Μωβ μέδουσες: «Ένιωσα σαν να με χτύπησε ρεύμα» - Τι λέει λουόμενη που τσιμπήθηκε
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε όλο και πιο πολλές περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου εμφανίζονται οι μωβ μέδουσες που τείνουν να εξελιχθούν σε εφιάλτη για τους λουόμενους.
Τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν και σε πολλές παραλίες της Αττικής. Λουόμενη που τσιμπήθηκε από μωβ μέδουσα σε παραλία της Σαλαμίνας περιέγραψε στο OPEN ότι αισθάνθηκε «σαν να την ακούμπησαν με καυτό σίδερο».
«Τη στιγμή που με τσίμπησε ένιωσα σαν να με χτύπησε ρεύμα σε πολλά σημεία. Σαν να σας ακουμπάνε με καυτό σίδερο, δεν ξέρω, δεν μπορώ να το περιγράψω» μαρτυρά η κα Βαρβάρα που τσιμπήθηκε από μέδουσα.
Πού εμφανίζονται οι μωβ μέδουσες
Μετά τα Μέγαρα, την Ελευσίνα, τη Γλυφάδα, τη Βάρη, τη Βουλιαγμένη και το Λαύριο, εμφάνιση έκαναν στο Λαγονήσι και την Ανάβυσσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.
Αισθητή έχει γίνει η παρουσία τους στον Κορινθιακό Κόλπο, τον Παγασητικό και τις Κυκλάδες.
«Το τσίμπημά της περιέχει νευροτοξίνη και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και κυρίως στα μικρά παιδιά. Σε σοβαρή περίπτωση, δηλαδή ενός έντονου αλλεργικού σοκ, πρέπει να καλέσουμε ασθενοφόρο» δηλώνει ο καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιανός.
Τι πρέπει να έχετε μαζί σας στην παραλία
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:
- Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
- Ένα τσιμπιδάκι.
- Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
- Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
- Αντιισταμινικό χάπι.
- Κάποια κορτιζονούχα κρέμα
Συμπτώματα μετά από επαφή με μωβ μέδουσα
Tα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:
- Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας
- Ναυτία
- Πτώση πίεσης
- Ταχυκαρδία?
- Κεφαλαλγία
- Εμετός
- Διάρροια
- Σπασμός των βρόγχων
- Δύσπνοια
Τα βήματα φροντίδας
- Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
- Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.
- Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
- Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
- Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
- MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.
Απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία
Ουκρανία: Ρωσική επίθεση σε εμπορικό κέντρο γεμάτο κόσμο - Τι αναφέρει ο Ζελένσκι
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr