Γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά: Κυνική η ιδιοκτήτρια - «Θα απολογηθώ εγώ που τους πήρε ο χάρος;»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Την ώρα που προκαλούν οι νέες λεπτομέρειες γύρω από το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά, όπου ηλικιωμένοι έπεφταν θύματα άγριας κακομεταχείρισης, η ιδιοκτήτρια της ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων εμφανίζεται εξόχως κυνική. Όλα αυτά την ώρα που οι συλληφθέντες πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή, το πρωί του Σαββάτου.
Μιλώντας στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ», στο MEGA η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, προχώρησε σε μια προκλητική δήλωση: «Θα απολογηθώ εγώ γιατί τους πήρε ο Χάρος;».
Απολογούνται οι κατηγορούμενοι
Οι κατηγορούμενοι είχαν οδηγηθεί την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, ενώπιον των δικαστικών Αρχών και μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος τους είχαν πάρει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, τέσσερεις από αυτούς και σήμερα οι υπόλοιποι τρεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, όλοι θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή ήμερα.
Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί η 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, η 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, ένας 50χρονος γενικός γιατρός-υπεύθυνος της μονάδας, ένας 70χρονος ψυχίατρος, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένας 42χρονος νοσηλευτής.
Κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.
Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει», στην τηλεόραση του OPEN πρώην εργαζόμενη στη δομή περιέγραψε με μελανά χρώματα τα όσα συνέβαιναν στο γηροκομείο του τρόμου. «Έβλεπες θηριωδίες, ανθρώπους τέρατα. Είδα πολλούς να πεθαίνουν. (…) Τη νύχτα είχαν 1 νοσηλευτή για 64 τρόφιμους», είπε και συνέχισε: «Οι ηλικιωμένοι ήταν δεμένοι σα ζώα σε κλουβιά. Μου ζήταγαν να φύγουν, να πάνε σπίτι τους». Η ίδια κατήγγειλε και ψυχολογική κακοποίηση των εργαζόμενων, «μέχρι να δουν ότι αντέχουμε αυτούς τους κανονισμούς, ότι είμαστε εχέμυθοι». «Έπρεπε να κάνω μπάνιο σε 20 άτομα σε μία ώρα», είπε επίσης.
Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις
Συνεχείς είναι οι αποκρουστικές αποκαλύψεις για την υπόθεση του γηροκομείο των Χανιών. Η δικογραφία των 12.000 σελίδων, οι μαρτυρίες των ηλικιωμένων αλλά και των συγγενών των θυμάτων καθώς και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν τη φρίκη που ζούσαν καθημερινά οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι μέσα στο ίδρυμα - «κολαστήριο».
Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί περιγράφονται λεπτομερώς οι συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων, οι οποίοι σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σιτίζονταν ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ οι υπεύθυνοι τους χορηγούσαν ακόμα και ψυχοφάρμακα για να τους κρατούν σε καταστολή και τους έδεναν σε κρεβάτια και αναπηρικά αμαξίδια. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί επτά άτομα που κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονίες από πρόθεση που τελέστηκαν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Το βαρύ κατηγορητήριο
Η λέξη κακοποίηση είναι πολύ μικρή για να περιγράψει τα όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι μέσα στο γηροκομείο των Χανιών και περισσότερο η έλλειψη σίτισης που συνέβαινε καθημερινά θυμίζει βασανισμό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το γηροκομείο:
- παρέλειπε να χορηγεί την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους της Μ.Φ.Η., δεδομένου του ότι, η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η δε ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η χορήγησή της γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενόψει του ότι α] η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια με συχνότερη την χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών
- οι μερίδες φαγητού ήταν πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού, που χορηγούταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, ήταν ελάχιστη (π.χ. ένα φλιτζάνι του καφέ, δύο με τρεις κουταλιές κ.λ.π.),
- η χορήγηση φρούτων, γλυκισμάτων ή ψωμιού γινόταν σπάνια και σε ελάχιστη ποσότητα τεμαχίων του εκάστοτε αντικειμένου (π.χ. δύο φέτες πορτοκαλιού, μία φέτα ψωμί),
- η χορήγησης γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως του γάλακτος, γινόταν με αραίωση αυτού με νερό,
- υπήρχε συστηματική χορήγηση υπολειμμάτων προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα καθώς και ακατάλληλων και επικίνδυνων για την υγεία των φιλοξενούμενων τροφών, π.χ. εντόσθια ζώων, τα οποία παρέχονταν δωρεάν στην Μ.Φ.Η. από επιχειρηματίες του είδους,
- η χορήγηση της τροφής στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά εισροφήσεων τροφής (πνιγμών) και θανάτων σε ηλικιωμένους ή χορήγησης ελάχιστης τροφής, λόγω ελλείψεως χρόνου (δύο με τρεις κουταλιές αλεσμένη τροφή) και προσωπικού, ενώ επιπλέον 1ον] παρέλειπε να παρέχει τη δέουσα ενυδάτωση στους φιλοξενούμενούς της ως άνω Μ.Φ. ηλικιωμένους, αφού η χορήγησης υγρών στους ηλικιωμένους ήταν ελλιπής και επικίνδυνη για την υγεία τους.
Την ίδια ώρα εικόνες και μαρτυρίες που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους έρχονται στη δημοσιότητα για το γηροκομείο - κολαστήριο στην Κρήτη, τα οποία μάλιστα πιστοποιούνται από οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας και το οποίο περιλαμβάνεται στην ογκώδη δικογραφία. Μία τέτοια φωτογραφία αποκάλυψε στο μεσημβρινό δελτίο του OPEN η Μίνα Καραμήτρου, στην οποία απεικονίζεται ηλικιωμένη γυναίκα η οποία είναι εντελώς αποστεωμένη πάνω σε ένα κρεβάτι.
Έκρυβαν τους ηλικιωμένους στην ταράτσα
Η χωρητικότητα του συγκεκριμένου γηροκομείου ήταν μόλις για 16 άτομα ωστόσο στην πραγματικότητα υπήρχαν πάνω από 50 και κάθε φορά που γινόταν έφοδος για να γίνει έλεγχος στο γηροκομείο έβγαζαν τους ηλικιωμένους γέροντες στην ταράτσα και με γυψοσανίδες έκλειναν τους χώρους για να μην τους βρίσκουν στον έλεγχο.
Παράλληλα τα παραπάνω πιστοποιούνται και από καταθέσεις υπαλλήλων οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με το να βάζουν τις γυψοσανίδες.
Την ίδια ώρα δραματική είναι η κατάσταση αναφορικά με τις παράνομες συνταγογραφήσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις καταγραφές που υπάρχουν μέσα στη δικογραφία σύμφωνα με τις οποίες σε γυναίκα χορηγούσαν φάρμακα για τον προστάτη και σε ηλικιωμένο χορηγούσαν φάρμακα για την εμμηνόπαυση. Υπολογίζεται ότι οι παράνομες συνταγογραφήσεις ξεπερνούσαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα της υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Κοινωνικής Ασφάλισης που εκεί θα αποτυπώνεται πιο καθαρά το μέγεθος της κατάστασης.
«Με χτυπούσαν αλύπητα - Έτρωγα ξερά κρεμμύδια» - Συγκλονίζει πρώην τρόφιμος του γηροκομείου στα Χανιά
Τον εφιάλτη που έζησε το γηροκομείο του τρόμου στα Χανιά της Κρήτης περιγράφει ένας 76χρονος, πρώην φιλοξενούμενος της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.
Ο Χρήστος Δερμιτζάκης και η σύζυγος του Ελένη, μίλησαν για υποσιτισμό, βασανιστήρια, άθλιες συνθήκες υγιεινής, για φέρετρα στο υπόγειο, γέροντες και γερόντισσες που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Οι περιγραφές τους πραγματικά συγκλονίζουν. Μάλιστα, «νεκροταφείο» αποκαλούσαν οι ίδιοι το γηροκομείο στο οποίο είχαν την ατυχία να μπουν, ως φιλοξενούμενος ο πρώτος και ως επισκέπτρια η δεύτερη.
«Όταν κατεβαίναμε στο υπόγειο να πάμε για μπάνιο έβλεπες τα φέρετρα. Τα φέρετρα, τις κάσες. Σειρά στο υπόγειο» εξηγεί με τρεμάμενη φωνή, ο 76χρονος Χρήστος Δερμιτζάκης περιγράφοντας τους 3 εφιαλτικούς μήνες που έζησε στο γηροκομείο – κολαστήριο των Χανίων.
Βρώμικοι και πνιγμένοι ανάμεσα στις δικές τους ακαθαρσίες, δεμένοι και ανήμποροι οι ηλικιωμένοι είχαν να αντιμετωπίσουν λεκτική και σωματική κακοποιήση – μετά από μία ολόκληρη ζωή βρέθηκαν να ξυλοκοπούνται άγρια χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν όντας ακινητοποιημένοι και υπο την επήρεια ισχυρών φαρμάκων.
«Ξύλο; Ξύλο. Με χτυπούσανε αλύπητα. Στους κώλους. Αυτό είναι κολαστήριο. Δεν είναι ίδρυμα. Κολαστήριο», περιγράφει δραματικά προσθέτοντας ότι «έτρωγα κρεμμύδια από την πείνα μου. Δάγκωνα κρεμμύδια από την πείνα μου. Από την πείνα μου».
Ο Χρήστος Δερμιτζάκης, μέσα σε 3 μήνες έχασε 40 κιλά. Τώρα, από την ασφάλεια του σπιτιού του αλλά αποστεωμένος και με μολύνσεις από τις ακαθαρσίες θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο Γηροκομείο των Χανίων. Εγκλωβισμένοι στα υπόγεια του Γηροκομείου, οι γέροντες και οι γιαγιάδες προσεύχονταν, καλούσαν σε βοήθεια μα δεν ήταν κανείς εκεί για να τους ακούσει. «Φωνάζαν οι γυναίκες. Φωνάζαν βοήθεια, βοήθεια γιέ μου γιε μου γιε μου, παιδί μου», εξηγεί η σύζυγός του.
Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr