«Πράσινο φως» για τα έργα αποκατάστασης στα Προσφυγικά
Δόθηκε έγκριση για την σχετική μελέτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν επιτέλους τα έργα αποκατάστασης των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας και να λήξει η πολύχρονη περιπέτεια της εγκατάλειψης και της πώλησης από το ΤΑΙΠΕ∆ έδωσε χθες το Κεντρικό Συµβούλιο Νεωτέρων Μνηµείων, που έδωσε την έγκρισή του στη σχετική µελέτη.
Την απόφαση του ΚΣΝΜ υποδέχθηκαν µε ενθουσιασµό ο επικεφαλής της «Ανάπλαση Αθήνας» καθηγητής ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, και ο υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Ηλιόπουλος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασµό στο Facebook και φωτογραφία από το 2003, όταν µαζί µε άλλους νεολαίους είχαν προχωρήσει σε κατάληψη των ιστορικών κτιρίων που απειλούνταν µε κατεδάφιση.
Στοχευµένες παρεµβάσεις
Ο Ν. Μπελαβίλας έχει πολλές φορές αναφερθεί στο έργο αποκατάστασης των οκτώ πολυκατοικιών του 1932, χαρακτηρίζοντάς το ως εµβληµατικό για την εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας» που συστάθηκε για στοχευµένες παρεµβά σεις και τονίζοντας ότι αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να ξεκινήσουν τα έργα στους πρώτους µήνες του 2019: «Εγκρίθηκε η µελέτη αποκατάστασης των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας από το Κεντρικό Συµβούλιο Νεωτέρων Μνηµείων του ΥΠΠΟΑ. Εχουµε κάθε λόγο να το γιορτάσουµε! Το συγκρότηµα σώθηκε από την κατεδάφιση και στη συνέχεια από την πώληση µέσω του ΤΑΙΠΕ∆, χάρη στις πολύχρονες κινητοποιήσεις πολιτών, συλλόγων, φοιτητών και καθηγητών του ΕΜΠ».
Ο κ. Μπελαβίλας υπενθύµισε ότι στον αγώνα για τη διάσωση των Προσφυγικών «πρωτοστάτησε η αξέχαστη καθηγήτρια Αννη Βρυχέα». Η καθηγήτρια που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή ηγήθηκε ενός µαζικού κινήµατος που κράτησε επί χρόνια, όταν κορυφώθηκε η απειλή της κατεδάφισης στο διάστηµα µεταξύ 1999 και 2003. Σηµειωτέον ότι η απειλή κρεµόταν στην περιοχή από την εποχή της χούντας, µε αποτέλεσµα κανείς από τους ιδιοκτήτες (αρχικά πρόσφυγες) να µην προχωρά σε εργασίες συντήρησης και να προκύπτει έτσι µια εικόνα εµφανούς εγκατάλειψης, που είναι ορατή και σήµερα στον περαστικό. Τα χρόνια πέρασαν και κανένα σχέδιο δεν προχωρούσε, καθώς µπήκαν στο παιχνίδι τα σχέδια για επέκταση του γηπέδου του Παναθηναϊκού, η υπογειοποίηση της Αλεξάνδρας και η ευρύτερη ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου.
Με την έλευση της κρίσης τα µεγαλόπνοα σχέδια έφυγαν από την κεντρική ατζέντα και το 2014 τα Προσφυγικά µαζί µε την έκταση που καταλαµβάνουν πέρασε στο ΤΑΙΠΕ∆, µε συνέπεια να ενταθούν οι ανησυχίες για τον τρόπο της αξιοποίησής τους, καθώς στην περιοχή συνεχίζει να ισχύει πολύ υψηλός συντελεστής δόµησης. Με την τύχη τους ασχολήθηκε σε µια κρίσιµη στιγµή η Περιφέρεια Αττικής και η νυν αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τοµέα Ερµίνα Κυπριανίδου ξεκίνησε να αποτυπώσει λεπτοµερώς την κατάσταση µέσω τεχνικού συµβούλου, πατώντας στις προτάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το 2016 η κυβέρνηση παραχώρησε τα Προσφυγικά στην Περιφέρεια Αττικής, που συνέχισε την προετοιµασία µέχρι που το 2018 συστάθηκε η «Ανάπλαση Αθήνας».
HMPV: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινέζικου ιού στη Θεσσαλονίκη
Τι πρέπει να ξέρετε για τον μεταπνευμονοϊό: Τα συμπτώματα και η θνητότητα - Ο καθηγητής Κιουμής εξηγεί
Νέες καθυστερήσεις: Μπλόκο της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στους διαγωνισμούς για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία
Έλληνας γεωλόγος στην εξερεύνηση των χρυσωρυχείων των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο αναζητά τον χρυσό των Μακεδόνων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr