Κορονοϊός: Aναμένοντας την... αποκλιμάκωση - Πόσο επικίνδυνη είναι η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Υποχωρούν αλλά με αργούς ρυθμούς οι σκληροί δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού, δηλαδή αυτοί που αφορούν -εκτός από τα κρούσματα- κυρίως νεκρούς και διασωληνωμένους, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Στόχος το επόμενο διάστημα είναι να συνεχίσουν οι πολίτες να επιδεικνύουν προσοχή ώστε να μην σημειωθεί επιδείνωση και πισωγύρισμα που θα έχει συνέπειες. Η μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να μεταδίδεται, ωστόσο η πλειοψηφία των επιστημόνων σημειώνει πως από τις αρχές του Μάρτη θα έχουμε ουσιαστική αποκλιμάκωση.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ανέφερε πως από αυτή την εβδομάδα θα σημειωθεί αποκλιμάκωση στον αριθμό των νεκρών.
Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα επιταχύνουμε την αποκλιμάκωση, ο καθηγητής είπε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας, γιατί ακόμα δεν έχουμε δει να αποτυπώνεται η μετάλλαξη Όμικρον 2 στην κοινότητα.
«Αν υπάρξουν κρούσματα, τότε θα έχουμε μια παρατεταμένη έξαρση με κρούσματα που θα παραμένουν υψηλά. Και στην περίπτωση αυτή, όσο ήπια κι αν είναι η μετάλλαξη, θα δώσει διασωληνώσεις και θανάτους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον 2, εξήγησε πως είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον ενώ δεν έχει διαφορά στην κλινική εικόνα. Για την απελευθέρωση του ωραρίου στην εστίαση, τόνισε πως είναι θετικό γεγονός, καθώς ο κόσμος δεν θα συνωστίζεται πλέον. «Έπρεπε εξ αρχής το ωράριο να είναι αυξημένο. Έχω μια μικρή αντίρρηση για τα νυχτερινά κέντρα με ζωντανή μουσική. Εξαρτάται από τους καταστηματάρχες και από εμάς εκεί», είπε.
Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση
Έως και τις αρχές Μαρτίου εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των δεικτών και πως μετά τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά, εκτίμησε από την πλευρά της η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, κυρία Ματίνα Παγώνη που μίλησε στον ΣΚΑΪ.
Η γιατρός ξεκαθάρισε πάντως ότι «ο ιός δε θα φύγει, ο ιός θα είναι εδώ, απλώς με τα αντιικά φάρμακα και με τα εμβόλια θα τον αντιμετωπίζουμε. Αυτό είναι το δια ταύτα. Ο ιός όπως ο ιός της γρίπης και τόσοι άλλοι κορονοϊοί θα είναι εδώ, θα κάνουμε πρόληψη με τα εμβόλια, και όποιος νοσήσει τότε θα χρησιμοποιήσουμε τα αντιικά και τα πρωτόκολλα που έχουμε».
Σημείωσε ότι επικαλούμενη τον λοιμωξιολόγο του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι ότι το βέλτιστο θα ήταν ένα εμβόλιο για όλους τους κορονοϊούς ώστε να ησυχάσουμε, να ηρεμήσουμε για όλο το χρόνο, αλλά πρόσθεσε χρειάζεται πολύ χρήμα για να γίνει αυτό.
Για τη μάσκα διευκρίνισε «εάν προχωρήσουμε έτσι όπως είμαστε, μέχρι το Πάσχα εάν υπάρχει πολύς κόσμος εκεί που θα είμαστε θα μπορεί να φορεθεί κι η μάσκα. Αν όμως είμαστε ελάχιστα άτομα, και οικογένειες που η οικογένεια είναι φούσκα δε θα χρειαστεί να τη φοράμε». «Στη δουλειά μας θα τη φορέσουμε ακόμα. Μην αρχίσουμε από σήμερα και χαλαρώνουμε, στόχος είναι μπροστά, και όχι πίσω» προειδοποίησε η κ. Παγώνη.
«Η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της 1,2 και 3 είναι πολύ μεταδοτικές, αρρωσταίνουν περισσότεροι, με απλά συμπτώματα εάν είσαι εμβολιασμένος, εάν είσαι ανεμβολίαστος είναι πιο βαριά, και οι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται και στις κλίνες COVID και μπορούν να φτάσουν και ΜΕΘ COVID» σημείωσε δε. «Πρέπει να γίνει η τρίτη δόση που καλύπτει και την Όμικρον σε υψηλό ποσοστό» τόνισε στο πλαίσιο αυτό η Ματίνα Παγώνη.
Ακόμη πιο μεταδοτική η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον – Θα φέρει νέο κύμα;
Η υποπαραλλαγή της Όμικρον με την επιστημονική ονομασία ΒΑ.2, γνωστή ευρύτερα και ως "stealth" ή Όμικρον 2, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος σε αρκετές χώρες, δε συνιστά αιτία σοβαρής ανησυχίας, καθώς είναι απίθανο να δημιουργήσει "ύπουλα" ένα νέο καταστροφικό επιδημικό κύμα και να αλλάξει ξανά την πορεία της πανδημίας. Δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ούτε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας, ενώ τα εμβόλια Covid-19 είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι της, όπως και με τις προηγούμενες παραλλαγές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλεια Υγείας της Βρετανίας.
Όμως, επειδή η ΒΑ.2 φαίνεται ακόμη πιο μεταδοτική από την αρχική Όμικρον (μιάμιση φορά περισσότερο σε σχέση με την κυρίαρχη υποπαραλλαγή ΒΑ.1, σύμφωνα με Δανούς επιστήμονες), μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση των κρουσμάτων σε μεγάλο μέρος του κόσμου και άρα να παρατείνει τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή είναι συνοπτικά η έως τώρα εικόνα που έχει η επιστημονική κοινότητα για τη ΒΑ.2, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τους New York Times και στο πρακτορείο Reuters.
"Είναι πιθανό να υπάρξει μια υψηλότερη κορύφωση κρουσμάτων στα μέρη όπου η πανδημία δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και μία επιβράδυνση στην πτωτική τάση τους στις περιοχές που έχουν ήδη περάσει την κορύφωση της Όμικρον", εκτίμησε ο ιολόγος δρ Τόμας Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.
Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από σήμερα Δευτέρα - Τι ισχύει για εστίαση και διασκέδαση
Αλλάζουν από σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου όλα όσα ισχύουν σε εστίαση και ψυχαγωγία, με τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού να είναι σε ισχύ. Το Σάββατο δόθηκε στη δημοσιότητα το ΦΕΚ. Τα νέα, έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού θα ισχύσουν από τις 6:00 έως και τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00.
Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες
Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
- πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
- πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
- βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
- Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.
Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.
Για όλες τις δραστηριότητες
Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy- sars-cov-2/8607-systaseis-anaforika-me-thn-xrhsh-ths-maskas-sto-plaisio-thspandhmias- covid-19):
α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.
Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:
α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και ]
β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.
Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες:
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr