά θα μπεις στην ΟΠΠΙ ή όχι», λέει σχετικά στο ethnos.gr ο Φώτης που είναι ένας από τους 600 επιλαχόντες. «Είναι μία αβεβαιότητα και αυτό που θέλω και εγώ και οι υπόλοιποι είναι να έχουμε μία ξεκάθαρη απάντηση για το ποιο θα είναι το μέλλον μας. Είναι αλλιώς να περιμένεις και αλλιώς να γνωρίζεις με ένα ναι ή ένα όχι», προσθέτει.
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr