Γηροκομείο στα Χανιά: Οι απολογίες των 7 και νέες καταγγελίες- Λειτουργούσε από το 2009 χωρίς άδεια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά, το οποίο φαίνεται πως λειτουργούσε χωρίς σχετική άδεια για περισσότερα από δέκα χρόνια. Ωστόσο, η δομή δεν έκλεινε και το μαρτύριο των ηλικιωμένων τροφίμων της συνεχιζόταν. Τα νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας την ώρα που οι επτά κατηγορούμενοι για τριάντα ανθρωποκτονίες ηλικιωμένων και ακόμα οκτώ απόπειρες από το 2009 έως το 2021 απολογούνται στον ανακριτή.
Εκτός από την ιδιοκτήτρια του γηροκομείου και την 43χρονη κόρη της, εξηγήσεις δίνουν γιατροί και νοσηλευτές του ιδρύματος . Όλοι τους κατηγορούνται ότι είχαν μετατρέψει το γηροκομείο σε «βασανιστήριο», όμως οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σκευωρία. Οι καταγγελίες των θυμάτων και των συγγενών τους όμως είναι σοκαριστικές.
«Με έπαιρνε ο άνδρας μου τηλέφωνο και μου λέει "Ελένη βοήθεια, εδώ είναι το κολαστήριο, εδώ με χτυπάνε, πεινάω δεν είναι άνθρωποι, φωνάζω γιατί λερώθηκα και δεν έρχονται να με καθαρίσουν"», σημειώνει σύζυγος πρώην τροφίμου, ενώ ένας άλλος συγγενής θύματος σημειώνει: «Αφού η μητέρα μου πήγε εκεί μέσα, κατέρρευσε στην κυριολεξία. Κατέρρευσε τελείως και αφού τη “φαγανε” της πήρανε και τη βέρα από το δάχτυλο».
Μία συγγενείς θύματος αποκάλυψε στο OPEN ότι τη γιαγιά της την είχαν δεμένη χειροπόδαρα με ιμάντες πάνω σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο.
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων εξακολουθεί να μιλά για σκευωρία: «Όλα αυτά είναι ένα προϊόν σκευωρίας και μάλιστα προσκομίσαμε και συγκεκριμένες έρευνες και καταθέσεις στις οποίες αναφέρουμε ποια άτομα πλησίασαν συγκεκριμένους ανθρώπους», σημειώνει ο Νίκος Ρουσόπουλος, δικηγόρος κατηγορούμενης.
Σοκάρουν πρώην εργαζόμενοι της δομής που ανοίγουν το στόμα τους
Πρώην εργαζόμενη του ιδρύματος επιβεβαιώνει ότι οι υπεύθυνοι είχαν μετατρέψει σε κολαστήριο το γηροκομείο και υποστηρίζει ότι δεν μιλά τα τελευταία τρία χρόνια γιατί την εκβιάζουν.
«Έχω τρία παιδιά και με εκβιάζαν. Έφερναν αβγά και κόλυβα οι συγγενείς και τα παίρναν σπίτι τους. Δύο χρόνια δεν μιλάω. Απολύθηκα γιατί διεκδικούσα σαπούνια και χαρτιά υγείας για τους ηλικιωμένους. Γιατί τους έφερνα λίγο φαΐ να φανε ή τους έδινα λίγο από το τσουρέκι μου», σημείωσε μεταξύ άλλων στι τηλεοπτικές κάμερες η Κυριακή Στεφανίδου, ενώ ξέσπασε όταν είδε πρώην συναδέλφους της που ακόμα κρατούν το στόμα τους κλειστό.
Άλλη εργαζόμενη σημείωσε σε δηλώσεις της για τους θανάτους των τροφίμων το εξής: «Τέλη Ιουλίου μπήκαν στη δομή 14 άτομα και μέσα σε μία εβδομάδα… το πολύ δέκα μέρες, είχαν όλα πεθάνει. Όλη μέρα οι άνθρωποι ήταν ακινητοποιημένοι, δεμένοι σαν ζώα.
Με φωνές και βρισιές η αποχώρηση της ιδιοκτήτριας
Επεισοδιακή ήταν η αποχώρηση της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου από το Δικαστικό Μέγαρο Χανίων, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου.
Κατά την έξοδό της από την Εισαγγελεία, συγγενείς θυμάτων την αποδοκίμασαν ενώ ο γιος μιας ηλικιωμένης που έχασε τη ζωή της στη δομή, φώναζε “Η μάνα μου, πού είναι η βέρα της μάνας μου” κατηγορώντας τις ιδιοκτήτριες ότι έκλεψαν τη νεκρή μητέρα της. Οι δυο ιδιοκτήτριες απολογούνταν για περίπου 3,5 ώρες.
Μόλις ολοκληρωθούν οι απολογίες και των 7 κατηγορουμένων, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για τον εάν προφυλακιστούν ή όχι.
«Επρεπε να είχε κλείσει από το 2009»
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, επεσήμανε πως «...επί δύο χρόνια, από το 2009 γινόταν προσπάθεια να σφραγιστεί η δομή, επειδή λειτουργούσε χωρίς πυρασφάλεια και χωρίς άδεια. Δεν καταφέραμε να την κλείσουμε, παρότι προσφύγαμε και στον Εισαγγελέα, επειδή δεν καταφέραμε να την εκκενώσουμε».
Όπως τόνισε ο κ. Καλογερής «...στα Χανιά λειτουργούσε ένα ''κολαστήριο'', ενώ το ήξεραν όλοι, αλλά δεν υπήρχαν καταγγελίες. Συγγενείς δεν ήρθαν για χρόνια ούτε το 2013, το 2014, το 2015 να μας πουν ότι πέθαναν συγγενείς τους με περίεργο τρόπο και να ζητήσουν να διερευνήσουμε το θέμα», λέει χαρακτηριστικά για το γεγονός ότι η υπόθεση του γηροκομείου θα μπορούσε να είχε απασχολήσει τις Αρχές νωρίτερα. «Συγγενείς δεν ήρθαν να πάρουν τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ ούτε σε άλλες δομές στα Χανιά μπορούσε να πάει ούτε ένας ηλικιωμένος, διότι ήταν όλες γεμάτες. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα. Εμείς βγάλαμε την απόφαση να σφραγίσουμε το γηροκομείο και έπρεπε τα αρμόδια όργανα να ενεργήσουν για αυτό», συμπλήρωσε.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr