ΔΟΑΤΑΠ: Η περιπέτεια διδάκτορα, με διδακτορικό αναγνωρισμένο σε 199 χώρες αλλά όχι στην Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Την «οδύσσεια» που περνά προκειμένου να αναγνωριστεί το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του από τον ΔΟΑΤΑΠ περιγράφει σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Οργανισμό ο Σπύρος Μερκούρης, διδάκτορας Νευροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Cardiff και με M.Sc. στην Κυτταρική κα Αναπτυξιακή Βιολογία από το UPMC (Παρίσι, Γαλλία).
Όπως καταγγέλλει, από τον Ιούλιο κατέθεσε δύο αιτήσεις αναγνώρισης μεταπτυχιακού και διδακτορικού στον ΔΟΑΤΑΠ, οι οποίες επτά μήνες μετά βρίσκονται σε «εκκρεμότητα».
«Δεν σας ζητάω τίποτα παραπάνω από όσα δικαιούμαι ως φορολογούμενος πολίτης, από όσα ορίζει ο νόμος. ΑΠΑΙΤΩ την τήρηση του νόμου, ο οποίος ορίζει την απόδοση ισοτιμίας σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά εντός 60 ημερών. Ο ΔΟΑΤΑΠ μου έχει ήδη προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά, ενώ έχει επηρεάσει δυσμενώς την καριέρα μου» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ υποψηφιότητά του για θέση εργασίας δεν αξιολογήθηκε επειδή οι τίτλοι σπουδών δεν είχαν λάβει αναγνώριση από τον Οργανισμό.
Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή:
Είμαι Δρ. Νευροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Cardiff (Ουαλία, Ηνωμένο Βασίλειο) με M.Sc. στην Κυτταρική κα Αναπτυξιακή Βιολογία από το UPMC (Παρίσι, Γαλλία).
Κατέθεσα στις 6 Ιουλίου τις 2 αιτήσεις αναγνώρισης μεταπτυχιακού και διδακτορικού, και έλαβα αριθμό πρωτοκόλλου στις 17 Αυγούστου, δηλαδή 42 ημέρες μετά (!) και έκτοτε η αίτηση μου βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου ειδικού εισηγητή, με εκτιμώμενο χρόνο αναγνώρισης των 2 πτυχίων μου σε 5-6 μήνες (σε επικοινωνία με τον ΔΟΑΤΑΠ στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτέμβρη) και 8-9 μήνες (σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΟΑΤΑΠ 22/9).
Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως σε προκήρυξη που αναρτήθηκε τον Ιούλιο ήμουν ο μοναδικός κατάλληλος υποψήφιος για θέση υποψήφιου μεταδιδάκτορα στο Ινστιτούτο Παστερ η οποία έλαβε παράταση μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη με βλαπτικές συνέπειες τόσο για εμένα όσο και για το ερευνητικό έργο.
Η προθεσμία εξέπνευσε και καθώς δεν είχα λάβει αναγνώριση από τον οργανισμό σας η υποψηφιότητά μου δεν αξιολογήθηκε, με αποτέλεσμα να μην επιλεγώ σε μια θέση κατάλληλη για τα προσόντα και την ειδίκευσή μου. Με βάση τις προκηρύξεις που αναρτώνται στο διαδίκτυο και εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της έρευνας στην Ελλάδα, τέτοιες θέσεις ανοίγουν κάθε 1-2 χρόνια ή και περισσότερο.
Η τεράστια καθυστέρηση με την οποία βρίσκομαι αντιμέτωπος σημαίνει πως θα περιμένω πολλούς μήνες ή και χρόνια ακόμα μέχρι να μπορέσω να βρω μια αντίστοιχη θέση. Από την άλλη καθώς έχω διδακτορικό θεωρούμε overqualified για τις περισσότερες θέσεις του ιδιωτικού τομέα, και δεν μπορώ να βρω εργασία μόνο με το βασικό πτυχίο Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης.
Θα μπορούσα θα πει κανείς να βρω δουλειά ως σερβιτόρος ή πωλητής, αλλά οι θέσεις αυτές, όπως όλες ζητάνε προϋπηρεσία.
Με άλλα λόγια καταδικάζομαι στην ανεργία, την απραξία και την οικονομική ανασφάλεια επειδή ο ΔΟΑΤΑΠ δεν δύναται να ακολουθήσει τον νόμο. H μόνιμη επωδός του ΔΟΑΤΑΠ είναι πως «είναι πολλές οι αιτήσεις, τηρείται η σειρά, κάντε υπομονή». Δεν είναι σε θέση όμως να απαντήσουν ούτε κατ ελάχιστον για τον χρονικό διάστημα που πρέπει να κάνω υπομονή και να ζω από τις οικονομίες μου ή με δανεικά.
Τόσο ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ όσο και άλλοι υπάλληλοι του οργανισμού παρά την επανειλημμένη ηλεκτρονική όσο και τηλεφωνική μου επικοινωνία αρνήθηκαν να απαντήσουν για τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων που προηγούνται της δικής μου, αλλά δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν το αδιάβλητο της διαδικασίας και την περίφημη «ισονομία» που έχουν κάνει σημαία. Eνημερώθηκα προφορικά στις αρχές Σεπτέμβρη πως ο ειδικός εισηγητής χειρίζεται «περισσότερες από 400 αιτήσεις» πριν από τις 2 δικές μου. Στις 22/9/2021 ο κ.Καλογήρου σε e-mail του ανέφερε πως προηγούνται «περισσότερες από 400 αιτήσεις».
Η μοναδική φορά που έλαβα απάντηση για τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων που προηγούνται της δικής μου ήταν κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μου με τον Οργανισμού στις 19/11/2021 όπου κάποιες ώρες μετά την κλήση μου, με κάλεσε εκπρόσωπος του ΔΟΑΤΑΠ για να με ενημερώσει πως προηγούνται της δικής μου αίτησης 249 αιτήσεις. Με άλλα λόγια σε αυτό το διάστημα των 2 μηνών, ο ειδικός εισηγητής εξέταζε περίπου 3,5 αιτήσεις ανά 8ωρο.
Με αυτόν τον ρυθμό θα χρειαστούν άλλες 71 εργάσιμες μέρες, δηλαδή άλλοι 3 ολόκληροι μήνες τουλάχιστον, και 9 συνολικά για την αναγνώριση του μεταπτυχιακού και διδακτορικού μου τίτλου, ενώ ο νόμος ορίζει ως ανώτατο χρονικό περιθώριο τις 60 ημέρες.
Βέβαια αυτό είναι ένα «αισιόδοξο σενάριο» καθώς στις 22/09/2021 ο πρόεδρος του οργανισμού στο προαναφερθέν e-mail του κάνει λόγο για «8-9 μήνες που θα χρειαστούν για να τελειώσουν οι πλέον των 400 αιτήσεων στον κλάδο σας που εκκρεμούν πριν την δική σας».
Με άλλα λόγια ο κ.Πρόεδρος εκτιμά πως οι αιτήσεις μου θα περαιωθούν τέλος Ιουνίου με τέλος Ιουλίου, δηλαδή 11-12 μήνες μετά την κατάθεσή τους και 9-10 μήνες μετά την λήψη Αριθμού Πρωτοκόλλου. Δηλαδή με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του οργανισμού και επικαλέστηκε ο κ.Καλογήρου στην Καθημερινή της 23/11/2021 βρίσκομαι στο 7,1% που λαμβάνει αναγνώριση μετά τους 8-9 μήνες από την λήψη του Αριθμού Πρωτοκόλλου.
Ήδη σήμερα βρίσκομαι στο 30% των αιτήσεων που αναγνωρίζεται μετά τους 4 μήνες από την λήψη ΑΠ. Πως εξασφαλίζεται η ισονομία στην περίπτωσή μου μπροστά σε αυτήν την κραυγαλέα αδικία; Eίναι οι επιστήμονες των θετικών επιστημών πολίτες β’ κατηγορίας; Εμάς δεν υποτίθεται πως θέλουν να φέρουν πίσω οι κυβερνώντες;
Θέτω τις εξής ερωτήσεις και αναμένω τις απαντήσεις σας, στο όνομα της διαφάνειας την οποία επικαλείστε τακτικά στις συνεντεύξεις σας,
1. Υπάρχουν 8 εισηγητές. Οι 4 αναλαμβάνουν κοινωνικές επιστήμες, ο ένας θετικές επιστήμες, ένας ιατρική-οδοντιατρική, ένας μηχανικούς και ένας νομική. Που οφείλεται η εμφανής δυσαναλογία; Είναι δική σας ευθύνη ή της κυβέρνησης; Ποιες είναι οι δράσεις που θα αναλάβετε προκειμένου να εξομαλύνετε την κατάσταση και να τηρηθούν όσα ορίζει ο νόμος;
2. Aν το πρόβλημα είναι οι πολλές αιτήσεις όπως ισχυρίζεται ο ΔΟΑΤΑΠ, θα περίμενε κανείς οι πιο πολλές αιτήσεις να διεκπεραιώνονται σε πολλούς μήνες. Αντίθετα σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού σχεδόν οι μισές αιτήσεις ολοκληρώνονται σε μόλις 1-2 μήνες, και ένα τρίτο ακόμα ολοκληρώνεται σε 4-5 μήνες. Καθώς οι εισηγητές είναι 8, παραμένει απορίας άξιο πως παρά τον υποτιθέμενο τεράστιο φόρτο εργασίας το 80% των αιτήσεων ολοκληρώνεται σε 5-6 μήνες από την κατάθεση της αίτησης, ενώ ένα 20% περιμένει πολύ περισσότερο. Ακόμα και ένας μαθητής της Τρίτης Δημοτικού μπορεί να αντιληφθεί πως τα νούμερα δεν βγαίνουν. Είτε οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές και ο μέσος χρόνος αναγνώρισης θα είναι υψηλός, είτε οι αιτήσεις δεν είναι πολλές, και οι αιτήσεις σε ορισμένους κλάδους καθυστερούν αδικαιολόγητα.
3. Γιατί υπάρχει μόνο ένας εισηγητής στις θετικές επιστήμες και τέσσερις στις θεωρητικές; Πόσες είναι οι αιτήσεις ανά επιστημονικό τομέα και ποιος είναι ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την αναγνώριση ανά τομέα; Πόσες από αυτές τις αιτήσεις αφορούν σε προπτυχιακά, πόσες σε μεταπτυχιακά και πόσες σε διδακτορικά; Ακολουθείται διαφορετική διαδικασία αναγνώρισης στις θετικές σε σχέση με τις θεωρητικές επιστήμες; Ποιος είναι ο μέσος όρος αναγνώρισης ανά κλάδο και ανά εισηγητή;
4. Γιατί τα μεταπτυχιακά σε θεωρητικές επιστήμες από την Κύπρο, ακόμα και εξ’αποστάσεως, σύμφωνα με τις ομάδες σχετιζόμενες με αναγνώριση από ΔΟΑΤΑΠ στο facebook αναγνωρίζονται μέσα σε 1-2 μήνες, ακόμα και 45 μέρες (!), ενώ μεταπτυχιακά από κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης χρειάζονται μήνες ή και χρόνο;
5. Ο κύριος Πρόεδρος αναφέρεται σε ίδιους χρόνους για "ίδιο τύπο" πτυχίου, όταν ο οργανισμός που διοικεί τσουβαλιάζει μαζί πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Σε ποια χώρα της Ευρώπης ή του κόσμου θεωρούνται ισότιμοι αυτοί οι 3 τίτλοι σπουδών;
6. Ένας διδάκτορας που χάνει ακαδημαϊκές θέσεις βρίσκεται στην ίδια θέση με την "Αφρικανή από την Γκάνα" που θέλει να έρθει για μεταπτυχιακό στην Ελλάδα την οποία επικαλείται ο κύριος καθηγητής στο παράδειγμά του;
7. Ποια ισονομία τηρείται όταν οι απόφοιτοι ελληνικών ΑΕΙ δεν χρειάζονται ΔΟΑΤΑΠ και μπορούν να καταλάβουν θέσεις στις οποίες οι απόφοιτοι ξένων ΑΕΙ δεν μπορούν να επιλεγούν πριν περάσουν την "βάσανο" του ΔΟΑΤΑΠ που διαρκεί στις περισσότερες φόρες 9,10 μήνες ή ακόμα παραπάνω; Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (εκτός Ελλάδας) δεν υπάρχει ΔΟΑΤΑΠ, συνεπώς οι απόφοιτοι ξένων ΑΕΙ υφίστανται διακρίσεις στην Ελλάδα που δεν εντοπίζονται σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ. Παραβιάζεται δηλαδή η ισονομία και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
8. Ο κύριος καθηγητής σε συνεντεύξεις του αναφέρεται σε πολύ διαφορετικούς χρόνους αναγνώρισης με τεράστιες αποκλίσεις στον χρόνο αναγνώρισης που κυμαίνονται μεταξύ 2 και 15 μηνών! Άραγε για ποια ισοτιμία μιλάμε όταν ένας πολίτης παίρνει αναγνώριση στο 2μηνο, και ένας άλλος σε έναν χρόνο;
9. Eπικαλείστε την διαφάνεια και ισχυρίζεστε πως η σειρά δεν παραβιάζεται. Πως αποδεικνύεται αυτό σε κάποιον όπως εγώ; Γιατί δεν αναρτάτε σε πραγματικό χρόνο τους Αριθμούς Πρωτοκόλλου που επεξεργάζεται ο κάθε ειδικός εισηγητής; Kάτι τέτοιο είναι τεχνικά εφικτό και δεν παραβιάζει κάποιο προσωπικό δεδομένο.
10. Αρνείστε πεισματικά να με ενημερώσετε σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων που βρίσκονται μπροστά από τις δικές μου, κάτι που επιτείνει την αγωνία και την αβεβαιότητα στην οποία με έχετε οδηγήσει. Στις 25/11 επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον ΔΟΑΤΑΠ αλλά η υπάλληλος αρνήθηκε να με ενημερώσει για τον αριθμό των αιτήσεων που προχώρησαν στο μεσοδιάστημα με την αιτιολογία πως απαιτείται πολύς χρόνος (!) για να βρεθεί αυτή η πληροφορία. Στις 30/11 βρέθηκα στον ΔΟΑΤΑΠ και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, καθώς ήταν αδύνατον να μιλήσω εκ του σύνεγγυς με τον οποιονδήποτε, έλαβα την ίδια απάντηση. Στις 9/12 επικοινώνησα ξανά τηλεφωνικά και για μια ακόμα φορά άκουσα την ίδια απίστευτη (κυριολεκτικά) ιστορία. Δηλαδή πιστεύει κανείς πως με τις αιτήσεις να κατατίθενται ηλεκτρονικά δεν μπορεί ο ειδικός εισηγητής ή ένας υπάλληλος του οργανισμού να δει ανά πάσα στιγμή πόσες αιτήσεις βρίσκονται πριν ή μετά από εμένα, με ένα μόνο κλικ. Αλήθεια θεωρείτε λογικό, ηθικό ή νόμιμο να βρίσκομαι σε αναμονή, ή μάλλον σε συνθήκες ομηρείας για 5,5 μήνες και να πρέπει να περιμένω αρκετούς ακόμα με μοναδική πληροφορία το ότι η αίτησή μου βρίσκεται στον ειδικό εισηγητή;
11. Έχω ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΟΑΤΑΠ ή/και τον οποιονδήποτε αρμόδιο ήδη από τον Αύγουστο. Τότε η γραμματέας του κ.Καλογήρου με είχε διαβεβαιώσει πως μόλις ερχόταν στην Αθήνα στα μέσα Σεπτέμβρη θα συναντιόμουν μαζί του, ή θα επικοινωνούσα τηλεφωνικά. Δεν συνέβη τίποτα από τα 2. Ενώ το τμήμα πληροφόρησης δηλώνει κατ’επανάληψη αναρμόδιο για να παρέχει ουσιαστική ενημέρωση ή και να δράσει προκειμένου να αναγνωρίσει άμεσα τους 2 τίτλους σπουδών μου, μου αρνείστε συστηματικά συνάντηση με κάποιον αρμόδιο. Ζητάω και πάλι συνάντηση με τον κ.Πρόεδρο προκειμένου να θέσω το πρόβλημά μου και να λάβω τις απαντήσεις που μου οφείλονται. Ο κ. Πρόεδρος δηλώνει πως ενδιαφέρεται να βελτιώσει την εικόνα που έχει ο ΔΟΑΤΑΠ στην κοινωνία. Θα το επιτύχει αυτό αρνούμενος την συνάντηση με έναν πολίτη, επαναλαμβάνοντας στερεότυπα την ίδια φράση περί «σειράς που πρέπει να τηρηθεί», όταν ο ίδιος με τα νούμερα που παρουσιάζει γκρεμίζει το αφήγημα της μεγάλης αναμονής;
Δεν σας ζητάω τίποτα παραπάνω από όσα δικαιούμαι ως φορολογούμενος πολίτης, από όσα ορίζει ο νόμος. ΑΠΑΙΤΩ την τήρηση του νόμου, ο οποίος ορίζει την απόδοση ισοτιμίας σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά εντός 60 ημερών. Ο ΔΟΑΤΑΠ μου έχει ήδη προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά, ενώ έχει επηρεάσει δυσμενώς την καριέρα μου. Σας καλώ να δώσετε άμεσα τέλος στην ομηρία μου, ώστε να μπορέσω να αποκατασταθώ επαγγελματικά και οικονομικά στην χώρα.
Mετά αγανάκτησης,
Σπύρος Μερκούρης, PhD (αναγνωρισμένο σε 199 χώρες αλλά ΟΧΙ στην Ελλάδα)
Πηγή: Alfavita.gr
Διαβάστε ακόμη στο alfavita.gr
ΑΣΕΠ: Το μόνο Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής που δεν χρειάζεται ΔΟΑΤΑΠ
Μητρώο Επιμελητών βρεφών, νηπίων - Νταντάδες της γειτονιάς: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr