Τέταρτη δόση εμβολίου: Γιατί δε συστήνεται στο γενικό πληθυσμό – Τι λέει ο Τζανάκης στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αν και τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες, δείχνουν ότι αυτήν τη στιγμή δε χρειάζεται να γίνει μία τέταρτη δόση εμβολίου στο συνολικό πληθυσμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, δεν αποκλείεται αυτή τελικά να χρειαστεί σε άτομα άνω των 60 ετών καθώς και σε όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι την οποιαδήποτε εξέλιξη θα καθορίσει η ίδια η πανδημία και κατά πόσο θα επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό είτε από τους εμβολιασμούς είτε από τη νόσηση.
Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι υπάρχουν σοβαρές ελπίδες από την περίοδο του Πάσχα και μετά να επιστρέψει η κοινωνία σε μία περισσότερη κανονικότητα, χρησιμοποιώντας, ωστόσο, οι πολίτες τις μάσκες σε χώρους συγχρωτισμού και συνεχίζοντας να δείχνουν τη δέουσα προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας.
Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης τα επόμενα χρόνια οι κοινωνίες θα μάθουν να ζουν με τον ιό, πιθανότατα κάνοντας μία ετήσια δόση εμβολίου κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Τα επιστημονικά δεδομένα και η τέταρτη δόση
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα δεδομένα που προκύπτουν από έρευνες επιστημονικών ομάδων, καταδεικνύουν ότι αυτήν τη στιγμή δεν ενδείκνυται η διενέργεια μιας τέταρτης δόσης εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού.
«Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία αλλά και τα δεδομένα που θα προκύψουν από νέες επιστημονικές έρευνες. Δεν μπορώ να αποκλείσω να παρουσιαστεί ένα καινούργιο επικίνδυνο στέλεχος του κορονοϊού, οπότε να χρειάζονται κι άλλοι εμβολιασμοί, αλλά ούτε το ενδεχόμενο η μετάλλαξη Όμικρον να μολύνει πάρα πολύ κόσμο, με συνέπεια μεγάλο μέρος του πληθυσμού να θωρακιστεί περισσότερο. Επίσης, ακόμα κι αν δεν παρουσιαστεί ένα καινούργιο επικίνδυνο στέλεχος, δεν αποκλείω να χρειαστεί τελικά η τέταρτη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως στα άτομα άνω των εξήντα ετών καθώς και σε όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τζανάκης.
Κατά τον ίδιο, αυτήν την περίοδο γίνονται πολύ εντατικές μελέτες και οι επιστήμονες προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση της παρασκευής ενός εμβολίου, το οποίο θα είναι πιο δραστικό και καλύτερης αποτελεσματικότητας απέναντι στις διάφορες παραλλαγές του κορονοϊού, ενώ το πρόβλημα μπορεί να το λύσει και από μόνη της η πανδημία, με την αύξηση της ανοσίας από τις νοσήσεις.
«Αυτήν τη στιγμή το 10%-15% του πληθυσμού, εμβολιασμένοι και μη, έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον και έχουν νοσήσει. Θέλουμε να δούμε και το επόμενο διάστημα πώς θα συμπεριφερθεί η πανδημία και την πορεία που θα ακολουθήσει, προκειμένου να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
«Μπορεί να τιθασευθεί η πανδημία, αλλά δε θα απαλλαγούμε»
Η εκτίμηση του κ. Τζανάκη είναι ότι δε θα απαλλαγούμε, τουλάχιστον εύκολα, από τον κορονοϊό, ωστόσο, η πανδημία μπορεί να τιθασευθεί σε μεγάλο βαθμό και να απολαμβάνουμε μία κανονικότητα, κάνοντας, όμως χρήση μάσκας και παραμένοντας πολύ προσεκτικοί με τα μέτρα προστασίας. Αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί στην περίοδο μετά το Πάσχα.
«Και η χρήση των μασκών θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετά το Πάσχα, με τους εμβολιασμούς και τις νοσήσεις από τη μετάλλαξη Όμικρον, να επιτευχθεί μία μεγαλύτερη ανοσία. Οι μάσκες μπορεί να πεταχθούν τουλάχιστον από τους εξωτερικούς χώρους και να χρησιμοποιούνται μόνο, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό τα επόμενα χρόνια, με πιθανότατα έναν ετήσιο εμβολιασμό κυρίως για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα», τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
Μυστήριο με το μοιραίο αεροσκάφος στο Καζακστάν - Τα σενάρια της συντριβής και τα ύποπτα σημάδια
Το μέλλον του ΝΑΤΟ περνά από τον Λευκό Οίκο: Οι βλέψεις Τραμπ και η ανησυχία της Ευρώπης
«Λευκά» Χριστούγεννα: Έφεραν απότομη κοσμοσυρροή στα χιονοδρομικά κέντρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr