Ποιοι Δήμοι κόβονται από τα κονδύλια για την πυροπροστασία… κάθε χρόνο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Απολύτως... πυράντοχους θεωρεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έξι δήμους της Ελλάδας, καθώς μόνο έτσι θα μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός ότι ειναι οι μοναδικοί, οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι από την κρατική επιχορήγηση για αυτές τις δράσεις.
Ποιοι Δήμοι κόβονται από τα κονδύλια για την πυροπροστασία
Πρόκειται για τους δήμους Αλίμου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου - Ταύρου και Πειραιά, οι δήμαρχοι των οποίων ματαίως αναμένουν από πέρυσι να τους αποσταλεί ο αλγόριθμος του αποκλεισμού τους από το αρμόδιο υπουργείο.
Οπως επεσήμανε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) από την επικοινωνία και τις συναντήσεις που είχαν με τους αρμοδίους προέκυψε ότι η χρηματοδότηση υπολογίζεται με κριτήρια μεταξύ των οποίων ο πληθυσμός και η δασικότητα ενός δήμου μέσω ενός αλγορίθμου τον οποίο ακούν αλλά δε ...βλέπουν. Προφανώς οι συγκεκριμένοι έξι δήμοι πόρρω απέχουν από το να χαρακτηριστούν δασικοί. Ωστόσο το ίδιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς και για τη Νίκαια, τον Ρέντη, τη Δραπετσώνα ή το Κερατσίνι, δήμους γειτονικούς με τα ίδια χαρακτηριστικά, οι οποίοι όμως εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται κανονικά.
Το ζήτημα δεν είναι καινούριο, αλλά δεδομένου ότι τα ποσά που μοιράζονται οι υπόλοιποι 326 δήμοι που χρηματοδοτούνται δεν είναι μεγάλα, οι δημοτικές αρχές των έξι δήμων της Αττικής αντιλήφθηκαν μόλις πέρυσι ότι έχουν εξαιρεθεί. Από τότε ξεκίνησαν μία προσπάθεια να ενταχθούν στη σχετική λίστα, η οποία όμως παρά και τις σχετικές δεσμεύσεις του υπουργού, Χρήστου Στυλιανίδη μετά τη σύσταση του αρμόδιου υπουργείου δεν είχε αποτέλεσμα.
Υπενθυμίζεται ότι για φέτος το σχετικό κονδύλι ανήλθε στα 18,4 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 16,9 εκατομμύρια κατευθύνθηκαν στους δήμους της χώρας και τα υπόλοιπα στους Συνδέσμους Δήμων: «Φέτος τα χρήματα δόθηκαν νωρίτερα συγκριτικά με άλλες χρονιές, αλλά εμείς παραμείναμε αποκλεισμένοι», σημείωσε ο κ. Κονδύλης.
Προσέθεσε ότι το βοήθημα έχει περισσότερο συμβολική παρά πρακτική αξία, ενώ τόνισε ότι για την κατανομή του χρησιμοποιείται ένα σύστημα ...copy paste που χρονολογείται εδώ και μία τουλάχιστον 15ετία: «Είναι προφανές ότι η κατανομή γίνεται με ένα σύστημα πριν και τον Καλλικράτη με βάση τη διοικητική διαίρεση της χώρας ανα νομαρχιακή ενότητα των ...καταργημένων νομαρχιών».
Ο δήμαρχος Αλίμου μάλιστα χαρακτήρισε κοροιδία τη συμπεριφορά των υπηρεσιακών παραγόντων της Πολιτικής Προστασίας απέναντί τους καθώς όπως σημείωσε «αντί να παραδεχτούν ότι πρόκειται για λάθος, προσπάθησαν με ψέματα και επικαλούμενοι έναν αλγόριθμο που δεν είδαμε ποτέ αν και τον ζητήσαμε πολλές φορές να δικαιολογήσουν την απόφαση. Εφτασαν στο σημείο να μας πουν «τι». Αδιανόητα πράγματα. Ούτε ο Πειραιάς, ούτε ο Αλιμος, ούτε κανένας δήμος δεν είναι πυράντοχος ώστε να θεωρείται βέβαιο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Ολοι πρέπει να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα».
Οι έξι δήμαρχοι ζητησαν τον εν λόγω αλγόριθμο δύο φορές με έγγραφο χωρίς ανταπόκριση μέχρι που πήραν εισαγγελική παραγγελία γι΄αυτό το σκοπό: «Τελικά μας εστάλη ένας πίνακας με τους δήμους και τα ποσά, ένας πίνακας που δεν είχε αναφορά ούτε σε κριτήρια δασικότητας ή πληθυσμιακά, ένας πίνακας με αυθαίρετα νούμερα που μπορεί να έχουν προκύψει και στο ...περίπου» είπε ο κ. Κονδύλης.
Σε συνάντηση των δημάρχων με τον κ. Στυλιανίδη, ο δεύτερος αναγνωρισε το πρόβλημα της απώλειας αρκετών χρημάτων εδώ και πολλά χρόνια υποσχόμενος ότι θα επιλυθεί. Με έκπληξη όμως οι αιρετοί των έξι δήμων είδαν στη συνέχεια ότι αποκλείστηκαν και φέτος από τη χρηματοδότηση.
«Θεωρούμε απόλυτα δίκαιο το αίτημα. Δεν μπορεί να αποκλείονται 6 δήμοι από το σύνολο των δήμων και εισηγούμαστε να υπάρξει άμεσα από ΚΑΔ χρηματοδότηση για τις ανάγκες της πυροπροστασίας, να δοθεί άμεσα στην ΚΕΔΕ ο αλγόριθμος κατανομής των κονδυλίων μαζί με ανάλυση των κριτηρίων και στάθμισή τους» επεσήμανε ο Δ. Κουπτσίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ δεν έλαβε ποτέ γνώση επικαιροποιημένης λίστας των επιχορηγήσεων. Ζήτησε την αναγνώριση του λάθους και μία νέα κατανομή των κονδυλίων καθώς επίσης και την τακτοποίηση κατ΄ελάχιστον και της περσινής πληρωμής με μεταφορά χρημάτων από άλλους κωδικούς αν χρειαστεί.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr