Υπουργείο Υγείας: Αλλάζουν τα πάντα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία – Τι φέρνει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο θα γίνονται πολύ σύντομα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που πήρε ήδη πράσινο φως χθες από το υπουργικό συμβούλιο, αλλάζει άρδην τον τρόπο που οι πολίτες θα μπαίνουν στα νοσοκομεία.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές αλλαγές, τόσο ως προς την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, όσο και για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Παράλληλα τροποποιεί πλήρως τον τρόπο που θα γίνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας μας στους «θεσμούς», οι αλλαγές για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως το τέλος Απριλίου.
Οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά αλλαγών ειδικά για τους γιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και για τους πολίτες και την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας.
Ειδικότερα:
- Με βάση τις ρυθμίσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό ο οποίος θα αναλάβει όλη την αρχική φροντίδα της υγείας τους πριν φθάσουν στο νοσοκομείο.
- Θα είναι υπεύθυνοι και για τις προληπτικές εξετάσεις στις οποίες θα τους παραπέμπουν εάν το κρίνουν σκόπιμο.
- Θα εκδίδουν και τα σχετικά παραπεμπτικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις
- Θα δίνουν και το πράσινο φως για εισαγωγή σε νοσοκομείο
- Στην περίπτωση που δεν θα κρίνουν ότι πρέπει να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο, ο πολίτης- ασθενής δεν θα έχει καμία πρόσβαση σε δημόσια δομή
- Θα πρόκειται για ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο και θα αμείβονται και στους οποίους θα πρέπει να εγγραφούν οι πολίτες
- Θα επιχειρηθεί να υιοθετηθεί δηλαδή το λεγόμενο σύστημα του gatekeeping, σύμφωνα με το οποίο ένας ασθενής για να πάει στο νοσοκομείο θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση του προσωπικού του γιατρού ο οποίος και θα χορηγεί τα σχετικά παραπεμπτικά.
Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να μειώσει τις άσκοπες εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς έχει υπολογισθεί ότι περίπου το 40% των περιστατικών που φθάνουν στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπισθεί σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλαδή σε Κέντρα Υγείας και Πολυϊατρεία.
Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr