Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Στο «μικροσκόπιο» έγγραφα και χώροι που διαβιούν άγρια ζώα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταβαίνει σήμερα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση θανάτωσης του χιμπατζή, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και κυβερνητική παρέμβαση.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε στο OPEN, νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς:
«Το πρώτο και βασικό είναι ότι τώρα το πρωί (σ.σ. οι δηλώσεις του έγιναν νωρίτερτα σήμερα) στέλνουμε ένα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και από διάφορες διευθύνσεις του υπουργείου μας να ελέγξουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα όλων των ζώων στο Πάρκο, να ελέγξουν επίσης τους χώρους όπου διαβιούν τα άγρια ζώα και ιδιαίτερα να δώσουν έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας και των επισκεπτών και των εργαζομένων και των ιδίων των ζώων».
Δηλαδή «για ποιον λόγο κατάφερε ο χιμπατζής να διαφύγει, αν τηρούνται οι όροι ασφαλείας -που προφανώς δεν τηρήθηκαν δεδομένου ότι είχαμε αυτό το ατυχές και λυπηρό περιστατικό. Παράλληλα, απευθυνθήκαμε εγγράφως και στην ιδιοκτησία και τους θέσαμε μία σειρά αιτημάτων».
Πότε ελέγχθηκε τελευταία φορά το πάρκο
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μια επιχείρηση οικονομικής δραστηριότητας, εξήγησε έπειτα ο Γιώργος Αμυράς, προσθέτοντας πως «όπως και κάθε άλλη επιχείρηση ελέγχεται από την περιφέρεια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ειδική επιτροπή που πραγματοποιεί τους ελέγχους και ο υφυπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε έγινε έλεγχος τελευταία φορά, λέγοντας χαρακτηριστικά «ρωτήστε την περιφέρεια».
Νέα δήλωση του ιδρυτή Ζαν Ζακ Λεσουέρ
Από πλευράς του, ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, δήλωσε σήμερα ότι «υπάρχει μία επιτροπή που θα έρθει και νομίζω πως πολύ σωστά είπε ο κ. Αμυράς, να περιμένουμε το πόρισμά της και να απαντήσει η ίδια η επιτροπή αν τηρήθηκαν ή όχι τα μέτρα ασφαλείας».
Για το πώς κατάφερε να δραπετεύσει ο χιμπατζής, ο κ. Λεσουέρ ανέφερε πως «πολύ σωστό, δεν έχω τίποτα να προσθέσω, έχει δίκιο ο κ. Αμυράς».
«Το περιστατικό είναι πολύ απλό, αν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη. Υπήρχε μία έντονη διαμάχη μέσα στην ομάδα των χιμπατζήδων, έχουμε εννιά, είναι ένας μεγάλος χώρος, όλα αυτά τα ζώα έχουν γεννηθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Τα τέσσερα από αυτά έχουν γεννηθεί σε εμάς, ο Μπαζού είναι μαζί μας 15 χρόνια, 12 χρόνια πριν στη Γαλλία. Ο Μπαζού κυνηγήθηκε από την υπόλοιπη ομάδα και στην έξαρση αυτής της διαμάχης, βγήκε έξω, πέρασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια και βγήκε, έξω. Βρέθηκε στον εξωτερικό χώρο του Πάρκου και εν συνεχεία βγήκε έξω στο πάρκινγκ» δήλωσε έπειτα, περιγράφοντας τι συνέβη.
Υπενθυμίζεται πως λίγο μετά το συμβάν είχε συλληφθεί ο φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο.
Πρόκειται για έναν 29χρονο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέως ζώων, που ενημερώθηκε από την αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι υπεύθυνοι του πάρκου που έδωσαν κατάθεση για το συμβάν, ανέφεραν ότι ο χιμπατζής κατάφερε και πήδηξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ψηλής περίφραξης του πάρκου, καθώς τον καταδίωκαν άλλα αρσενικά και βγήκε στα χωράφια έξω από τον χώρο του πάρκου.
Γνωστοποιείται ακόμα πως οι φροντιστές επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν, με σκοπό αρχικά να τον ακινητοποιήσουν με όπλο που έφερε βέλος με αναισθητικό, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό, γι' αυτό αποφασίστηκε να θανατωθεί, με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τους εργαζόμενους ή πολίτες στην περιοχή. Την απόφαση εκτέλεσε ο 29χρονος φροντιστής, ο οποίος πυροβόλησε τον Μπαζού με καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι του πάρκου ειδοποίησαν την αστυνομία αμέσως όταν ο χιμπατζής πήδηξε τον φράκτη, προκειμένου να πάρει μέτρα, αλλά μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο οι φροντιστές είχαν ήδη σκοτώσει το ζώο.
Το βίντεο από τη στιγμή που το σκάει ο χιμπατζής
Ένα βίντεο που καταγράφει την ώρα που ο χιμπατζής που θανατώθηκε το σκάει από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κυκλοφόρησε στα social media. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το περιστατικό, μίλησε στο Mega ο κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ιδρυτής του πάρκου.
«Καταλαβαίνω αυτή την ανησυχία ορισμένων ανθρώπων. Αυτό που έχουμε υπογραμμίσει και στη δήλωση που διαβάζετε, είναι ότι ένα ζώο που είναι σε μια κατάσταση έξαρσης και ανησυχίας, με υψηλή αδρεναλίνη, δεν μπορείς να το ναρκώσεις. Το απομονώσαμε το ζώο και το παρακολουθήσαμε για ένα τέταρτο, προσπαθήσαμε να το βάλουμε στο πάρκο ξανά, δεν έμπαινε, ήταν πολύ ανήσυχο. Δεν υπήρχε δυνατότητα να το οδηγήσουμε σε κάποιο ασφαλές χώρο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το περιορίσουμε, ήταν έξω από την περίμετρο του πάρκου», εξήγησε ο κ. Λεσουέρ.
«Δεν υπήρχε άλλη λύση, παρά να εξουδετερώσουμε αυτό το ζώο. Δεν είχαμε επαφή μαζί του όταν βγήκε, δεν τον είδαμε. Δεν κατάλαβε τίποτα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που υπάρχουν στην περίμετρο του πάρκου. Ήταν φοβισμένος. Ακολουθούμε διεθνή πρωτόκολλα σε τέτοιες καταστάσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.
Έξαρση των διαδικτυακών εγκλημάτων - Η WindMedia και ακόμα τρεις είναι οι πιο διαδεδομένες απάτες
Βάσω Αλαγιάννη: Πέθανε η συνθέτρια του «Αχ Ελλάδα»
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr