Από τη Μυτιλήνη στη Γαλλική Γουιάνα: Δύο Έλληνες φοιτητές στην εκτόξευση του Hellas Sat 4
Μαζί από το Λύκειο, όπου εκτόξευαν... τενεκεδάκια, οι δύο Έλληνες μιλούν για τα όνειρά τους στο ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Δύο παιδιά από τη Μυτιλήνη, ο Ηλίας Ψυρούκης και ο Ηλίας Θεοδωρίδης, βρέθηκαν στο διαστημοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας και παρακολούθησαν την εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου του Hellas Sat 4. Συμμαθητές στο 3ο Λύκειο της Μυτιλήνης, αποφάσισαν να συνεργαστούν με μοναδικό στόχο, όπως λένε στο ethnos.gr, «να κάνουμε τη δική μας πορεία στον τομέα του Διαστήματος».
Οι δύο 23χρονοι -παρά το νεαρό της ηλικίας τους- που σπουδάζουν στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχουν κάνει αρκετούς στον συγκεκριμένο χώρο να μιλούν για τα κατορθώματά τους. Από το Λύκειο, κιόλας, όπως σημειώνουν και οι δύο, συμμετείχαν σε μια μαθητική παρέα και με τους συμμαθητές τους εκτόξευαν... τενεκεδάκια.
Το εισιτήριο για τη Γαλλική Γουιάνα
Το 2012, οι Ηλίας Ψυρούκης και Ηλίας Θεοδωρίδης κέρδισαν τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό CanSat με την κατασκευή του «Icaromenippus 3D». Η κατασκευή αφορούσε έναν δορυφόρο με τη χρήση του οποίου απεικόνισαν τρισδιάστατα την επιφάνεια της Γης. Πώς, όμως, βρέθηκαν από αυτή την κατασκευή στη Γαλλική Γουιάνα; Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο Ηλίας Θεοδωρίδης «τον Αύγουστο του 2018 ήμασταν η πρώτη ομάδα που εκτόξευσε εξ ολοκλήρου πύραυλο ισχυρής ισχύος στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2018 κατακτήσαμε τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό Copernicus Hackathlon που διοργάνωσε το Corallia και έγινε με την υποστήριξη του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και της Hellas Sat».
Επίσης, όπως αναφέρει ο 23χρονος «πήγαμε στη Λατινική Αμερική, επειδή υπήρχε μια συνεργασία με τον Hellas Sat για να ταξιδέψουμε και να δούμε την εκτόξευση». Εκεί, σύμφωνα με τον Ηλία Ψυρούκη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά πώς λειτουργεί πραγματικά ένα space center και πώς μπορούν να συνεργαστούν χιλιάδες άτομα μεταξύ τους. «Υπήρχαν περίπου 1.500 άμεσοι εργαζόμενοι και τουλάχιστον 7.000 έμμεσοι», σημειώνει ο νεαρός και προσθέτει: «Η λειτουργία αυτής της ομάδας και η εμπειρία που αποκομίσαμε, μας έδωσε όραμα για το μέλλον».
Από το Λύκειο στην ίδρυση ΜΚΟ
Μετά το Λύκειο, οι δύο συμμαθητές και φίλοι -πάντα με τη βοήθεια του καθηγητή τους, Γιώργου Κοντέλλη- αποφάσισαν να περάσουν στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ. Κάπως έτσι, όπως περιγράφουν και οι δύο, άρχισε το ταξίδι τους για το Διάστημα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ιδρύσει έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, τη Spin-Space Innovation, με την οποία δουλεύουμε μαζί με περίπου 50 εθελοντές σε πρότζεκτ που μας κινούν το ενδιαφέρον», λέει ο Ηλίας Θεοδωρίδης.
Οι δύο νεαροί διοργανώνουν τον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece, με τον οποίο έχουν δώσει μέσα σε τρία χρόνια τη δυνατότητα σε περισσότερους από 350 μαθητές και φοιτητές να κατασκευάσουν τους δικούς τους μικρούς δορυφόρους. «Το κύριο έργο μας είναι να παίρνουμε μαθητές και φοιτητές και να τους δίνουμε τη δυνατότητα της υλοποίησης μιας διαστημικής αποστολής ή μιας συσκευής που σχετίζεται με το Διάστημα. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να στείλουμε στο Διάστημα μια συσκευή δικής μας παραγωγής», λέει ο Ηλ. Θεοδωρίδης. Για να συμπληρώσει ο Ηλ. Ψυρούκης: «Έχουμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων στερεού καυσίμου και είμαστε η πρώτη ομάδα που κατάφερε να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να εκτοξεύσει έναν πύραυλο υψηλής ισχύος στην Ελλάδα».
Ακόμη, οι δύο νεαροί πραγματοποιούν δωρεάν σεμινάρια σε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το πώς μπορούν να βρίσκουν λύσεις στο διαδίκτυο.
Το μέλλον τους στην Ελλάδα
Και οι δύο νέοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Άλλωστε, όπως λένε, ο τομέας του Διαστήματος στη χώρα μας είναι αναπτυσσόμενος. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον Ηλ. Θεοδωρίδη, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 2.000 εργαζόμενοι σε 35 εταιρείες και 15 ερευνητικά κέντρα, που ασχολούνται με το Διάστημα. «Εμείς θέλουμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια», σημειώνουν οι δύο νεαροί. Και γι' αυτό τονίζουν προς τους μαθητές ότι «το Διάστημα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Το Διάστημα δεν πρέπει να μας φοβίζει. Όπως μπορέσαμε εμείς να φτάσουμε μέχρι εδώ, έτσι θα μπορούν και άλλοι. Γι' αυτό αξίζει μόνο να προσπαθούμε».
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr