Θάνατος 3χρονης στη Θεσσαλονίκη: «Το φάγανε άδικα το παιδί μου» δηλώνει η μητέρα - Τι λένε οι ειδικοί για ιατρικό φάκελο και νόσο Kawasaki
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ο θάνατος του 3χρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη μετά από πολυήμερη νοσηλεία προκαλεί θλίψη και πολλά ερωτήματα στα οποία οι ειδικοί καλούνται να δώσουν απαντήσεις. Σημειώνεται ότι το παιδί εισήχθη για νοσηλεία την Μεγάλη Τρίτη στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» έχοντας πρήξιμο στον αριστερό αστράγαλο. Μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο διακομίστηκε στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου νοσοκομείου όπου και κατέληξε μετά από λίγες ώρες.
Μιλώντας στο Mega η μητέρα της 3χρονης τόνισε ότι η οικογένεια έχει ήδη καταθέσει μήνυση. «Από εδώ και πέρα ο νόμος. Ο κ. Διαλυνάς θα αποφανθεί. Έχουμε καταθέσει ήδη μήνυση, τελείωσε. Εφόσον δεν παίρνουμε τις απαντήσεις εν ζωή, τις ψάχνουμε στον θάνατο», δήλωσε η μητέρα του παιδιού.
Για το ενδεχόμενο να υπήρξε ιατρικό λάθος σημείωσε ότι: «Αυτό είναι πίστη, ελπίζω να διαψευστεί για να νιώσω ίσως ανακούφιση ότι, τί να πω, ότι δεν μου «έφαγαν» το παιδί; Τί να πω, δεν ξέρω, δεν μπορώ, δεν έχω σκέψη να σας πω, δεν έχω σκέψη. Τί να πω; Μακάρι να μην ήταν άρρωστο και να μη το ήξερα; Ή να πω “μου το φάγανε”; Τί είναι καλύτερο;»
Νίκος Διαλυνάς: Δημιουργούνται ερωτηματικά και χρειαζόμαστε επειγόντος τον ιατρικό φάκελο
Μιλώντας από τη πλευρά του στο grtimes.gr ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς είπε: «δέχομαι σωρεία τηλεφωνημάτων από Έλληνες γιατρούς του εξωτερικού οι οποίοι μου εκφράζουν, την απορία τους πως ένα παιδάκι νοσηλεύτηκε 11 μέρες και δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια διάγνωση οι γιατροί. Από αυτά που άκουσαν και μόνο μου εκφέρουν κάποιες ιατρικές απόψεις σχετικά με το που οφείλεται η θάνατος, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργείται μια άσχημη εντύπωση στο εξωτερικό- γιατί αμέσως έχει διαδοθεί αυτό το γεγονός- για την αδυναμία διάγνωσης του θανάτου ενός παιδιού, μετά από 11 μέρες νοσηλείας. Για ποιο λόγο μεταφέρθηκε το παιδάκι αυτό, ουσιαστικά σε προθανάτια κατάσταση, δύο ώρες πριν πεθάνει στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο; Εάν λοιπόν υπήρχε κάποιο θέμα υποδομής ή έλειπε κάποια ειδικότητα για τα παιδιά και έπρεπε να τη βρουν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, έπρεπε να το στείλουν πιο μπροστά τα παιδί. Ή εν πάση περιπτώσει να ζητήσουν μια βοήθεια από κάποιον ειδικό του Ιπποκράτειου, να έρθει στο Παπαγεωργίου, να δει το παιδί και να εκφέρει και αυτός την άποψη του» επισήμανε ο κ. Διαλυνάς.
Τέλος, τόνισε στo grtimes.gr ότι: « Η συνεργασία μεταξύ των γιατρών είναι απαραίτητη όταν είναι να σωθεί μια ζωή και δη μια ζωή ενός παιδιού τριών ετών. Δημιουργούνται ερωτηματικά και χρειαζόμαστε επειγόντος τον ιατρικό φάκελο, τον οποίο δεν τον έχουμε. Ούτε καν ενημερωτικό σημείωμα δεν είχε η ιατροδικαστής προτού να διενεργήσει τη νεκροψία – νεκροτομή. Το ζήτησε και δεν εστάλη. Άρα θέλουμε τον ιατρικό φάκελο, όχι μόνο για να δούμε αν υπάρχουν παραλείψεις, ελλείψεις κλπ αλλά για να βοηθηθούν οι πάντες και να δούμε από τι πέθανε αυτό το παιδάκι».
Έδιναν αγωγή για την «Kawasaki» στο 3χρονο κοριτσάκι
Πληροφορίες πάντως που μετέφερε συγγενικό πρόσωπο της μικρής στο thesstoday.gr αναφέρουν ότι οι γιατροί, οι οποίοι είχαν υπόνοιες για τη νόσο «Kawasaki», χορήγησαν στο παιδί σχετική αγωγή η οποία, όχι μόνο δεν βελτίωσε την κατάστασή του αλλά αντίθετα την επιδείνωσε. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γιατροί στο «Παπαγεωργίου» αποφάσισαν να χορηγήσουν τη συγκεκριμένη αγωγή στο τρίχρονο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν διάφορες συμπτωματολογίες, εξετάζοντας ακόμη και το σενάριο της οξείας συστηματικής αγγειίτιδας.
Μέχρι στιγμής το μόνο που γνωρίζουν οι αρμόδιοι είναι ότι στο τρίχρονο διαπιστώθηκε ανεπάρκεια σε ζωτικά όργανα και υπέστη εγκεφαλικό – πνευμονικό οίδημα, ενώ ακόμη δεν έχουν παραλάβει τον πλήρη ιατρικό φάκελο από το «Παπαγεωργίου». Για τον λόγο αυτόν και με τη συναίνεση της οικογένειας, αποφασίστηκε να σταλούν ξεχωριστά σε εξειδικευμένα ιατρικά εργαστήρια οι βιοχημικές εξετάσεις από το αίμα που λήφθηκε, ώστε να καταγραφεί μια κρυστάλλινη εικόνα για τα αίτια που επέφεραν τον θάνατο.
Εντός ημερών το ενημερωτικό σημείωμα του Παπαγεωργίου στο υπ. Υγείας
Η υπόθεση με τον ξαφνικό θάνατο του τρίχρονου κοριτσιού κινητοποίησε και τον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος ζήτησε έρευνα για τις συνθήκες νοσηλείας του κοριτσιού στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν στο ThessToday.gr ότι εντός ημερών αναμένεται να παραλάβουν το ενημερωτικό σημείωμα από το νοσοκομείο, ώστε να εξεταστεί διεξοδικά ο ιατρικός φάκελος με τα συμπτώματα που έχουν καταγράψει οι γιατροί, τα στοιχεία για τα ζωτικά σημεία, τα φάρμακα και τις δοσολογίες που χορηγήθηκαν, καθώς και το πώς αντέδρασε το άτυχο κοριτσάκι στις θεραπείες.
Δεν έγιναν εγκαίρως εξετάσεις
«Θέλω να πιστεύω ότι θα βρούμε κάποια απάντηση. Είναι πάρα πολύ νωρίς, δεν έχουμε τα δεδομένα, καθώς ακόμα δεν έχουμε παραλάβει τον ιατρικό φάκελο», σημείωσε, η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας, Κατερίνα Αποστολίδου.
Η ίδια υπογράμμισε ότι το παράπονο των γονιών είναι ότι δεν έγιναν εγκαίρως οι εξετάσεις. «Οι γονείς μου ανέφεραν, αλλά πρέπει να διασταυρωθεί και από τον ιατρικό φάκελο, ότι από την πρώτη μέρα οι γιατροί τους είπαν ότι την επόμενη μέρα θα γίνει η αξονική και κάθε μέρα το ανέβαλαν. Έγινε δηλαδή με καθυστέρηση», επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αναφορικά με τη διάγνωση των γιατρών, η ίδια δήλωσε ότι σύμφωνα με τους γονείς, μέσα στις παθήσεις που διερευνούσαν ήταν η νόσος Kawasaki αλλά και ο long covid, καθώς σε τυχαίο έλεγχο που έγινε, βρέθηκαν αντισώματα κορονοϊού στο παιδί.
Τι είναι η αγγειίτιδα λόγω covid που εξετάζεται για τον θάνατο της 3χρονης
Στο μεταξύ ένα σενάριο που εξετάζεται είναι η 3χρονη να είχε αγγειίτιδα λόγω νόσησης από τον κορονοϊό, κάτι το οποίο της προκάλεσε πολυοργανική ανεπάρκεια. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο Mega για την αγγειίτιδα και τις επιπλοκές του κορονοϊού. «Τα παιδιά τα πολύ νεαρά, όχι τριών ετών, πιο μικρά συνήθως, μπορεί να έχουν κάποια προβλήματα. Θεωρώ ότι θα πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Το θέμα με τις σπάνιες επιπλοκές είναι ότι δεν μπορείς να τις προβλέψεις και να τις αποφύγεις τις περισσότερες φορές».Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγγειίτιδα είναι μία φλεγμονή αγγείων που μπορεί να προκληθεί με πολλούς τρόπους, ακόμα και από long covid. «Η πολυοργανική ανεπάρκεια προκύπτει σε βαριά κατάσταση. Είναι ένα οξύ γεγονός που συμβαίνει ως αποτέλεσμα σοκ», δήλωσε.
Την ίδια στιγμή διενεργούνται έρευνες για τις συνθήκες νοσηλείας του 3χρονου κοριτσιού και τις εξετάσεις που έπρεπε να γίνουν. Για το ενδεχόμενο το κορίτσι να έπασχε από σύνδρομο MIS-C ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε:
«Υπάρχουν ενδεχόμενα για διάφορες φλεγμονώδεις νόσους. Τα συμπεράσματα σε αυτά τα σύνδρομα βγαίνουν από πολλαπλές παρατηρήσεις, δεν είναι απλή η διαδικασία για τη διάγνωση τέτοιων συνδρόμων».
Νόσος Kawasaki: Τι είναι και πώς επηρεάζει τα παιδιά
«Η νόσος Καβασάκι είναι μια αγγειίτιδα ουσιαστικά. Η αιτία της είναι άγνωστη. Υποτίθεται ότι προέρχεται από μία υπερβολική αντίδραση εκ μέρους του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού σε μια μόλυνση στα παιδιά που έχουν γενετική προδιάθεση», λέει ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου στο Open και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» σχετικά με την σπάνια ασθένεια.
«Δεν είναι μεταδοτική νόσος και υπάρχουν βέβαια και οι γενετικοί πολυμορφισμοί ανάλογα με το φύλο, με τη φυλή, με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πρόκειται για μια γενικευμένη αγγειίτιδα, είναι δηλαδή φλεγμονή των αγγείων που προκαλεί κυρίως στις αρτηρίες μεσαίου μεγέθους, όπως έχει και η καρδιά. Και αυτό είναι το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Ανδρέου στο Open και συμπλήρωσε:
«Αλλά κυρίως είναι ένα νόσημα που κάνει πολύ υψηλό πυρετό, πάνω από 5-6 μέρες και τότε αρχίζουμε και σκεφτόμαστε μήπως το παιδί έχει Καβασάκι. Το πρώτο σύμπτωμα είναι ότι πάνω από 4-5 ημέρες κάνει έναν πυρετό που δεν ξέρουμε από πού προέρχεται.
Αν το εξετάσουμε το παιδί αυτό, βλέπουμε ότι έχει μια κόκκινη γλώσσα, σκασμένα χείλη, ένα εξάνθημα που μπορεί να βγάλει στο σώμα ή και γύρω από τα γεννητικά όργανα και αρχίζουν και κάνουν και αλλοιώσεις στα άκρα, δηλαδή βλέπουμε στα χέρια και στα πόδια να είναι κόκκινα, πρησμένα.
Μετά από 2-3 εβδομάδες, μπορεί να δούμε ότι ξεφλουδίζουν αυτά τα άκρα. Επίσης, έχουμε και μια διόγκωση στους λεμφαδένες από τη μια μεριά και τα μάτια είναι κόκκινα χωρίς όμως να βγάζουν πύον.
Σαφέστατα αντιμετωπίζεται, υπάρχουν θεραπείες. Είναι μια νόσος την οποία λίγο πολύ τη βλέπουμε συχνά. Είναι γύρω στα 200 περιστατικά στο 1.000.000 παιδιά κάτω των 5 χρονών».
Μπορεί να γίνει θανατηφόρα η νόσος; «Επειδή προσβάλλει τα αγγεία, προσβάλλει και τα αγγεία της καρδιάς και κάνει ανευρύσματα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, υπάρχει μια πιθανότητα 1% να σου δημιουργήσει πρόβλημα. Εάν αντιμετωπιστεί η πιθανότητα αυτή ελαχιστοποιείται πάρα πάρα πολύ. Λίγο πολύ όλοι οι παιδίατροι έχουν δει Καβασάκι, αλλά δεν το έχουμε δει σχεδόν ποτέ θανατηφόρο», τόνισε, τέλος, ο παιδίατρος.
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr