Υποχρεωτική η σύνδεση των σπιτιών στο αποχετευτικό δίκτυο - Ερχονται πρόστιμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Χρονικό περιθώριο έξι μηνών προκειμένου να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές, στις οποίες ολοκληρώνονται τα σχετικά έργα. Σε περίπτωση που αμελήσουν την υποχρέωση αυτή θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο το ύψος του οποίου θα καθοριστεί σε επόμενη φάση.
Αυτό ορίζει άρθρο που έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις αδειοδοτήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Όπως αναφέρεται, με τη ρύθμιση καθιερώνεται υποχρέωση σύνδεσης ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης, εντός έξι μηνών από την ειδοποίηση της αρμόδιας για την ύδρευση και αποχέτευση αρχής, καθώς και πρόστιμο στους κύριους των ακινήτων σε περίπτωση που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο, εφόσον αυτό έχει ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων που εξυπηρετεί τον οικισμό είναι λειτουργική.
Το υπουργείο εισάγει τη ρύθμιση αυτή καθώς στο παρελθόν και ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απέφευγαν να συνδεθούν με το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης τους εξαιτίας του υπολογίσιμου κόστους και προτιμούσαν να συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από ιδιωτικούς βόθρους.
Ωστοσο πλέον θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις έξι μήνες για να το πράξουν. Το σχέδιο νόμου, πάντως, δίνει τη δυνατότητα προκήρυξης δράσεων για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των ιδιοκτητών, προκειμένου να καλύψουν σημαντικό μέρος των δαπανών τους για την εσωτερική σύνδεση των ιδιοκτησιών τους με το δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού.
Να σημειωθεί ότι το κόστος κατασκευής για τις εξωτερικές διακλαδώσεις του αποχετευτικού συστήματος έως τα όρια του κάθε οικοπέδου αναλαμβάνουν οι δήμοι ή οι εταιρίες. Ομως το κόστος του εσωτερικού δικτύου, το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο, αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο αρκετοί διστάζουν να συνδεθούν με το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής τους.
Στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, πάντως, έχει προβλεφθεί επίσης ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των δαπανών των εξωτερικών διακλαδώσεων των συγχρηματοδοτούμενων έργων αποχέτευσης από τη ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου και μέχρι τη θέση του κεντρικού αγωγού και για τους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.
Μεγάλες οι καθυστερήσεις στα έργα επεξεργασίας λυμάτων
Η επεξεργασία των αστικών λυμάτων και η πολυετής καθυστέρηση των σχετικών έργων είναι μία ακόμα γενεσιουργός αιτία επιβολής τσυχτερών προστίμων στη χώρα μας από το Ευρωπαικό Δικαστήριο. Οι επιδόσεις της Ελλάδας αν και εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια σχετικά βελτιωμένες, δεν είναι αρκετές ώστε να θεωρηθεί ότι έχει συμμορφωθεί με την Ευρωπαική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ σχετικά με την επεξεργασία αστικών λυμάτων. Για το ζήτημα αυτό και τη συμμόρφωση ορισμένων οικισμών της χώρας, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει αιτιολογημένη γνώμη από την Ευρωπαική Επιτροπή με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει την πιθανότητα επιβολής προστίμου εφόσον υπάρξει προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο εξαιτίας της μη συμμόρφωσής της με τη σχετική οδηγία.
Σύμφωνα με την οδηγία, οι πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας μας υποχρεούνται να δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή για τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων τους, καθώς τα μη συλλεγμένα ή μη επεξεργασμένα λύματα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να μολύνουν λίμνες, ποτάμια, το έδαφος και τα παράκτια και υπόγεια ύδατα.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έπρεπε από το 2005 να είχε συμμορφώσει με την ευρωπαϊκή οδηγία 482 οικισμούς της με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων. Ωστόσο μέχρι και πριν δύο χρόνια σε συμμόρφωση ήταν μόλις 170 οικισμοί, ενώ πλέον έχουν προστεθεί άλλοι 70 φτάνοντας συνολικά τους 240 σε όλη τη χώρα.
Η αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαικής Επιτροπής αφορά 209 οικισμούς εκ των οποίων οι 37 βρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ τόσο ως προς τη συλλογή αστικών λυμάτων, όσο και ως προς τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων που τους εξυπηρετουν. Άλλοι 137 οικισμοί έχουν πάρει έγκριση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ή από εθνικά προγράμματα για την υλοποίηση των έργων και σε 100 από αυτούς ήδη εκτελούνται έργα. Για 5 οικισμούς εκκρεμεί έγκριση χρηματοδότησης, ενώ 20 δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τις μελέτες τους.
Παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι προσπάθειες επεξεργασίας των λυμάτων και για τους οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη δημοσιεύσει πρόσκληση για την χρηματοδότηση τέτοιων έργων με 230 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στην πρόσκληση ορίζεται ότι οι προτάσεις που θα υποβληθούν πρέπει να αφορούν:
Έργα υποδομής δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Έργα αναβάθμισης, επέκταση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού.
Έργα υλοποίησης υποδομής διαχείρισης ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Τα έργα αυτά θα πρέπει να οδηγούν στη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των Ευρωπαικών Οδηγιών, στην κάλυψη με επαρκή δίκτυα αποχέτευσης και Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και, κατά συνέπεια, στην εξάλειψη σηπτικών δεξαμενών (βόθρων) στις περιοχές αυτές. Επιπροσθέτως θα συντελέσουν στην ενίσχυση της διαχείρισης των υπερβολικών φορτίων αποχέτευσης, λόγω πρόσθετου πληθυσμού, στη διαχείριση του μέγιστου πληθυσμού κατά την τουριστική περίοδο με κάλυψη για 40 έτη και στη βελτιωμένη διαχείριση της συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε αυτούς τους οικισμούς.
Πώς το Μαξίμου έφτασε στη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ –Το παρασκήνιο, οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι και οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη
Πολυτεχνείο: «Αστακός» η Αθήνα με 5.500 αστυνομικούς - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Αστοχία στην πρόγνωση για την κακοκαιρία Alexandros: Ποιά ήταν τα αίτια - Η εξήγηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Επιστρέφει με νέα ταινία ο James Bond - Οι αποκαλύψεις για τον πρωταγωνιστή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr