Στοχευμένους ελέγχους σε τουριστικές περιοχές ξεκινά μέσα στον μήνα η Επιθεώρηση Εργασίας μετά τις σοκαριστικές καταγγελίες εργαζομένων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μέσα στον Μάιο ξεκινούν φέτος στοχευμένοι εντατικοί έλεγχοι σε περιοχές υψηλής τουριστικής κίνησης από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Οι έλεγχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα διενεργηθούν από την Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας με αξιοποίηση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και ανεξάρτητα από τους τακτικούς ελέγχους που διενεργούν οι κατά τόπο αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ. Θα επικεντρωθούν δε σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:
- Παράκτιες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής
- Νησιά του Νότιου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Ίος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Ρόδος, Κως, Πάτμος, Λέρος).
- Κρήτη (Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου).
- Νησιά Ιονίου (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Κέρκυρα).
- Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Στόχος των ελέγχων είναι η διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, στην τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας, θέματα αμοιβών, αδειών και λοιπών παροχών εργασίας καθώς και ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Χατζηδάκης: Υγιής επιχειρηματικότητα και εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν συμβαδίζουν
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «υγιής επιχειρηματικότητα και εκμετάλλευση των εργαζομένων δεν συμβαδίζουν».
«Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω του ΣΕΠΕ δίνει έμφαση και προτεραιότητα στους ελέγχους τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικά εκεί που υπάρχουν καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές. Ο τουρισμός μας είναι ένας δυναμικός κλάδος με μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας. Γι' αυτό τον λόγο, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες ήρθε στο «φως» μία νέα και εξοργιστική καταγγελία για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μύκονο από μια κοπέλα που είχε πάει να εργαστεί στο νησί.
«Ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχω ζήσει ποτέ μου. Τα δωμάτια ήταν πάρα πολύ μικρά, με 2-3 άτομα να μένουν μέσα, με πολλή υγρασία, με πολλή μούχλα και κατσαρίδες να πετάνε. Έκανα μπάνιο και καθάριζα τη μούχλα με βετέξ από πάνω μου. Μπορεί το δωμάτιο να μην είχε air condition σε συνθήκες αφόρητης ζέστης. Αναγκάστηκα να αγοράσω αφυγραντήρα στη μέση της σεζόν. Άλλο θέμα είναι η διατροφή. Σου υπόσχονται δύο ή τρία γεύματα την ημέρα και μόλις αντικρίζεις την πραγματικότητα αναγκάζεσαι να τρως απέξω», είχε δηλώσει η κοπέλα, μιλώντας στο OPEN.
Πριν από την εν λόγω καταγγελία, μιλώντας στο mykonoslive.tv ακόμη μια εργαζόμενη περιέγραψε τα όσα έζησε όταν δούλεψε το καλοκαίρι στο νησί. Όπως αναφέρει το δωμάτιο που της παραχώρησε η επιχείρηση ήταν σε άθλια κατάσταση. Έπρεπε να μείνει σε ένα σπίτι που βρισκόταν σε σπηλιά με τα έπιπλα φαγωμένα από τα ποντίκια, και μαζί με τρεις άνδρες συναδέλφους της. Η ίδια μη μπορώντας να μείνει εκεί, κοιμόταν στο αυτοκίνητό της επί τρεις μήνες. Όπως λέει έκανε μπάνιο στις ντουζιέρες της παραλίας.
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr