Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα ελληνικά πανεπιστήμια δε διαχωρίζουν τους φοιτητές από την Ουκρανία και τη Ρωσία - Στέκονται δίπλα τους και τους στηρίζουν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μια «αγκαλιά» από τα Ελληνικά πανεπιστήμια δέχονται οι δεκάδες Ουκρανοί και Ρώσοι φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας και σπουδάζουν σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, προκειμένου να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και ενώ μαίνεται για δέκατη μέρα ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα πανεπιστήμια τα οποία φιλοξενούν φοιτητές και από τις δύο χώρες, τους στηρίζουν ψυχολογικά και οικονομικά στις δύσκολες συνθήκες, που βιώνουν χωρίς να κάνουν διαχωρισμούς, σχετικά με τη χώρα προέλευσή τους. Το παράδειγμα δίνει το Ιόνιο πανεπιστήμιο, το οποίο μαζί με το Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, αλλά και την Ένωση Ξενοδόχων του νησιού αποφάσισαν να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους φοιτητές και από τις δυο χώρες οι οποίοι σπουδάζουν στο ίδρυμα.
«Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή φοιτούν συνολικά 29 νέοι και νέες που προέρχονται από την Ουκρανία και την Ρωσία. Είναι φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μιας παράλογης δίνης και έρχονται αντιμέτωποι με το άγχος για την καθημερινότητα των οικογενειών τους, με τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του πολέμου και την αγωνία για την ομαλή συνέχιση των σπουδών τους. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στέκεται στο πλευρό των νέων αυτών, με τρόπο έμπρακτο και για όσο καιρό απαιτηθεί, εξασφαλίζοντας συνθήκες διαβίωσης ικανές να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας και εγγύησης συνέχισης των σπουδών», δήλωσε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος.
Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο σπουδάζουν σήμερα δέκα Ουκρανοί φοιτητές, αλλά και δεκαεννέα Ρώσοι φοιτητές στους οποίους, αναμένεται, με απόφαση της Πρυτανικής Αρχής, να δοθεί η ίδια συμπαράσταση και αρωγή, καθώς μετά τις εξελίξεις στο διατραπεζικό σύστημα, οι συγκεκριμένοι φοιτητές αδυνατούν να εισπράξουν χρήματα, οπότε βρίσκονται, ή θα βρεθούν, σε οικονομική δυσχέρεια. «Δεν θα γίνει κανένας διαχωρισμός στους φοιτητές μας από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Θα σταθούμε δίπλα τους σε ό,τι μας χρειάζονται», επεσήμανε ο κ. Φλώρος.
Ο Πρύτανης δέχθηκε στο γραφείο του ομάδα Ουκρανών φοιτητών όπου συζήτησε μαζί τους για την κατάσταση που βιώνουν οι οικογένειές τους στην Ουκρανία, καθώς και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φοιτητές μετά τις δυσμενείς εξελίξεις στη χώρα τους, ενώ το ίδιο θα κάνει και για του Ρώσους φοιτητές που σπουδάζουν στο Ιόνιο πανεπιστήμιο. Ο Πρύτανης δεσμεύτηκε για τη δωρεάν διαμονή και σίτισή τους, καθώς και την ψυχολογική υποστήριξή τους, αν καταστεί αναγκαίο, μέσα από τις αρμόδιες δομές του ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Παράλληλα σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, καθώς και με την Ένωση Ξενοδόχων του νησιού, οι οποίοι φορείς ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του Πρυτάνεως, αναμένεται να εξασφαλισθούν οι καθημερινές ανάγκες των Ουκρανών και Ρώσων φοιτητών, αλλά και η εργασιακή τους απασχόληση, για όσους το επιθυμούν. «Πρόκειται για μία έμπρακτη ανθρωπιστική κίνηση, στην οποία πρέπει να συμβάλουμε όλοι» δήλωσε κατά τη συνάντηση που έλαβε χώρα στο γραφείο του Πρυτάνεως, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Κέρκυρας, Γιώργος Χονδρογιάννης, συνοδευόμενος από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Σπυρίδωνα Σπαή. «Η σχέση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία είναι οικογενειακή υπόθεση και θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Σπυρίδωνας Σπαής.
Στηρίζουν και οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας
Από την πλευρά του και ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Κέρκυρας Χαράλαμπος Βούλγαρης, συνομιλώντας με τους φοιτητές από την Ουκρανία, τους υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράστασή του και την εξασφάλιση της άμεσης εργασιακής απασχόλησης τους αν το επιθυμούν . «Ουκρανοί και Ρώσοι είναι για μας αδερφοί λαοί και είναι τιμή μας που ήρθαν στην Κέρκυρα για να σπουδάσουν», κατέληξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Χονδρογιάννης.
Την επόμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου, αναμένεται οι φοιτητές από την Ουκρανία να επισκεφθούν τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου παρόντων των εκπροσώπων της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας και του Επιμελητηρίου του νησιού, θα ανακοινωθούν και τα άμεσα μέτρα στήριξης τους. Στόχος του Πρύτανη είναι να έρθει σε επαφή και με τα Εμπορικά Επιμελητήρια των υπολοίπων νησιών του Ιονίου, καθώς μπορεί στην Κέρκυρα να σπουδάζουν σε προπτυχιακά προγράμματα σήμερα δέκα Ουκρανοί και δώδεκα Ρώσοι φοιτητές, άλλοι όμως τρεις Ρώσοι σπουδάζουν στη Λευκάδα, τρεις στην Κεφαλονιά και ένας στη Ζάκυνθο.
Την ίδια ώρα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κάνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους όσους ενδιαφέρονται, φορείς και κοινό να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη ανθρωπιστική κίνηση αλληλεγγύης ώστε οι φοιτητές να καταφέρουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να παραμείνουν στη χώρα μας και να αντιμετωπίσουν όσο πιο ήπια γίνεται τις δυσχέρειες που προκάλεσε η πρωτοφανής εμπόλεμη κατάσταση.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον «κακό Παπαδόπουλο» και φωνάζουν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» - Εικόνες συγκίνησης στο Πολυτεχνείο
Ο Βασίλης Μαντζουράνης από το συγκρότημα Δυτικές Συνοικίες ο νεκρός του τροχαίου στη Θεσσαλονίκη
«Με σημάδεψαν στο κεφάλι»: Συγκλονίζει ο φωτορεπόρτερ που κάλυψε την εξέγερση του Πολυτεχνείου
«Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες: Τι συζητείται και το ενδεχόμενο για απογευματινό ωράριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr