Δεσποτόπουλος για πόλεμο στην Ουκρανία: Φοβάμαι δεύτερο Κυπριακό στην Ευρώπη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τη δημιουργία ενός δεύτερου Κυπριακού προβλήματος στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με μία ακόμα διχοτομημένη χώρα και μία νέα πράσινη γραμμή, φοβάται για το μέλλον της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr, ο διεθνολόγος και ερευνητής του τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η λήξη του πολέμου ακόμα αργεί, αλλά και όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες, η εκεχειρία θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστη στην περιοχή. Εκτιμάει, παράλληλα, ότι αυτήν τη στιγμή παίζεται το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μεταξύ ουκρανικής και ρωσικής πλευράς στο διπλωματικό επίπεδο, αφού οι μεν Ουκρανοί πλέον καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις, οι δε Ρώσοι θέλουν να τις προχωρήσουν, έχοντας, όμως, ως βασική τους μέριμνα πρωτίστως την επικράτησή τους στα πεδία των μαχών.
Ο διεθνολόγος και ερευνητής του ΕΚΠΑ θέτει στο τραπέζι του διαλόγου και μία πολύ σημαντική παράμετρο, η οποία μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες εξελίξεις στα ελληνικά εθνικά θέματα. Αναφέρεται στο Κυπριακό, για το οποίο φοβάται ότι μπορεί να αλλάξει η στάση των Ρώσων σχετικά με αυτό και να ταυτιστούν περισσότερο με τις επιδιώξεις των Τούρκων. Μάλιστα, σημειώνει ότι κάποια δείγματα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ήδη εμφανή.
Αργεί το τέλος του πολέμου – Κούλουμα με εχθροπραξίες
Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Δεσποτόπουλου, αργεί ακόμα το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή θεωρεί δεδομένο ότι τα Κούλουμα θα εορταστούν με εχθροπραξίες.
«Το τέλος του πολέμου αργεί, διότι προφανώς οι Ρώσοι δεν υπολόγισαν σωστά την αντίσταση των Ουκρανών. Οι ουκρανικές αντιδράσεις δεδομένα επηρέασαν το σχεδιασμό της Μόσχας. Γι΄ αυτό εδώ και τρεις ημέρες το ρωσικό κομβόι ουσιαστικά προχώρησε λίγα μέτρα και τώρα βρίσκεται σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων από το Κίεβο. Σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι μεταφέρουν βαριά άρματα μάχης, αλλά το σημαντικότερο ρόλο παίζει η ουκρανική αντίσταση», λέει ο κ. Δεσποτόπουλος.
Παιχνίδια τακτικής
Κατά το διεθνολόγο, αυτήν τη στιγμή σε διπλωματικό επίπεδο διεξάγονται τακτικισμοί και ουσιαστικά μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων παίζεται το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.
«Αν και οι Ουκρανοί ήθελαν από την αρχή να προχωρήσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις, τώρα φαίνεται ότι προσπαθούν να τις καθυστερήσουν. Ποντάρουν στην πίεση της Ρωσίας από τις διεθνείς κυρώσεις, αλλά και στο γεγονός ότι θα τις αντιλαμβάνονται στην καθημερινότητά τους οι Ρώσοι πολίτες. Από την άλλη η Ρωσία θέλει να διαπραγματευτεί, αλλά αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι εύκολο να πάρει, όσα ζητάει. Γι’ αυτό θέλει να ολοκληρωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να βρίσκεται σε θέση ισχύος, όταν θα γίνονται οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία ξέρει ότι, αν δεν πέσει το Κίεβο, δε θα έχει πετύχει η εισβολή. Οι Ρώσοι θέλουν να πετύχουν, όσα επιδιώκουν και γι’ αυτό θέλουν να επιβληθούν ολοσχερώς στο πεδίο της μάχης. Ουσιαστικά παίζεται το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι και ακολουθούνται τακτικισμοί και ελιγμοί», τονίζει ο κ. Δεσποτόπουλος.
Δείτε όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο liveblog του ethnos.gr
Κατά τον διεθνολόγο και ερευνητή του ΕΚΠΑ, η Δύση γνωρίζει ότι θα πέσει το Κίεβο και άρα θα έχει χαθεί κάθε ελπίδα σε στρατιωτικό επίπεδο και γι’ αυτό χρησιμοποιεί ένα άλλο “όπλο” σε βάρος του Ρώσου προέδρου. Οι Δυτικοί θέλουν ο Πούτιν να χάσει μακροπρόθεσμα σε γεωπολιτικό επίπεδο, να περιοριστεί η επιρροή του, να τον εγκαταλείψουν οι ολογάρχες, λόγω των σκληρών κυρώσεων που υφίστανται και στο τέλος η Ρωσία να περιθωριοποιηθεί.
«Ανοιχτή πληγή» στην Ευρώπη
Μία ακόμα «ανοιχτή πληγή» για την Ευρώπη θα αποτελέσει το σενάριο που φοβάται ο κ. Δεσποτόπουλος, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει μία Ουκρανία διχοτομημένη, αλλά και με μία ιδιαίτερα εύθραυστη εκεχειρία σε αυτήν.
«Έχω την αίσθηση ότι πάει να δημιουργηθεί ένα νέο Κυπριακό στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Θεωρώ απίθανο να υπογράψει μία ουκρανική κυβέρνηση αυτά που ζητάει ο Πούτιν, όπως, για παράδειγμα, την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία. Άρα είναι πολύ πιθανό η Ουκρανία να διχοτομηθεί και να δημιουργηθεί μία νέα πράσινη γραμμή στην Ευρώπη. Την ανατολική πλευρά της χώρας θα κρατήσουν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί στα δυτικά δε θα θέλουν να έχουν καμία σχέση με τους Ρώσους. Αυτό θα αποτελεί μία “ανοιχτή πληγή” για την Ευρώπη και, δυστυχώς, με μία εκεχειρία που θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Αυτό διότι έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή ομάδες που δεν ελέγχονται εύκολα, όπως, για παράδειγμα, Τσετσένοι», τονίζει ο κ. Δεσποτόπουλος.
Φόβοι για αλλαγή της ρωσικής στάσης στο Κυπριακό
Φόβους για αλλαγή της στάσης της Ρωσίας στο Κυπριακό και για υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων εκφράζει ο διεθνολόγος, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της προσέγγισής της με την Τουρκία. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι κάποια τέτοιου είδους σημάδια είναι ήδη ορατά.
«Με προβληματίζει πολύ μια ενδεχόμενη αλλαγή της στάσης της Ρωσίας, η οποία είναι και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Κυπριακό. Η Τουρκία έχει τον έλεγχο των Στενών και καθυστέρησε έξι μέρες, μέχρι να ενεργοποιήσει το άρθρο της Συνθήκης του Μοντρέ και να τα κλείσει. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να ετοιμάσει το στόλο της. Επίσης, ο Λαβρόφ, ένας πολύ έμπειρος διπλωμάτης, έκανε δύο φορές λόγο σε συνέντευξη τύπου για τουρκική δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Μέχρι τώρα έλεγε η “αυτοαποκαλούμενη τουρκική δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Τώρα το είπε ξεκάθαρα και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Φοβάμαι, μήπως η Ρωσία και οι δορυφόροι της αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος στην Κύπρο και από την άλλη πλευρά η Τουρκία αναγνωρίσει τις ρωσικές κατακτήσεις στην Ουκρανία», τονίζει ο κ. Δεσποτόπουλος.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr