Καθηγητής Γουργουλιάνης για κορονοϊό: Γιατί είναι λάθος να κοιτάμε πλέον τις μολύνσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την άποψη πως δεν πρέπει να κοιτάμε πλέον τον αριθμό των κρουσμάτων από κορονοϊό διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
«Αν κάναμε μία μικρή αναδρομή σε αυτά τα δύο χρόνια είναι η βεβαιότητα των εμβολίων και η αβεβαιότητα για το πόσο κρατάει η ανοσία από νόσο ή από εμβόλια», δήλωσε αρχικά ο κ. Γουργουλιάνης.
Θεσσαλία: Εισαγωγές κυρίως ανεμβολίαστων
Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλία ανέφερε ότι σε αυτό το κύμα της πανδημίας υπάρχουν εισαγωγές κυρίως ανεμβολίαστων πολιτών, άνω των 80 ετών.
«Στις νεότερες ηλικίες είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι. Αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να εμβολιάσουμε τους ανεμβολίαστους και πιθανότατα, οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι μπορούν να μπουν στην κανονική τους ζωή. Αυτό είναι ένα πλάνο που βασίζεται στα δεδομένα που βλέπουμε στις νοσηλείες μας», δήλωσε στην ΕΡΤ.
Αποκτήσαμε ανοσία που δεν ξέρουμε πόσο κρατά
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο πληθυσμός μας έχει αποκτήσει ένα μεγάλο ποσοστό ανοσίας, το οποίο δυστυχώς δεν ξέρουμε πόσο κρατά.
«Μάλλον τα εμβόλια προσφέρουν ανοσία ενώ, δυστυχώς, η βαριά νόσος, δεν προσφέρει μεγάλη ανοσία. Έχουμε ένα πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί το 80% των ανθρώπων που είναι ευάλωτοι. Ο καιρός είναι καλύτερος. Μόνο αισιόδοξα μηνύματα μπορεί να δώσει ο καθένας», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Να μην κοιτάμε τον δείκτη των μολύνσεων
O ίδιος επισήμανε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε τον δείκτη των μολύνσεων. «Oι διασωληνώσεις μειώνονται, οι νοσηλείες μειώνονται. Έχουμε πολλά άδεια κρεβάτια σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, σε κοινούς θαλάμους και σε ΜΕΘ. Έχουμε το πρόβλημα με τους θανάτους που είναι ένα μεγάλο θέμα, που δεν είναι μόνο του ιού είναι και του συστήματος υγείας. Ένα σύνθετο θέμα».
Πού οφείλεται ο μεγάλος αριθμός θανάτων
Αναλύοντας την υψηλή θνητότητα, ο κ. Γουργουλιάνης τη συνέδεσε με την οικονομική κρίση από την οποία βγήκαμε πριν από την πανδημική κρίση. «Το 2015, με επίσημες καταγραφές έφυγαν από την Ελλάδα, 15.000 γιατροί. Αυτοί δεν ξαναγύρισαν. Ανοίξαμε κρεβάτια σε ΜΕΘ χωρίς να έχουμε προσωπικό. Έχουμε ένα πρόβλημα λειτουργίας του ΕΣΥ από την πρωτοβάθμια φροντίδα ακόμη, όπου συχνά οι άνθρωποι ψάχνουν και δε βρίσκουν γιατρό».
Πώς επιδρούν οι συννοσηρότητες στους θανάτους
Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι «σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πάνω σε αυτό, αν και στο υπουργείο Υγείας ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το ΕΣΥ του μέλλοντος. Ένας άλλος λόγος είναι ο τρόπος που μετράμε τους θανάτους. Έχουμε πολλές συννοσηρότητες και οι θάνατοι καταγράφονται ως Covid. Aν κάναμε μία διόρθωση στο πώς καταγράφουμε τους θανάτους στη χώρα μας, θα είχαμε μία μείωση περίπου της τάξης του 20%».
Χαλάρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους
Πρόσθεσε, τέλος, ότι αν ήταν στην Επιτροπή των Ειδικών, θα εισηγούνταν τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων περιορισμού για τους εμβολιασμένους.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr