Συναγερμός για τη γρίπη-φονιά - Το πρώτο κρίσιμο 48ωρο
Κρίσιμο το πρώτο 48ωρο, λένε οι γιατροί, που τονίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού έστω και τώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Xωρίς καθυστέρηση θα πρέπει να αντιδρούν οι γονείς όταν τα παιδιά τους εµφανίζουν έντονα συµπτώµατα γρίπης και να σπεύδουν εντός 48 ωρών στο νοσοκοµείο ή στον γιατρό ώστε να λάβουν αντιικά φάρµακα, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήµονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, µε αφορµή την κατακόρυφη αύξηση των θυµάτων του κύµατος γρίπης τις τελευταίες ηµέρες.
Ο ιός Η1Ν1 «θερίζει» τη χώρα και έχει ήδη στερήσει τη ζωή σε 39 άτοµα. Μεταξύ αυτών δύο παιδιά, το ένα βρέφος κάτω των 12 µηνών από τη Βόρεια Ελλάδα. Αξιοσηµείωτο είναι ότι οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφεύγουν ακόµη και να καταµετρούν τα θύµατα και να δηµοσιοποιούν τους αριθµούς, καθώς αυτοί µπορεί να αλλάξουν από ώρα σε ώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι µέσα σε µία εβδοµάδα κατεγράφησαν 21 θάνατοι από τον θανατηφόρο ιό.
«Το µήνυµα είναι ότι δίνουµε αντιικά φάρµακα µε το πρώτο σύµπτωµα σε άτοµα που χαρακτηρίζονται «αυξηµένου κινδύνου». Τα χορηγούµε χωρίς καθυστέρηση γιατί υπάρχει 50% πιθανότητα να έχουν γρίπη» εξηγεί στο «Εθνος» ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Λοιµωξιολογίας και ειδικός επιστήµονας του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας.
Σε ό,τι αφορά τον υγιή πληθυσµό, επισηµαίνει: «∆ίνουµε αντιικά φάρµακα όταν εµφανίσουν εξαρχής σοβαρά συµπτώµατα. Για παράδειγµα, εάν κανείς εµφανίσει έντονους πόνους στο στήθος. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν κίνδυνοι. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι δηµοσιεύτηκε στο µεγαλύτερο περιοδικό υγείας του κόσµου, το “New England Journal of Medicine”, µια πολύ µεγάλη έρευνα, η οποία έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν γρίπη έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εµφανίσουν έµφραγµα του µυοκαρδίου την εβδοµάδα µετά τη γρίπη. Αρα, στις περιπτώσεις µε σοβαρά συµπτώµατα χρειάζεται προσοχή».
Τι πρέπει να προσέχουµε
Πάντως ο κ. Τσιόδρας είναι καθησυχαστικός λέγοντας ότι στον υγιή πληθυσµό µόνο 1 στους 10.000 µπορεί να πάθει σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη, ενώ εκτιµά ότι σε σχέση µε το 2015 και το 2016, τα κρούσµατα και οι θάνατοι φέτος είναι λιγότεροι.
Στη χώρα µας µε βάση τις στατιστικές κάθε χρόνο νοσεί από γρίπη το 5 µε 10% του πληθυσµού δηλαδή πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι. Να σηµειωθεί ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη καταγράφονται 40.000 θάνατοι από τον ιό της γρίπης, ενώ µόνο φέτος στην Αµερική υπολογίζεται ότι οι συνολικές νοσηλείες εξαιτίας της νόσου άγγιξαν τις 108.000.
Τα σηµάδια που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι: αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχας, έντονος πόνος στους µυς και στις αρθρώσεις. Επίσης, µπορεί να εµφανιστεί καταρροή, πονόλαιµος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθηµα κόπωσης, διάρροια και έµετοι.
Πάντως, µέχρι στιγµής στη χώρα µας τα θύµατα είναι κυρίως άτοµα που αντιµετώπιζαν υποκείµενο νόσηµα, έπασχαν δηλαδή από άλλη νόσο, προτού προσβληθούν από τον ιό και χάσουν τη ζωή τους. Ακόµη και το βρέφος που άφησε την τελευταία του πνοή και ήταν κάτω των 12 µηνών παρουσίαζε πρόβληµα υγείας.
Με εξαίρεση τα δύο παιδιά, τα υπόλοιπα θύµατα του θανατηφόρου ιού ήταν άτοµα από 25 ετών και άνω, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν είχαν εµβολιαστεί, αφού µόλις το 15% αυτών είχε κάνει το εµβόλιο κατά της γρίπης που καλύπτει τον ιό Η1Ν1, ο οποίος και φέτος είναι ο κυρίαρχος τύπος Α. ∆εν είναι τυχαίο ότι οι επιστήµονες και το υπουργείο Υγείας συνιστούν το εµβόλιο της γρίπης ακόµη και αυτήν την περίοδο, παρότι η έναρξη της εµβολιαστικής περιόδου είναι τον Οκτώβριο.
Στο ανώτατο σηµείο
Να σηµειωθεί, τέλος, ότι οι επιστήµονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιµούν ότι το ανοδικό κύµα της γρίπης θα συνεχιστεί για άλλες έξι εβδοµάδες, ενώ αυτήν την περίοδο βρισκόµαστε στο ανώτατο σηµείο της έξαρσης της γρίπης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καταγγέλλει την απαράδεκτη ολιγωρία του υπουργείου Υγείας να θωρακίσει υγειονοµικά τη χώρα µας, µε αποτέλεσµα η Ελλάδα να κατέχει τα τελευταία χρόνια το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων από γρίπη στην Ευρώπη. Σύµφωνα µε τον ΙΣΑ, η Ελλάδα κατέχει τα τελευταία χρόνια το θλιβερό ρεκόρ στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον αριθµό των σοβαρών κρουσµάτων και των θανάτων από γρίπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 κατεγράφησαν 197 θάνατοι, όταν σε άλλες χώρες, όπως είναι η Σουηδία, οι θάνατοι από γρίπη δεν ξεπέρασαν τους 30.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr