Η μάχη για να κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ η φέτα
Το 80% του αιγοπρόβειου γάλακτος χρησιµοποιείται για τη φέτα, που αποτελεί το 91% της συνολικής παραγωγής τυριών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τον... αγώνα της φέτας για να κατοχυρωθεί ως Προϊόν Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), πριν και µετά τις συµφωνίες της ΕΕ µε τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, θα περιγράψει ο οµότιµος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών και επίτιµο µέλος του Οµίλου Φίλων Φέτας, Εµµανουήλ Ανυφαντάκης. «∆ώσαµε ως χώρα έναν τιτάνιο αγώνα για να καθιερώσουµε τη φέτα ως ΠΟΠ και τώρα κάνουµε παρατυπίες. Η Πολιτεία έχει ευθύνη να εφαρµόζει τη νοµοθεσία που η ίδια θέσπισε.
Να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στο ισοζύγιο του γάλακτος και να διπλοτσεκάρει τα προϊόντα που κυκλοφορούν ως ΠΟΠ, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και αυτά που εξάγονται, γιατί όσα καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι δεν µας τιµούν και επιπλέον δίνουν επιχειρήµατα στους ανταγωνιστές µας να προβάλλουν τις απόψεις τους» σηµειώνει ο κ. Ανυφαντάκης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2002 έχει κατοχυρώσει την ονοµασία «Φέτα» ως ΠΟΠ για το λευκό τυρί άλµης που παράγεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη Λέσβο από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα.
Στην απόφαση αναφέρεται πως έστω και αν η παραγωγή τυριού φέτας σε άλλα κράτη, πλην της Ελλάδας, είναι σχετικά σηµαντική και διαρκεί πολλά χρόνια -στη Γαλλία από το 1931, στη ∆ανία από τη δεκαετία του 1930 και στη Γερµανία από το 1972-, η παραγωγή φέτας εξακολουθεί να είναι συγκεντρωµένη στην Ελλάδα. Συνεπώς η Επιτροπή αναγνώρισε ότι ο όρος «φέτα» δεν έχει καταστεί κοινή ονοµασία και µπορεί να χρησιµοποιείται µόνο για το ελληνικό λευκό τυρί, εφόσον έχει παραχθεί εντός της ελληνικής επικράτειας από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα.
∆ιάφορες χώρες δεν συµµορφώθηκαν και το ∆ικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο οποίο παραπέµφθηκε το θέµα, επίσης αποφάσισε το 2005 ότι η ονοµασία «Φέτα» δεν είναι κοινή, αλλά Προστατευόµενη Ονοµασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ενός ελληνικού, παραδοσιακού τυριού µε συγκεκριµένες προδιαγραφές και ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Πρέπει να συντονιστούµε, καθώς, όπως και σε καθετί άλλο, στην Ελλάδα πάσχουµε από οµοθυµία. Οφείλουµε όλοι µαζί, οι 90.000 κτηνοτρόφοι, οι καταναλωτές, οι αρµόδιες Αρχές και η επίσηµη Πολιτεία να προστατεύσουµε τη φέτα, γιατί στο τέλος θα την πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι.
Υπάρχουν πολλά και µεγάλα συµφέροντα που αγωνίζονται µε νύχια και µε δόντια να πάρουν τη φέτα και να τη µετατρέψουν από ένα εθνικό σε ένα ευρωπαϊκό προϊόν» λέει στον «Αγρότη» ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριµάνης. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα µέλη του Οµίλου «Φίλοι της Φέτας», στην Ελλάδα παράγονται περίπου 1.915.000 τόνοι γάλακτος, από τους οποίους οι 804.000 είναι αιγοπρόβειο, οι 341.000 γίδινο και το υπόλοιπο αγελαδινό. Το 80% του αιγοπρόβειου γάλακτος καταλήγει στην παραγωγή φέτας, που αποτελεί το 91% των 205.000 τόνων τυριών που παράγονται σε όλη τη χώρα.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr