Ο γάμος πανδημία δεν…κοιτά - Λίστα αναμονής μέχρι και ένα μήνα παρά την καραντίνα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Όχι μόνο δεν ακυρώθηκαν γάμοι μέσα στην πανδημία στη Θεσσαλονίκη, αλλά η λίστα αναμονής για διαθέσιμη ημερομηνία το 2021 έφτανε ακόμη και τον ένα μήνα προκειμένου να μπορέσουν οι μελόνυμφοι να ανέβουν τα σκαλιά του δημαρχείου και να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το τμήμα δημοτολογίου, γραφείο πολιτικών γάμων του κεντρικού δήμου οι πολιτικοί γάμοι παρουσίασαν αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2020 ενώ ακόμη και τους μήνες της καραντίνας τα αιτήματα για έκδοση αδειών πολιτικών γάμων ήταν αυξημένα κατά 10% σε σχέση με την περσινή περίοδο.
Κερδίζουν έδαφος τα σύμφωνα συμβίωσης
Συνολικά το 2021 πραγματοποιήθηκαν 1.147 γάμοι από 999 που έγιναν το 2020. Για άλλη μια χρονιά τα ζευγάρια που θέλησαν να ενώσουν τις ζωές τους στο δημαρχείο απ΄ ότι στην εκκλησία ήταν περισσότερα καθώς έγιναν συνολικά 604 πολιτικοί γάμοι (από τους συνολικά 1147) ενώ εκδόθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς 1.405 άδειες πολιτικών γάμων. Έδαφος κερδίζουν ολοένα και περισσότερο και τα σύμφωνα συμβίωσης καθώς ένας στους τρεις γάμους το 2021 έγινε σε συμβολαιογράφο. Συνολικά το 2021 υπογράφηκαν 337 σύμφωνα συμβίωσης έναντι 302 το 2020.
«Υπάρχει αύξηση γάμων και αναμονή για ελεύθερες ημερομηνίες μέχρι και ένα μήνα. Αυτό οφείλεται στο ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει δωρεάν την υπηρεσία των πολιτικών γάμων και μέσα στην δυσκολία την οικονομική που έχει κάποιος πηγαίνει στον κεντρικό δήμο για να μην πληρώσει» εξηγεί στο ethnos.gr ο Γιώργος Αβαρλής αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και προσθέτει: «Πολλοί ήταν και αυτοί που ήθελαν να αποφύγουν τον συνωστισμό στις εκκλησίες και προτίμησαν τη λύση του δημαρχείου».
«Αναγκαστήκαμε να σπάσουμε το πλαφόν των 6 γάμων ανά βδομάδα»
Δεν έλειψαν και οι έκτακτες περιπτώσεις όπου η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να «σπάσει το πλαφόν» των έξι γάμων κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, που όρισε λόγω κορονοϊού, μετά από... διαμαρτυρίες μελλόνυμφων οι οποίοι αναζητούσαν κενές ημερομηνίες για να παντρευτούν. Έντονη ήταν η κινητικότητα και στα δημοτολόγια του δήμου με την βιασύνη των ζευγαριών να κλείσουν ημερομηνία να οφείλεται κυρίως στο προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης. «Μου τηλεφώνησε δημότισσα και μου είπε αντιδήμαρχε καίγομαι. Σε μια βδομάδα γεννάω…Εννοείται ότι την εξυπηρετήσαμε, ορίζοντας ημερομηνία γάμου εμβόλιμα. Υπήρξαν και φορές που κάναμε γάμους στα γραφεία μας αλλά και σε άλλα δημοτικά καταστήματα» δήλωσε στο ethnos.gr o κ. Αβαρλής.
Γάμοι μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό ράπιντ τεστ
Ο κορονοϊός άλλαξε τα δεδομένα και στη τέλεση των πολιτικών γάμων. Το ζευγάρι για να παντρευτεί χρειάζεται να προσκομίσει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό ράπιντ τεστ. Σε αντίθετη περίπτωση ματαιώνεται το μυστήριο. Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έβαλε πλαφόν και στο όριο των καλεσμένων στοχεύοντας στον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.
Πλαφόν στους καλεσμένους
Ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να βρεθούν στην αίθουσα για την τέλεση του μυστηρίου δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τους δέκα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο αντιδήμαρχος που θα διαβάζει τους όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης και η γραμματέας για τις απαραίτητες υπογραφές. Επομένως, υποχρεωτικά στην αίθουσα βρίσκονται μόνο η νύφη και ο γαμπρός, οι δύο μάρτυρες και οι γονείς των μελλόνυμφων.
«Ως δήμος Θεσσαλονίκης λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τέλεση των πολιτικών γάμων και την αποφυγή συνωστισμού στην αίθουσα. Τηρούνται αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα και γίνεται έλεγχος των καλεσμένων και του ζευγαριού στην είσοδο της αίθουσας. Ξέρουμε ότι αρκετά ζευγάρια ίσως να ήθελαν περισσότερο κόσμο σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, όμως λόγω της πανδημίας προέχει η δημόσια υγεία», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Οι πολιτικοί γάμοι πραγματοποιούνται φέτος στο διαμορφωμένο για το σκοπό αυτό αίθριο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης όπου ο χώρος είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Σε ότι αφορά τις γεννήσεις το 2021 άγγιξαν τις 4.544 στο δήμο Θεσσαλονίκης έναντι 4.480 το 2020. Αύξηση παρατηρείται και στους θανάτους λόγω και της πανδημίας. Έτσι το 2020 οι θάνατοι ήταν 4.009 και το 2021 έφτασαν τους 4.229.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr