Μάτι: Πως θα αναγεννηθεί - Τι προβλέπεται αναλυτικά για ιδιοκτησίες, αυθαίρετα, περιφράξεις και εισφορές σε γη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Το δρόμο για την ασφαλή ανοικόδομηση του Ματιού μετά την καταστροφική φωτιά, ανοίγει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για την περιοχή, για το οποίο δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα και περιέχει προβλέψεις για την κατασκευή παραλιακού πεζοδρόμου, ευρέος δικτύου πεζοδρόμων, μετακίνηση όλων των περιφράξεων σε συγκεκριμένες αποστάσεις από τον αιγιαλό, απαρέγκλιτη γραμμή δόμησης στα 30 μέτρα από τον αιγιαλό, ασφαλείς διεξόδους προς τη θάλασσα, αλλά και χώρους συνάθροισης κοινού σε περίπτωση κινδύνου. Στόχος είναι το Ματι, η περιοχή η οποία ταυτίστηκε με τη φονική πυρκαγιά του 2018 να ανοικοδομηθεί με βιώσιμο τρόπο που θα διασφαλίζει την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών, βάζοντας ταυτόχρονα φρένο σε προσπάθειες επανάληψης των οικιστικών λαθών που συνετέλεσαν στη μετατροπή του σε παγίδα θανάτου σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς που στοίχισε τη ζωή σε 102 άτομα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι που θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλα αντίστοιχα σχέδια:
- Διασφαλίζεται ικανό πλάτος οδών - συνδυαστικά με μονοδρομήσεις και οργάνωση στάθμευσης - που ενισχύει την ασφάλεια και προβλέπονται διασταυρώσεις με μεγάλους οδικούς άξονες, με παράλληλη διευκόλυνση κίνησης πεζών και ποδηλάτων. Το οδικό δίκτυο προσαρμόζεται ώστε σε περίπτωση επικείμενης ή εν εξελίξει καταστροφής, να επιτρέπεται η απομάκρυνση των πολιτών χωρίς να εμποδίζεται η πρόσβαση οχημάτων άμεσης επέμβασης και παροχής βοήθειας. Αποφεύγονται αδιέξοδα και εξασφαλίζονται ασφαλείς πορείες εκκένωσης πληθυσμού με προδιαγραφές, όπως η αποφυγή μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων.
- Χωροθετούνται κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου - σε εφαρμογή των αρχών για τους ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης πληθυσμού - όπως και ζώνες γραμμικών φυτεύσεων κατά μήκος βασικών οδικών αξόνων και ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου.
- Δημιουργείται ενιαίος παραλιακός περίπατος και διανοίγονται κάθετες προσβάσεις στις ακτές.
Επίσης, η περιοχή θωρακίζεται από φυσικές καταστροφές και από φαινόμενα της κλιματικής κρίσης με την ανάπτυξη ανοιχτών χώρων και διαδρόμων, με την ανάσχεση οικιστικής ανάπτυξης σε περιοχές απότομης κλίσης >70%, με την ενθάρρυνση ανάπτυξης περιαστικής γεωργίας για την αποτροπή επέκτασης της πυρκαγιάς καθώς και με την ανάπτυξη περιβαλλοντικού δικτύου με πλέγμα ζωνών φύτευσης εύρους 100 μέτρων κατά μήκος των ρεμάτων.
Παράλληλα, θεσμοθετούνται ρυθμίσεις για είδη φύτευσης και διαχείριση βλάστησης στον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, για κατασκευαστικά υλικά ανθεκτικά στην ανάφλεξη για νέες κατασκευές και ανακατασκευές καθώς και για την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης δασών που μειώνουν την καύσιμη ύλη στα σημεία διασύνδεσης δάσους- αστικής περιοχής.
Θα ακολουθήσει το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής (ΡΣΕ), που ήδη εκπονείται και αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί τους προσεχείς μήνες. Στόχος του δεύτερου επιπέδου πολεοδομικού σχεδιασμού είναι να καθοριστούν επακριβώς οι κοινόχρηστοι, κοινωφελείς και οικοδομήσιμοι χώροι των προς πολεοδόμηση περιοχών, να εξειδικευτούν οι ρυθμίσεις και οι ειδικές προβλέψεις του ΕΠΣ για την περιοχή "Μάτι" Αττικής περί χρήσεων γης και όρων δόμησης, να δημιουργηθούν τα οικόπεδα μέσω της πράξης εφαρμογής, να καθοριστούν τα διαγράμματα των δικτύων υποδομής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να προωθηθεί κατά προτεραιότητα η εκπόνηση και η έγκριση Τοπικού ΡΣΕ προκειμένου να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες πυρόπληκτων στην περιοχή Σκουφέικα.
Αναλυτικά οι προβλέψεις του Ειδικού Πολοεοδομικού Σχεδίου
Πολεοδομικές Ενότητες και Χρήσεις Γης
Βάσει των προβλέψεων του ΕΠΣ, η πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου (Ν.Αττικής), οργανώνεται σε πέντε Ζώνες Βιώσιμης Πολεοδόμησης και ειδικότερα:
Αγία Μαρίνα
Μάτι
Κόκκινο Λιμανάκι
Σκουφέικα και
Πευκώνας
και σε Ζώνες εκτός πολεοδόμησης (Περιοχές με Ειδικό Νομικό Καθεστώς (ΠΕΚ) και Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ).
Στις πέντε ζώνες βιώσιμης πολεοδόμησης, επιτρέπονται οι χρήσεις αμιγούς κατοικίας, ενώ ειδικά στα οικόπεδα που βρίσκονται στις πολεοδομικές ενότητες Σκουφέικα και Πευκώνας και έχουν πρόσωπο επί της Λεωφόρου Αλ. Φλέμινγκ επιτρέπονται οι χρήσεις γενικής κατοικίας με εξαίρεση τις χρήσεις αποθηκών, εγκαταστάσεων εφοδιαστικής και ΚΤΕΟ.
Στο βορειοδυτικό τμήμα των Σκουφέικων άλλωστε, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης πληγέντων, σε έκταση του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, καθώς και από την οφειλόμενη εισφορά σε γη των όμορων σε αυτά ιδιοκτησιών, με συντελεστή δόμησης 0,50.
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά θα κατασκευαστούν εκατό κατοικίες με προτεραιότητα σε όσους έχασαν την πρώτη κατοικία τους. Οι κοινωνικές κατοικίες θα αναγερθούν σε μια έκταση 17,5 στρεμμάτων με τη συνολική εκμετάλλευση να είναι περίπου 8.000 τ.μ. Πρακτικά δηλαδή θα αναγερθούν 100 κατοικίες των 80 τ.μ. με τις σχετικές εργασίες να εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.
Στην πολεοδομική ενότητα Μάτι, σε χώρο επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, χωροθετείται «Κέντρο Εκπαίδευσης/ευαισθητοποίησης για την προστασία από φυσικές καταστροφές (ΚεΠΦΚα)».
Ο συντελεστής δόμησης καθορίζεται μεταξύ 0,30 και 0,50, ενώ οι υπόλοιποι περιορισμοί δόμησης αναμένεται να καθοριστούν από το Ρυμοτομικό Σχέδιο.
Στις περιοχές που είναι κοντά σε δάση ή δασικές εκτάσεις, επιβάλλεται τήρηση απόστασης γραμμής δόμησης από το όριο δασικής έκτασης τουλάχιστον δέκα μέτρων.
Στις περιοχές Βιώσιμης Πολεοδόμησης ως εισφορά σε γη αποδίδονται κατά προτεραιότητα αδόμητες εκτάσεις, καλυπτόμενες από βλάστηση ακόμη και καθ’ ολοκληρία και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες αποκαθίστανται σε άλλες εκτάσεις, που προκύπτουν από εισφορά σε γη και διατίθενται για αποκατάσταση των εξ ολοκλήρου ρυμοτομούμενων.
Στις εκτός πολεοδόμησης ζώνες εντάσσονται οι Περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς, δηλαδή εκτάσεις που εμπλέκονται με τις διαδικασίες των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας ή εμπίπτουν σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ).
Οι ακριβείς προβλέψεις για περιφράξεις, διεξόδους, ανοικοδόμηση και αυθαίρετα
Την κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων και περιφράξεων στον αιγιαλό ορίζει ξεκάθαρα το ΕΠΣ, καθορίζοντας συγκεκριμένη απόσταση για την οποιαδήποτε παρέμβαση. Συγκεκριμένα, το σχέδιο επιβάλλει την τήρηση απόστασης γραμμής δόμησης από την γραμμή αιγιαλού τουλάχιστον 30 μ. καθώς επίσης και την κατεδάφιση παρανόμων κτισμάτων και περιφράξεων και τη δημιουργία δημόσιου κοινόχρηστου χώρου και πρασίνου στη ζώνη των 30 μ. από τον αιγιαλό, μέσω της εισφοράς σε γη ή με απαλλοτριώσεις όπου απαιτείται, καθώς και με δημοτικά ακίνητα, ακίνητα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Περιορισμοί όμως τίθενται και σε ό,τι αφορά τις περιφράξεις γενικότερα. Συγκεκριμένα, έως την έγκριση του Ρ.Σ.Ε. επιβάλλεται η μετακίνηση των περιφράξεων προς το εσωτερικό των οικοπέδων, σε όσα βρίσκονται εντός της απόστασης 500μ. από την καθορισμένη γραμμή αιγιαλού κατά:
10 μ. από το όριο της οδού, για οικόπεδα με πρόσωπο επί της Λεωφ. Μαραθώνος (κατά το τμήμα της που δεν υφίσταται παράπλευρη οδός),
3 μ. από το όριο της οδού, για οικόπεδα με πρόσωπο επί των οδών Ισμήνης, Ρόδων και Μ. Αλεξάνδρου/Αργιθέας,
2,50 μ. από το όριο της οδού, για οικόπεδα με πρόσωπο επί των οδών Λεωφ. Ποσειδώνος, Δημοκρατίας, Κύπρου, Μακεδονομάχων και Κωστή Παλαμά,
2 μ. από το όριο της οδού, για οικόπεδα με πρόσωπο επί των οδών Μιλτιάδου και Ρήγα Φεραίου,
1,50 μ. από το όριο της οδού, για οικόπεδα με πρόσωπο επί των οδών Καρπάθου, Αεροπορίας, Αγ. Ανδρέα, Μεγ. Αλεξάνδρου (Μάτι) και Νικηταρά καθώς και κατά μήκος όλων των υφιστάμενων οδών του τοπικού οδικού δικτύου,
1,00 μ. από το όριο της οδού, για οικόπεδα με πρόσωπο επί της οδού Αγίας Μαρίνας,
1,50 μ. στις κάθετες προς την ακτή πλευρές για οικόπεδα που έχουν πρόσωπο εκατέρωθεν της Λεωφ. Ποσειδώνος.
Να σημειωθεί ότι οι όροι και οι περιορισμοί, περί των περιφράξεων, ισχύουν ως προϋποθέσεις και στις περιπτώσεις κρατικής ενίσχυσης ή τραπεζικής χρηματοδότησης για την ανακατασκευή/επισκευή κτισμάτων και περιβάλλοντος χώρου.
Παράλληλα επιβάλλεται η τήρηση απόστασης γραμμής δόμησης σε γήπεδα που βρίσκονται επί του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.
Όσον αφορά τα αυθαίρετα, ορίζεται ότι εγκαταστάσεις και κτήρια υπαχθέντα νομίμως στους νόμους περί τακτοποίησης αυθαιρέτων διατηρούνται χωρίς δυνατότητα επέκτασης και δύνανται να αποπερατώνονται, ή και να ανακατασκευάζονται σε περίπτωση ολοσχερούς καταστροφής, και να λειτουργούν με τη χρήση, που προβλέπεται από την οικοδομική τους άδεια ή την ως άνω υπαγωγή.
Στο ΕΠΣ επισημαίνεται η ανάγκη χρήσης σύγχρονων ψυχρών υλικών στον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο και βραδύκαυστων κατασκευαστικών υλικών στις νέες κατασκευές και ανακατασκευές, καθώς και υιοθέτηση παθητικών συστημάτων ψύξης – θέρμανσης.
Δρόμοι και πεζόδρομος
Στο στάδιο του Ρ.Σ.Ε. εξασφαλίζεται η δημιουργία δικτύου βιώσιμης κινητικότητας με διάνοιξη πεζοδρόμου (ελάχιστου πλάτους 3,50μ) σε όλο το μήκος της ακτής της περιοχής επέμβασης και αύξηση της προσπελασιμότητας του παράκτιου μετώπου με διευκόλυνση της πρόσβασης των πεζών σε όλο το μήκος της. Αυτό θα επιτευχθεί με κάθετες προς την ακτή διόδους (ελάχιστου πλάτους 3,00μ), περιορισμό των τεχνικών έργων για την προσέγγιση τροχοφόρων, ώστε να μην προκληθούν αλλοιώσεις στη μορφή και λειτουργία της παραλίας και ελαφρές κατασκευές (μόνιμες και πλωτές αποβάθρες και προβλήτες) για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από τη θάλασσα.
Επιπλέον με το δεύτερο επίπεδο σχεδιασμού θα προβλεφθούν οδοί επαρκούς πλάτους και συγκεκριμένα: πεζόδρομοι από 4 – 6 μ, τοπικές οδοί μονής κατεύθυνσης 6,50 – 8 μ, συλλεκτήριες οδοί μονής κατεύθυνσης χωρίς παρόδια στάθμευση 8 μ., μονής κατεύθυνσης με παρόδια στάθμευση 10 μ., μονής κατεύθυνσης με ποδηλατόδρομο χωρίς παρόδια στάθμευση από 9 – 10,25 μ., μονής κατεύθυνσης με ποδηλατόδρομο και παρόδια στάθμευση 12,25 μ. και διπλής κατεύθυνσης χωρίς παρόδια στάθμευση από 10 - 12 μ.
Τα ρέματα και οι ιδιοκτησίες σε αυτά
Σύμφωνα με το Σχέδιο, έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση των ρεμάτων σε όλο το μήκος τους με διαμόρφωση των παραρεμάτιων εκτάσεων ως ελεύθερων χώρων πρασίνου και υπαίθριας αναψυχής για την δημιουργία «Περιβαλλοντικού Δικτύου» από ανατολικά προς δυτικά και από βορά προς νότο για τη σύνδεση του ορεινού όγκου της Πεντέλης με το θαλάσσιο μέτωπο.
Για την εκπλήρωση του σκοπού, δημιουργούνται από τις εισφορές σε γη, εντός της παραρεμάτιας ζώνης συνολικού εύρους της τάξης των 100 μέτρων, δημόσιοι χώροι, κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου.
Βάσει των προβλέψεων, απαγορεύεται η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών και επιβάλλεται η κατεδάφιση υφιστάμενων κτιρίων εντός της ζώνης των οριογραμμών του υδατορέματος με έργα διευθέτησης. Εντός της ζώνης των οριογραμμών του υδατορέματος χωρίς τα έργα διευθέτησης και έως την κατασκευή των προτεινόμενων έργων διευθέτησης επιτρέπονται μόνο οικοδομικές εργασίες για λόγους ενίσχυσης της ασφάλειας, χρήσης και υγιεινής υφιστάμενων κτισμάτων.
Ειδικά για τα ρέματα Παππά και Ν. Βουτζά, ορίζεται ότι κατά τη μελέτη οριοθέτησής τους, η οποιαδήποτε πρόταση για κατασκευή κλειστών έργων διευθέτησης εντός των γραμμών πλημμύρας (χωρίς έργα), δίπλα σε νόμιμα υφιστάμενα ακίνητα (κατοικίες κ.λπ.), θα πρέπει να διασφαλίζει απολύτως την προστασία τους έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων (βροχοπτώσεις πολύ υψηλής έντασης που συνεπάγονται πλημμύρες με περίοδο επαναφοράς άνω των 50 ετών).
Επίσης συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα να δοθούν κίνητρα (π.χ. γειτονικές εκτάσεις γης κ.λπ.) στους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων, ώστε εντός πενταετίας να μετακινηθούν εκτός των γραμμών πλημμύρας (χωρίς έργα) των ρεμάτων. Στην περίπτωση που είναι αδύνατη η απομάκρυνση των ιδιοκτησιών αυτών, θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να προβλεφθεί ενημέρωση για τον πλημμυρικό κίνδυνο προς τους ιδιοκτήτες/ διαχειριστές των εν λόγω ακινήτων και τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των οικείων Δήμων, ώστε να είναι σε επιφυλακή, σε περίπτωση επερχόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Χλιδάτος γάμος με άρωμα… Bollywood στη Ρόδο: Δείτε φωτογραφίες από την εντυπωσιακή τελετή
Αδιανόητη υπόθεση: 62χρονος Βρετανός τουρίστας φέρεται να βίασε την κόρη του στα Μάλια
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr