Πάτρα - Καρδιολόγος Ωνασείου για θανάτους Τζωρτζίνας και Ίριδας: Δεν υπάρχει κανένα γονιδιακό εύρημα που να τους δικαιολογεί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Για την υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών από την Πάτρα κατέθεσε ο καρδιολόγος του Ωνασείου, Άρης Αναστασάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, και παρά την προσπάθεια της μητέρας των παιδιών και κατηγορούμενης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, Ρούλας Πισπιρίγκου, για σύνδεση των αιφνίδιων θανάτων τους με κληρονομικά αίτια, δεν υπήρξε καμία κληρονομική πάθηση στην οικογένεια που να δίνει άλλοθι στην κατηγορούμενη.
«Ζητήσαμε αίμα της Τζωρτζίνας και αίμα του έξι μηνών βρέφους, που είχε πεθάνει. Επιπλέον, ζητήσαμε να μας στείλουν ό,τι κλινικό στοιχείο υπήρχε από το πρώτο παιδί της οικογένειας που είχε πεθάνει το 2019, τη Μαλένα. Ήρθαν και οι γονείς στο Ωνάσειο και πήραν δείγμα αίματος, ενώ υποβλήθηκαν σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο», εξήγησε ο υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών και Σπάνιων Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Ωνασείου στην κατάθεσή του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ειδικοί του νοσοκομείου εξέτασαν 948 γονίδια ενώ, σε όλα τα μέλη της οικογένειας Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη έγιναν αιματολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια κληρονομική πάθηση.
«Οι εξετάσεις των γονιών, αλλά και των παιδιών ήταν απολύτως καθαρές και έδειξαν ότι δεν υπήρχε κάποια κληρονομική πάθηση στην οικογένεια. Οι επιστήμονες αρχικά έκαναν γονιδιακούς ελέγχους στο αίμα της Τζωρτζίνας και της Ίριδας, ελέγχοντας 128 γονίδια που ευθύνονται για καρδιακές παθήσεις και όπως λέει χαρακτηριστικά o καρδιολόγος, δεν βρήκαμε τίποτα», κατέθεσε ο κ. Αναστασάκης και σημείωσε ότι η διαδικασία υπήρξε ιδιαίτερα λεπτομερείς. «Προχωρήσαμε σε ανεξάρτητο έλεγχο των δύο παιδιών, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας. Πήραμε το αίμα του ενός παιδιού (Τζωρτζίνα) και το ελέγξαμε για όλα τα 128 γονίδια που συνδέονται με μυοκαρδιοπάθειες και αρρυθμιογόνα, ηλεκτρικά σύνδρομα που προκαλούν νεανικό αιφνίδιο θάνατο. Το ίδιο ακριβώς κάναμε και για το άλλο παιδί (Ίριδα). Το αποτέλεσμα των γενετικών ελέγχων ήταν αρνητικό για μεταλλάξεις, παθολογικές σε όλα τα γονίδια που ελέγχθηκαν. Με λίγα λόγια δεν βρήκαμε τίποτα», είπε.
Ο γιατρός δεν αρκέστηκε στα δικά του ευρήματα, αλλά απευθύνθηκε και σε άλλο εξειδικευμένο κέντρο για περαιτέρω εξετάσεις, όπου ελέγχθηκαν επιπλέον 840 γονίδια. Τα αποτελέσματα και αυτών των εξετάσεων, που βγήκαν στις 30 Μαρτίου, υπήρξαν επίσης αρνητικά σε γονιδιακές παθήσεις. «Ουσιαστικά εξαντλήσαμε τα όρια της υπάρχουσας γνώσης στην εξέταση της διερεύνησης του αιφνίδιου θανάτου. Στη συνέχεια, για λόγους ερευνητικούς, στείλαμε ξανά τα δείγματα αίματος των παιδιών στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών για να διερευνηθούν για 840, πλέον, γονίδια», εξήγησε ο ίδιος.
Ο Άρης Αναστασάκης αναφέρθηκε και στην αντίδρασή του όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, και αφότου απέκλεισε μία καρδιολογική αιτία θανάτου. «Όταν πέθανε η Τζωρτζίνα μου τηλεφώνησε ο κύριος Παπαγιάννης και μου είπε: ‘Δεν φαντάζεσαι τι έγινε, πέθανε και το τρίτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα’. Μόλις μου το είπε αμέσως το μυαλό μου πήγε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από καρδιολογικής αιτίας», είπε και, στη συνέχεια, περιέγραψε τις καταγραφές του απινιδωτή τα κρίσιμα τελευταία λεπτά πριν το κορίτσι χάσει την ζωή του.
«Ο απινιδωτής άρχισε να βηματοδοτεί, που σημαίνει ότι ο απινιδωτής λειτουργούσε κανονικά και στη συνέχεια το μυοκάρδιο έπαψε να αντιδρά. Ένιωσα μεγάλη έκπληξη. Είχαμε οχυρώσει αυτό το παιδί ηλεκτρικά πλήρως και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι υπήρχε πρόβλημα με την αντλία, το μυοκάρδιο.
Από περιγραφή όμως που σας είπα, βλέπαμε από τον απινιδωτή ότι συμβαίνει αυτό ακριβώς, για το οποίο είχαμε οχυρώσει το παιδί. Βλέπαμε δηλαδή ότι:
- Δεν είχε γίνει κοιλιακή ταχυκαρδία, ο οποίος είναι και ο συνήθης μηχανισμός που σκοτώνει ένα παιδί ξαφνικά.
- Ήταν πολύ περίεργο που ξαφνικά ξεκίνησε μια βραδυκαρδία που δεν είχε καταγραφεί στις προηγούμενες φάσεις.
- Ήταν ανεξήγητο το ότι σταμάτησε να λειτουργεί το μυοκάρδιο».
Θα έπρεπε να υπήρχε μια προειδοποιητική φάση πριν τον θάνατο του παιδιού
«Με απλά λόγια, από τις καταγραφές βλέπαμε ότι ο βηματοδότης έδινε το ηλεκτρικό ερέθισμα, αλλά το μυοκάρδιο δεν αντιδρούσε. Το μυοκάρδιο παύει να λειτουργεί όταν δεν μεταφέρεται αίμα στην κάρδια ή όταν το αίμα δεν μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα. Στην περίπτωση λοιπόν της Τζωρτζίνας έχουμε μια απότομη μετάβαση σε ένα απόλυτα καταστροφικό γεγονός, δηλαδή στην καταστροφή του μυοκαρδίου. Ωστόσο δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Θα έπρεπε να υπήρχε μια προειδοποιητική φάση και εξέλιξη, κάτι το οποίο δεν συνέβη», είπε.
Η αλλοιωμένη φωνή που «έριξε» ευθύνη στον Μάνο Δασκαλάκη
Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών -της έξι μηνών Ίριδας, της 3,5 ετών Μαλένας και της 9χρονης Τζωρτζίνας- στην Πάτρα. Τώρα, η πλευρά του πατέρα, Μάνου Δασκαλάκη, «αναγνωρίζει» τη φωνή της εν διαστάσει συζύγου του και μητέρας των παιδιών, Ρούλας Πισπιρίγκου, σε ανώνυμα τηλεφωνήματα που τον «έδειχναν» ως ύποπτο.
Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών για τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας, συνεχίζονται.
Ανώνυμα τηλεφωνήματα που είχε δεχθεί δημοσιογράφος και έβαζαν στο «κάδρο» των υπόπτων τον Μάνο Δασκαλάκη, φαίνεται πως έγιναν από τη Ρούλα Πισπιρίγκου, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega.
Ειδικότερα, τα δύο περιστατικά σημειώθηκαν στις 15 και 25 Μαρτίου φέτος, όταν μία άγνωστη γυναίκα τηλεφώνησε σε εκπομπή της τηλεόρασης και με αλλοιωμένη φωνή είπε πως επιρρίπτει την ευθύνη για τη «δολοφονία» των παιδιών στον Μάνο Δασκαλάκη, «γιατί αυτός ξέρει τι απέγιναν τα παιδιά του».
«Σώστε την ψυχή των παιδιών αυτών» φέρεται να είπε επίσης η γυναίκα στο τηλέφωνο.
Τώρα, τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει η πλευρά του Μάνου Δασκαλάκη που με βεβαιότητα δηλώνει ότι η φωνή είναι της 33χρονης κατηγορούμενης. Οι αστυνομικές Αρχές, από πλευράς τους, δηλώνουν πως μπορεί να επιβεβαιωθεί αυτό μέσω έρευνας στα αστυνομικά εργαστήρια παρά την αλλοίωση της φωνής.
Σημειώνεται ότι εκείνη την περίοδο, ο Μάνος Δασκαλάκης υπερασπιζόταν τη Ρούλα Πισπιρίγκου, ωστόσο, φέρεται να είχε πει σε οικείους του πως μπορεί να το κάνει σε ορισμένα σημεία αναφορικά με την Τζωρτζίνα και όχι στο σύνολο της υπόθεσης, καθώς ο ίδιος φέρεται να ήταν απών σε αρκετές στιγμές.
Καταθέσεων συνέχεια για τον θάνατο της 9χρονης
Συνολικά τέσσερις παιδίατροι κλήθηκαν τη Δευτέρα στη 18η ανακρίτρια για να καταθέσουν για την υπόθεση της 9χρονης. Ανάμεσά τους η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής και μία γιατρός που είχε συναντήσει πρώτη τη μικρή Τζωρτζίνα στα επείγοντα, όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου την είχε πάει εκεί.
Λίγο πριν μπει στην ανακρίτρια, η συγκεκριμένη γιατρός δήλωσε ότι η μητέρα τής είχε πει πως η κόρη της είχε εμφανίσει νωρίτερα σπασμούς με τα χέρια και το κεφάλι. Ωστόσο, χαρακτήρισε την περιγραφή της 33χρονης «ασαφή» γιατί το παιδί δεν εμφάνιζε συμπτώματα όταν πήγε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το OPEN. Οι καταθέσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι - Αγνοούνται και τα οικονομικά αρχεία
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr